Recensioner

2015-06-08

Recension av ”Fun dining” av Elisabeth Johansson, Massolit förlag.

Fun dining av Elisabeth Johansson, recension, Livsaptit

Kocken och konditorn Elisabeth Johansson är en av Sveriges främsta kokboksförfattare med en lång rad boksuccéer på meritlistan och hon har även synts en del i TV (som kock i ”Historieätarna” och domare i ”Årets sockerbagare”) och suttit med i juryn för både Årets kock och Årets konditor. Jag har tidigare recenserat ett par av Johanssons böcker här på bloggen (Lakrits och Glass) så det är ingen hemlighet att hon är en av mina kokboksförfattarfavoriter. Hennes senaste bok gjorde mig verkligen inte besviken!

Fun dining av Elisabeth Johansson, mitt favorituppslag, recension, Livsaptit

Temat för Johanssons senaste kokbok är mattrenden Fun dining, som är ett rustikt, generöst och avkopplande sätt att laga mat och äta på, och en motvikt till lyxrestaurangernas Fine dining. 

Fun dining av Elisabeth Johansson, Roddutflykt på Themsen, exempeluppslag, recension, Livsaptit

Recepten har delats in i 11 menyer anpassade till allt från strandmiddag, utflykt och rawfoodlunch till långbordsmiddag, texmex-buffé, höstmiddag och skaldjursfest. Recepten är enkla och rätterna rustika med modern twist och Johansson bjuder på en hel del spännande kombinationer av olika länders kök. 

Fun dining av Elisabeth Johansson, Rödbetsflatbread, recension, Livsaptit

Författaren visar även på nya sätt att bjuda in mat till fest; som exempel kan nämnas att hon i boken bjuder in till kräftskiva där kräftorna kokas i Muurika samt en skaldjursfest där hummern serveras i en frasig baguette. Den höstiga middagen innehåller vackert rosarött rödbetsflatbread som syns på bilden ovan och Texmex-buffén innehåller mordernare tillbehör och hembakade vetetortillas.

Fun dining av Elisabeth Johansson, Hel saltbakad havsabborre, recension, Livsaptit

Varje meny innehåller såväl dryckestips och/eller drinkförslag och maträtter/plockmat, som något galet sött och vackert som avslutning, eller vad sägs om Salty caramel apple pie, Chocolate Cherry bundt cake med chokladfudgeglasyr eller Friterad Snickers med lönnsirap och glass?

Fun dining av Elisabeth Johansson, Hur galet god låter inte denna paj, recension, Livsaptit

Susanna Blåvargs fantastiskt beskrivande färgfotografier (titta bara på urvalet av uppslag från boken här!) fångar såväl de vackra maträtterna som de underbara miljöerna där menyerna har fotograferats. 

Fun dining av Elisabeth Johansson, stämningsbild, mycket känsla, recension, Livsaptit

Fun dining av Elisabeth Johansson, Stämningsbild, recension, Livsaptit

På många sätt känns det som att resa på semester och bli utbjuden på en härlig middag när man sitter och bläddrar igenom den här fina boken, och det är verkligen en konst att skapa en så inspirerande kokbok att den ger vällustkänslor innan man ens har lagat något ur boken.

Fun dining av Elisabeth Johansson, galet läcker chokladkaka, recension, Livsaptit

Det här är en kokbok för alla matälskare som längtar efter enkelhet och genuinitet i köket och som tilltalas av rätter som ser så goda ut på bild att man vill äta upp sidorna. En perfekt sommarpresent till foodien oavsett ålder.

_________________________________________________________

2015-03-28
Recension av ”Karins kök – Mat och minnen från Mollösund” av Karin Högberg, Votum.

Karins Kök, Kokbok, Recension, Nyhet, LivsaptitKarin Högberg är utan tvekan en av Sveriges mysigaste matbloggare – jag vet eftersom jag har haft förmånen att tillhöra samma lilla Göteborgsmatbloggsgäng som Karin under flera år. Hennes blogg, Trattoria, är fylld av enkla men färgsprakande rätter, härliga desserter och fantastiska bröd, och nu har äntligen hennes kokbok kommit ut.

Läsare av bloggen kommer att känna igen sig i boken, då Högberg, precis som på bloggen, har lagat, stylat och fotograferat hela boken på egen hand (med undantag för några bilder här och var där hon själv står framför kameran). Detta innebär alltså att boken inte bara innehåller grymt bra recept, utan att den även är underbar att ha liggande framme eftersom de vackra bilderna på den rustikt stylade maten gör den så vacker att se på och bläddra i. Ett litet urval av bokuppslagen ser du här nedan:

Karins Kök, Sommarmat, Recept, Kokbok, Recension, Nyhet, Livsaptit

Karins Kök, Karins fantastiska bröd, Recept, Kokbok, Recension, Nyhet, Livsaptit

Boken är indelad i fyra delar efter våra olika årstider eftersom Högberg själv lagar mat efter säsong. Utöver drygt 100 recept (!) bjuds läsaren även på inblickar i Högbergs liv och bakgrund med vackra fotografier från författarens hembygd Mollösund, samt från hennes många resor.

Karins Kök, Spagetti Frutti di mare, Recept, Kokbok, Recension, Nyhet, Livsaptit

Karins Kök, Äggost, Recept, Kokbok, Recension, Nyhet, Livsaptit

Recepten är en blandning av svenska och framför allt bohusländska rätter, och rätter med tydlig koppling till Italien och Frankrike, dit många av författarens resor har gått. Det bästa med recepten är att inget egentligen är särskilt svårt eller behöver krångliga ingredienser – du hittar allt du behöver i en vanlig liten matbutik. Dessutom är många rätter riktigt snabblagade samtidigt som de blir ruskigt goda.

Karins Kök, Oeufs en cocotte, Recept, Kokbok, Recension, Nyhet, Livsaptit

Karins Kök, Fläderbärssaft, Recept, Kokbok, Recension, Nyhet, Livsaptit

Några av mina favoriter är Karins Ricottacheesecake med vaniljkokta äpplen (som hon bjöd på vid en av våra matbloggsträffar – helt sagolikt god kombination!), Tortano, Sega havre- och solroskakor, Äggost och Svamp- och tomatpaj i grahamsskal. Det finns dock mååånga rätter jag ännu inte har hunnit prova som nu står på måste laga-listan, eller vad sägs om Spageti Frutti di Mare, Linssallad med grillade persikor och fetaost, Tarte tartin med nektariner och Helstekt rödspätta med champinjoner och pepparrot?

Karins Kök, Ricottacheesecake, Recept, Kokbok, Recension, Nyhet, Livsaptit

Karin Högberg har med denna kokbok lyckats klämma in sig själv och hela sin matfilosofi mellan bokpärmarna, och den stora variationsrikedomen i recepten och det faktum att här finns recept för såväl vardag och utflykt som för kalas och högtider, gör att detta är en bok som du som läsare kommer att återvända till om och om igen. En perfekt bokpresent för matälskaren, kanske istället för påskäggsgodiset eller till någon av vårens och försommarens många fester?

Karins Kök, Kokboksmingel, Recept, Kokbok, Recension, Nyhet, Livsaptit

_________________________________________________________

2014-06-04

Kortrecensioner av mina favoriter ur kok- och bakningsbokskörden våren 2014.

”Bröd och kakor – baka utan gluten” av Mekto Ganic (med foton av Jonas Berg), Ordalaget.Recension av Bröd och kakor, baka utan gluten av Mekto Ganic, recension av Livsaptit

Mekto Ganic har en gedigen bakgrund som recept- och produktutvecklare och är själv glutenöverkänslig. Ganic har här knådat samman sin svenska sida med sina rötter i det forna Jugoslavien och skapat en inspirerande och spännande bakningsbok med allt från kakor och bakverk till kalasgoda bröd. Mest spännande känns kapitlet med mat och bakverk från Medelhavet, som till exempel innehåller recept på det fyllda brödet Pita och brödet Proja. Dessutom tycker jag att det är roligt att Ganic har valt att baka på naturligt glutenfria mjölsorter som råris, bovete, hampa, hirs och ren havre istället för att nöja sig med glutenfria mjölsubstitut. Detta är en rustik och mysig bok som fick mig att vilja gå och inhandla alla nya mjölsorter ögonaböj. Boken är perfekt för hemmabagaren som själv är känslig mot gluten, eller som har vänner och anhöriga som är det.

Pita, exempel på ett uppslag, Recension av Bröd och kakor, baka utan gluten av Mekto Ganic, recension av Livsaptit    Lussebullar, exempel på ett uppslag, Recension av Bröd och kakor, baka utan gluten av Mekto Ganic, recension av Livsaptit    Franskbröd, exempel på ett uppslag, Recension av Bröd och kakor, baka utan gluten av Mekto Ganic, recension av Livsaptit

”Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk” av Ulrika Hoffer (med foton av Ulrika Pousette), Bonnier Fakta.Recension av Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk av Ulrika Hoffer, recension av Livsaptit
Ulrika Hoffer blandar raw food med tillagade godsaker helt utan gluten, mejeriprodukter och vitt socker. I de flesta recept ingår färsk eller torkad frukt eller bär och nötter eller mandel. Här finns även en hel del sötsaker med ägg, grönsaker, kokos, havre, rårismjöl och bovetemjöl. Det mesta går att laga turbosnabbt och recepten är enkla att följa. Den som är allergisk mot nötter lär dock knappast tycka att boken är så rolig eftersom majoriteten av recepten innehåller någon form av nötter. Det enda jag egentligen har att invända mot den här boken är att för någon som inte tokälskar banan känns det som att det är extremt många bakverk som har banan som en av huvudingredienserna. En bra present för bakglada som vill hitta lite mer hälsosamma alternativ till sockerstinna bakverk.

Chokladtårta, Exempel på ett uppslag, Recension av Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk av Ulrika Hoffer, recension av Livsaptit

Uppslag ur bokens glasskapitel, Recension av Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk av Ulrika Hoffer, recension av Livsaptit

Havrekakor, Exempel på ett uppslag, Recension av Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk av Ulrika Hoffer, recension av Livsaptit

”United States of Cakes” av Roy Fares (med foton av Wolfgang Kleinschmidt), Bonnier Fakta.Recension av United States of Cakes av Roy Fares, recension av Livsaptit
Om ”Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk” försöker hjälpa oss att baka mer hälsosamt fika, kör herr Fares på det sötaste, fetaste och överdådigaste som går att finna i fikaväg med denna USA-inriktade bakningsbok. Men ibland är det ju inte hälsosamt man är ute efter utan bara lyxigt, sött, chokladigt, smörigt och för mycket, på ett ljuvligt sätt! Om du inte kan få nog av amerikanska sockersöta bakverk som cupcakes, cheesecakes, pajer, tårtor, bakelser, cake pops och cookies är det här boken för dig. Recepten blandas med inspirerande resebilder från den amerikanska västkusten och då från Los Angeles i synnerhet. Fares delar med sig av tips på mysiga fikaställen och beskriver olika regioner i och kring Los Angeles vilket gör att boken inte bara bjuder på recept utan även på en smakresa i bokform. En snygg bok som gärna kan ligga framme i köket eller vardagsrummet.

Joan's nutella pop tarts, exempel på ett uppslag, Recension av United States of Cakes av Roy Fares, recension av Livsaptit

Peanut Butter Cupcakes, exempel på ett uppslag, Recension av United States of Cakes av Roy Fares, recension av Livsaptit

Summer Berry Cake, exempel på ett uppslag, Recension av United States of Cakes av Roy Fares, recension av Livsaptit

”Prinsesstårtor & annat kalasenkelt att baka” av Emelie Hallbäck (med foton av Martin Skredsvik), Semic.Recension av Prinsesstårtor & annat kalasenkelt att baka av Emelie Hallbäck, recension av Livsaptit
Här finns tårtor av alla de slag, den ena finare än den andra! Författaren ger finfina tips på hur du kan forma och dekorera tårtorna och bjuder i inledningsavsnittet på basrecept på allt från marsipan till tårtfyllningar och tips som underlättar bakandet. Utöver traditionell prinsesstårta hittar man i Hallbäcks bok bakverk som säkerligen känns spännande för den bakglada hemmabagaren, eller vad sägs om Kryddig garam masalakaka med glögginkokt frukt, Kola- och valnötspaj med doft av bourbon, Tiramisuprinsessor, Syrenprinsess eller Marängsviss- & rockyroadtårta? Trots att boken är tunn med moderna bakböckers mått mätt känns den riklig med 48 härliga tårt- och bakverksrecept och fina bilder. Jag som föredrar blanka sidor framför matta (jag vet, jag har inte hängt med i matt-papper-i-kokböcker-trenden, det är ju så mycket mer praktiskt med blanka blad som man kan torka bort kaksmetskladd från!) tycker att den här boken är riktigt fin och jag blir baksugen trots att jag inte brukar tycka om vanliga prinsesstårtor (men de här är så mycket finare och har varierad fyllning!). En tårtbok för den som vill lära sig smarta knep vid tårtbakning och som vill baka något riktigt gott och fint till nära och kära.

Syrenprinsess, uppslag ur Prinsesstårtor & annat kalasenkelt att baka av Emelie Hallbäck, recension av Livsaptit

Marängsviss- & rockyroadtårta, uppslag ur Prinsesstårtor & annat kalasenkelt att baka av Emelie Hallbäck, recension av Livsaptit

Yoghurtkaka och Hasselnötskaka, uppslag ur Prinsesstårtor & annat kalasenkelt att baka av Emelie Hallbäck, recension av Livsaptit

”Franska bakverk” av Mia Öhrn (med foton av Ulrika Ekblom), Natur & Kultur.Recension av Franska bakverk av Mia Öhrn, recension av Livsaptit
Att jag tycker att Mia Öhrn är en otroligt duktig konditor, receptkreatör och kokboksförfattare kan väl ingen som följer den här bloggen ha missat. Sedan är det bara att erkänna att jag är frankofil så det skramlar om det (även om jag absolut inte förstår mig på den politik som vinner röster i Frankrike att döma av EU-valet – det är ju en hemsk utveckling!), vilket gör att ”Franska bakverk” inte kunde bli annat än poppis hos mig. Jag har svårt att följa recept eftersom jag gärna ändrar lite här och där, men de recept jag har provat ur den här boken har jag inte ändrat ett dugg. Boken känns mysig, franskt elegant och lantrustik på en och samma gång. Flera recept kräver lite extra tid och energi då det är en del moment att ta sig igenom, men följer man recepten känns inget egentligen särskilt svårt. En bra utmaning-i-köket-bok som passar för dig som har tröttnat på cupcakes och cake pops och vill baka något supergott och rustikt eller förfinat och imponerande. För visst blir man imponerad om man serveras hemmakavlade croissanter eller en hög och fluffig sufflé?

Fraisier, uppslag ur Franska bakverk av Mia Öhrn, recension av Livsaptit

Soufflé à la vanille, uppslag ur Franska bakverk av Mia Öhrn, recension av Livsaptit

Clafoutis aux cerises, uppslag ur Franska bakverk av Mia Öhrn, recension av Livsaptit

Mat & Mingel:

”Mingel och festmat med Denise” av Denise Rudberg (med foton av Jenny Grimsgård), Semic.Recension av Mingel och festmat med Denise av Denise Rudberg, recension av Livsaptit

Denise Rudberg har tidigare författat vuxenböcker i form av både svensk chic-litt och glamourösa deckare men nu gör hon som så många andra i dagens ”kändis-Sverige” och ger sig in i kokbokssvängen också. Här har Rudberg samlat sina recept på allt från köttbullar, spaghetti bolognese och ostkaka, till lax-tabbouli, lammstek, coctails, kanelbullar och rulltårta. Recepten är indelade efter olika typer av fest i kapitlen Familjefest, Girls night, Trädgårdsparty, Afternoon tea, Coctail och Efterfest. Alla recept är lättlagade och många går snabbt att göra iordning medan vissa långkok kräver liten arbetsinsats men tar tid på sig att bli klara. Detta är en bok för dig som gärna bjuder på kalas men som brukar fråga dig själv varför när du står där med femton olika smårätter, saker på värmning och ideligen måste fylla på dryck och mat så att du inte själv hinner mingla runt på festen. Rudberg festar till det på ett mer avskalat vis, och ärligt talat skulle säkerligen de flesta hellre äta en god köttfärssås och hinna träffa värdinnan/värden än att äta lyxmat och undra var värdfolket har gömt sig.

Miniråbiff, uppslag ur Mingel och festmat med Denise av Denise Rudberg, recension av Livsaptit

Filobakad sparris och sweet chili-rulle, uppslag ur Mingel och festmat med Denise av Denise Rudberg, recension av Livsaptit

Mazarin-toscatårta, uppslag ur Mingel och festmat med Denise av Denise Rudberg, recension av Livsaptit

”Maten är min medicin” av Janesh Vaidya, Elin Qvick, Malin Barrling, Mia Elmlund (med foton av Charlotte Gawell), Norstedts.Recension av Maten är min medicin av Janesh Vaidya, recension av Livsaptit

Detta är egentligen ingen festbok som sådan och den är inte helt ny, men ”Maten är min medicin” är ändå en mycket inspirerande kokbok om vegetarisk mat med indiska toner. Boken ger en överblick över hur man kan tänka om man vill äta sig frisk och välmående och man utgår från den indiska hälsoläran och livsfilosofin ayurveda. Genom att äta efter sin kroppstyp anser ayurvedapraktikerna att man kan uppnå balans i kroppen och på sikt i livet. Oavsett om man är anhängare av ayurveda eller ej skulle nog de flesta av oss må bättre av att äta mer frukt- och grönsaker. Dessutom är det populärt med indisk mat i Sverige så varför inte övertyga vegoskeptikerna om hur gott vegetariskt kan vara med dessa kryddigt färgsprakande och näringsspäckade recept? Frukostar, pajer, curryrätter, sallader och soppor blandas med raw food , biffar, desserter, mellanmål och drycker. En kokbok för vegetarianer och de flesta andra alltså.

Frukostar, uppslag ur Maten är min medicin av Janesh Vaidya, recension av Livsaptit

Alu gobi, uppslag ur Maten är min medicin av Janesh Vaidya, recension av Livsaptit

Chokladpaj med ingefära & lime, uppslag ur Maten är min medicin av Janesh Vaidya, recension av Livsaptit

”Popcorn! 100 originella recept på världens poppigaste snacks” av Carol Beckerman, Tukan. Recension av Popcorn - 100 originella recept på världens poppigaste snacks av Carol Beckerman, recension av LivsaptitVisst kan den här boken ses som en skämtbok, för nog känns det bra galet att blanda ner popcorn i mat och kakor! Men för den som redan har allt och som tycker om popcorn (och det gör väl de flesta?) kan den här boken vara den ultimata presenten. Här hittar man gott om recept på popcorn som smaksatts med olika typer av kryddblandningar och marinader och blandats med allt från nötter, soltorkade tomater och lök, till ost, bacon och tång. Beckerman är inte heller främmande för att blanda ner popcorn i såväl mjuka som knapriga kakor och godisbollar, och tydligen kan popcorn ersätta ströbröd i köttfärslimpan eller förgylla en räkrätt. Att baka tortillabröd på popcorn går tydligen också fint… Jag skulle ljuga om jag sa att jag har provat en massa recept ur boken, men nog är den lite småkul ändå!

Pestopopcorn och Sesam- och sojapopcorn, uppslag ur Popcorn - 100 originella recept på världens poppigaste snacks av Carol Beckerman, recension av Livsaptit

Köttfärslimpa med popcorn, uppslag ur Popcorn - 100 originella recept på världens poppigaste snacks av Carol Beckerman, recension av Livsaptit

Popcornbrownies med kolasmak, uppslag ur Popcorn - 100 originella recept på världens poppigaste snacks av Carol Beckerman, recension av Livsaptit

_________________________________________________________

2014-04-23

Recension av ”Mage rumpa lår: träning som ger resultat” av Annika Sjöö, Fitnessförlaget.

Mage rumpa lår, Annika Sjöö, Fitnessförlaget, Recension, Livsaptit
Annika Sjöö har dansat och tränat sig genom hela sitt liv men blev ett välkänt ansikte för svenska folket först i samband med sin medverkan och vinst tillsammans med Magnus Samuelsson i TV4-produktionen Let’s dance. Sjöö är lärare i idrott och hälsa, gruppträningsinstruktör och kostrådgivare och arbetar till vardags med att hålla med instruktörsutbildningar och föreläsningar. Är du nyfiken på att veta mer om Annica Sjöö och följa hennes vardag och träningsupplägg föreslår jag att du kikar in på hennes blogg.

Jag fick själv upp ögonen för Annika Sjöös träningspass genom min storasyster, som hade positiva erfarenheter av att träna efter dvd:n ”Functional training”, framtagen av Annika Sjöö och hennes äkta hälft Michael Hansson Sjöö, som båda även demonstrerar övningarna på dvd-passet. Michael Hansson Sjöö har de senaste 16 åren arbetat som personlig tränare för allt från elitidrottare till personer med rörelsehinder och har haft stor påverkan på hur hans fru numera väljer att träna. När jag på bokmässan i höstas sprang på just den dvd:n till det blygsamma priset 20 kronor, bestämde jag mig för att köpa hem den och prova. Jag blev positivt överraskad över att det var ett ganska tufft träningspass med fokus på att blanda styrketräning och konditionsträning, perfekt för mig som tränar hemma och kan behöva variera mina vanliga löparturer och styrkepass. Därför blev jag extra glad när jag i december fick hem manuset till boken ”Mage rumpa lår: träning som ger resultat” för att recensera boken och jag bestämde mig för att prova även bokens pass.

Boken inleds med ett kort kapitel där författaren beskriver sin träningsbakgrund och hur hon efter att ha dansat i nästan hela sitt liv lyckades komma i toppform genom helt annan träning vid 29 års ålder efter att ha fött barn. Hon förklarar också varför pulsbaserad styrketräning (där konditionskrävande övningar blandas med styrkeövningar) är den optimala träningsformen för att bli fastare i kroppen och varför det är bättre att tänka kvalitet framför kvantitet när det gäller träning. Därefter beskriver Sjöö bokens upplägg och beskriver hur man kan träna med boken, hur ofta, samt ger förslag på ett 4-veckorsschema där man tränar med boken 3 dagar per vecka. Hon rekommenderar dock kompletterande överkroppsträning 1 gång per vecka också eftersom boken har fokus på just mage, rumpa och lår.

Träningsmotivation, Mage rumpa lår, Annika Sjöö, Fitnessförlaget, Recension, LivsaptitBild från bokens korta faktaavsnitt där Sjöö beskriver vinsten med pulsbaserad
styrketräning och vilka resultat hon uppnått genom att träna så.

Precis som till dvd:erna ”Functional training”, ”Mage, rumpa, lår” och ”Functional training 2”(Sjöös andra DVD:er som jag ännu inte har provat) har Annika Sjöö även till träningsboken haft hjälp av Michael Hansson Sjöö för att ta fram de 12 träningspass som demonstreras och beskrivs. De olika passen är indelade i de tre kategorierna Tidsbestämda pass, Pass med bestämt antal varv och Tidsbestämda intervaller och passen tar mellan 10 och 30 minuter att genomföra.

I övningarna som passen är uppbyggda av kombineras konditions- och styrketräning, vilket är tänkt att ge högeffektiva träningspass för hela kroppen, även om fokus ligger på att stärka och forma mage, rumpa och lår.

Övning, Mage rumpa lår, Annika Sjöö, Fitnessförlaget, recension, LivsaptitExempel på ett uppslag ur bokens träningsdel. Varje övning visas av
författaren själv
på flera steg-för-stegbilder och under varje bildserie
finns lättlästa
och tydliga beskrivningar av hur övningarna ska göras.

Alla övningar visas av Annika Sjöö själv på tydliga steg-för-steg-bilder och med korta texter, vilket gör boken lättläst och enkel att träna med. Boken avslutas med bildserier där passen visas i kortformat utan övningsbeskrivningar. Det gör boken enkel att träna med eftersom man efter några gånger bara behöver kasta ett öga på bilderna för att minnas hur man ska göra.

Övningar i kortformat, Mage rumpa lår, Annika Sjöö, Fitnessförlaget, Recension, LivsaptitTvå träningspass i kortformat med minibilder av övningarna. Smart och lättanvänt!

John Hagby har fotograferat alla övningar samt bokens övriga inspirerande livsstilsbilder, där författaren även ger sina tips gällande disciplin, poängen med att träna med en kompis, belöningar och förhållningssätt till mat, resultat och långsiktighet i träningen.

Mina erfarenheter av att träna med boken
Jag måste erkänna att jag, trots att jag uppskattat Sjöös träningsdvd, var lite skeptisk till en början. Kunde det verkligen räcka att lägga bara 10-30 minuter på träning per gång och ändå få resultat?

Jag insåg dock snabbt att passen var bra mycket jobbigare än jag hade räknat med och hjälp vilken träningsvärk jag hade dagen efter att jag provat Sjöös första pass som bara tar 10 minuter! Då anser jag mig ändå vara relativt vältränad och har sedan jag var tonåring hållit igång med 3-4 träningspass i veckan utöver vardagsmotion i form av långa promenader och cykelturer.

Det fina med den här bokens träningspass är att övningarna i sig inte alls är svåra, men genom att öka intensiteten, träna med bra teknik och pressa sig själv liite till för varje pass kan både den mest otränade och den relativt vältränade få ut mycket av såväl varje enskilt pass, som av att träna med boken under en längre tid. Jag har själv satt in post-it-lappar vid varje kortpass i min bok så att jag kan jämföra från gång till gång hur många upprepningar och/eller varv jag hinner av varje övning på den bestämda tiden. Trots att jag egentligen inte anser mig vara en tävlingsmänniska tycker jag om att se resultat och tävlar gärna mot mig själv, och på det här viset är det enkelt att se resultaten!

När jag började träna med boken insåg jag också vilket tidsslöseri jag sysslat med i så många år då jag först värmt upp i 10-20 minuter och därefter tränat i 40-60 minuter och utfört traditionella styrketräningsövningar med låg intensitet, och relativt liten variation, med min egen kroppsvikt och redskap som hantlar, träningsgummiband och min pilatesboll. Jag har lyckats bibehålla ungefär samma styrka och hållit mig i form på det här sättet, men någon styrke- eller konditionsutveckling har varit svår att se. Den låga intensiteten gjorde ju också att jag orkade hålla på väldigt länge, så visst blev jag kanske uthållig, men det finns ärligt talat många andra sätt att träna på som är bättre om man nu vill fokusera på att bli mer uthållig!

Det är bara att erkänna att trots att jag har läst idrottsvetenskap på högskolenivå och har alla teoretiska kunskaper kring vad som händer i kroppen vid träning, varför man bör variera sin träning på olika sätt och att olika typer av intensitet i träningspass ger resultat (och även är ganska bra på att råda andra om hur de kan utvecklas tränings-, styrke. och konditionsmässigt), har jag rent praktiskt själv ”lattränat” eller ”dumtränat” i många år. Men det har jag satt punkt för nu! Det finns ju trots allt roligare saker att göra i livet än att ligga och pressa vikter i vardagsrummet timme efter timme utan att se resultat.

Kanske är du som läser detta helt otränad och vill komma igång? Eller så kanske du ser dig själv som ganska vältränad men känner igen dig i mig ur synvinkeln att din träning stagnerat? Eller är det kanske så att du bara behöver ny träningsinspiration för att du lätt tröttnar på dina träningspass? Oavsett anledning tycker jag att du ska leta upp ”Mage rumpa lår: träning som ger resultat” så snart du kan och prova passen själv. När du har lärt dig upplägget är det enkelt att själv hitta på nya kombinationer av övningar där styrke- och konditionsträning blandas och även väva in lite fler arm-, bröst- och axelövningar. Det tar inte mer än 20-35 minuter från att du har satt på dig träningskläderna och börjat följa ett pass tills du är färdigtränad och redo för duschen. Vad har du egentligen att förlora?

_________________________________________________________

2013-08-29
Recension av ”Äta, träna, leva!” av Kristina Andersson och Erika Kits Gölevik, Fitnessförlaget, och ”Den ultimata löparguiden” av Sally Edwards, Carl Foster och Roy M Wallack, Norstedts.

Träningsböcker för recensering Livsaptit

Recension av ”Äta, träna, leva!” av Kristina Andersson och Erika Kits Gölevik, Fitnessförlaget.
Näringsfysiologen Kristina Anderssons och personliga tränaren och journalisten Erika Kits Göleviks hälsobok ”Äta, träna, leva!” utkom egentligen i slutet av förra året, men eftersom jag inte har recenserat den här på bloggen tidigare och jag tycker att den var riktigt bra på många sätt, får den vara med bland årets böcker ändå.

Många hälsoböcker nischar in sig på antingen mat eller träning och som utbildad kost- och friskvårdspedagog kan jag sakna ett helhetstänk i dessa böcker. ”Äta, träna, leva!” är dock precis en sådan bok som jag har saknat (och som jag gärna hade skrivit själv).

Precis som titeln antyder tar författarna nämligen ett helhetsgrepp kring hälsa i denna tredelade bok, där Andersson står för det inledande avsnittet om mat, Kits Gölevik ansvarar för träningsavsnittet och båda står bakom det avslutande avsnittet som handlar om livet i stort, och hur man gör för att må så bra man bara kan genom att se över sina prioriteringar, mål och arbeta med sin motivation.

Äta träna leva recension mat Livsaptit

I bokens Äta-del redogör Andersson för hur man kan se på mat och hur man kan avgöra vilken mattyp man är. Därefter går hon igenom varför vi behöver få i oss olika näringsämnen, hur man kan tänka för att gå upp eller ner i vikt, hur man gör smarta val i butiken samt hur man kan lägga upp sin kost för att uppnå fina resultat i träningsväg. Trots ett faktaspäckat avsnitt är allt så tydligt och enkelt skrivet att även den som skyggar för textmassor bör orka ta sig igenom informationen. Andersson förespråkar ingen diet utan visar att vägen till balans går via sund, näringsrik mat som är både färgglad, god och gör gott.

Receptdelen utgörs av 36 recept på enkla och fräscha rätter med mycket grönsaker, fisk och magert kött samt långsamma kolhydrater.

Äta träna leva recension träning Livsaptit

Efter Anderssons Äta-del, följer Erika Kits Göleviks Träna-avsnitt. Kapitlet inleds med en genomgång av hur man fastställer vilken träningstyp man är och hur man kan tänka kring det. Därefter följer själva övningsdelen, där Kits Gölevik i korta, tydliga texter och genom demonstrativa bilder i flera steg per övning, delar med sig av ett trestegsträningsprogram för hela kroppen med totalt 18 övningar som tränar upp allt från flåset och rörligheten till styrkan, snabbheten och spänsten. Författaren själv visar hur allt ska gå till och tipsar om hur man kan mäta sina framsteg kontinuerligt med enkla metoder. Träningsprogrammet känns roligt, omväxlande och nytt, även för personer som redan har en del träningsvana.

Äta träna leva recension Livsaptit

Det avslutande Leva-avsnittet fokuserar framför allt på motivation och vikten av den, samt på hur man gör för att skapa det liv man egentligen vill leva (när man ger sig tid och vågar tänka efter). Även i detta avsnitt finns steg-för-stegbeskrivningar för hur man kan tänka och göra för att sätta och uppnå sina mål.

Andersson och Kits Gölevik har lyckats skapa en bok där ett hälsosamt och välmående liv inte verkar ouppnåeligt och där läsaren får verktygen och tipsen att själv komma närmare att vara den han eller hon vill vara, och må så bra han eller hon kan.

”Äta, träna, leva!” är absolut en textspäckad bok, men den känns ändå inte tung att läsa, mycket tack vare Karl Nordlunds fina färgfotografier på såväl maten och träningsövningarna som på författarna själva, tagna i olika situationer och miljöer. Dessutom präglas alla bokens delar av ett i mitt tycke sunt och långsiktigt helhetstänk, där det är en investering för framtiden att kämpa för att äta, träna och leva lite bättre.

Boken passar perfekt för dem som känner sig förvirrade av alla olika bud gällande hur vi bör äta, träna och leva (eller inte äta, träna eller leva…) och som på ett lättillgängligt sätt vill ta del av sunda tankar och bra idéer kring hur man kan bringa ordning och förbättra sin hälsa utan plågsamma träningspass eller begränsande dieter.

En ultimata löparguiden recension Livsaptit

Recension av ”Den ultimata löparguiden” av Sally Edwards, Carl Foster och Roy M Wallack, Norstedts.
Årets bästa löparbok är, enligt mig,  ”Den ultimata löparguiden”. När jag bläddrade igenom den första gången tyckte jag inte att den verkade särskilt rolig och tyvärr tror jag att den stora mängden text avskräcker en hel del potentiella läsare. Detta är synd, för när man börjar läsa finner man här, utöver intressanta löparhistorier från rutinerade löpare och idrottsforskare, en stor kunskapsbank för allt som har med löpning att göra. Jag tycker därför att en sådan här bok borde engagera många här i Sverige, där löpning som träningsform har växt ordentligt de senaste åren.

Sally Edwards har tidigare skrivit flera böcker om löpning och träning och är tidigare världsrekordhållare i Ironman triathlon. Hon har även sprungit flera maratonlopp och utvecklat ett system för pulszonsträning. Tillsammans med Carl Foster, forskare inom träning och idrottsvetenskap, och löparen och träningsskribenten Roy M. Wallack, har Edwards i ”Den ultimata löparguiden” samlat många erfarenheter och stor kunskap kring löpning, vilket har resulterat i en heltäckande löparträningsbok som lyckas med konststycket att vara vetenskaplig, erfarenhetsbaserad, grundläggande och tydlig, och samtidigt full med fördjupad information och tips även för erfarna löpare.

Boken är indelad i 14 kapitel med fokus på allt från pulsträning, grundträningsupplägg, styrketräning och kompletteringsträning, till tips och träningsprogram (både utomhus på olika underlag och inomhus på löparband inställt på olika vis) inför tävlingslopp, utrustningstips, information och tips om teknik, löpstil (barfotalöpning tas upp i ett eget avsnitt), kost och säkerhet.

Edwards, Foster och Wallack har alla förmågan att beskriva krångliga saker enkelt och att ren fakta blandas upp med författarnas egna erfarenheter av löpning, utrustning, tävlingslopp med mera, gör boken förhållandevis lättläst. De tydliga färgfotografier som demonstrerar det som beskrivs i texterna bidrar också till att boken känns lättare att läsa, trots mycket text.

”Den ultimata löparguiden” gör verkligen skäl för sitt namn och jag är övertygad om att de flesta löpare, oavsett nivå, skulle ha mycket att vinna på att läsa boken.

_________________________________________________________

2013-07-02

Recension av ”Lakrits” av Elisabeth Johansson, Bonnier Fakta.

Kokboksnörd som jag är har jag lyckats lägga vantarna på en rejäl hög under våren och jag tänkte försöka att beta av några av dessa genom mina recensioner här på bloggen framöver. Näst på tur är Elisabeth Johanssons ”Lakrits”.

Lakritsboken, recension, Livsaptit

Elisabeth Johansson är meriterad kock och konditor och hon sitter i juryn för både Årets kock och Årets konditor. Johansson är en av Sveriges mest produktiva kokboksförfattare och hon lyckas hela tiden ligga helt rätt i tiden med sina böcker. Lakrits har blivit mer och mer i ropet på senare år; om det vittnar det ökade antalet lakritsfestivaler och storleken på dem och hur lakrits numera delas in i ”fin-” och ”fullakrits”, precis som choklad. Det har blivit allt vanligare att gourmetlakrits säljs i finare godisbutiker, chokladbutiker och även används av finrestaurangerna. Elisabeth Johanssons senaste kokbok handlar uteslutande om just lakrits, men i Johanssons händer förvandlas råvaran inte bara till härliga desserter, bakverk och godissorter utan används även i matlagning. Boken är rikligt illustrerad med duktiga matfotografen Helén Pe:s fina färgfotografier på alla rätter, bakverk och drycker.

”Lakrits” inleds med ett gediget faktaavsnitt om just lakrits, där man får lära sig mer om lakritsroten, hur och var den växer, vilka arter som finns och vilka tvillingsmaker som finns till lakrits i form av exempelvis anis och fänkål. Här finns även tydliga fotografier på lakrits i form av rot, mald rot, rålakrits, flytande lakritsextrakt, rålakritspastiller samt granulat och pulver. Johansson tar med läsaren på sin lakritsresa genom Kalabrienför att visa hur roten växer och hur rålakritsproduktion ser ut. För den som vill odla lakrits hemma beskrivs hur man ska gå tillväga. Ett par sidor behandlar lakrits som läkeört inklusive recept på ett par huskurer med lakrits.

Lakrits - olika varianter, recension, LivsaptitOlika typer av lakritsrot, rålakrits och granulat.

Därefter följer bokens receptdel, som av naturliga skäl i en kokbok utgör majoriteten av boken. Godis i form av hårda och mjuka karameller, konfekt, kola och praliner inleder receptavsnittet, som sedan följs av olika typer av lakritsglass där lakritsen samsas med bland annat svarta hallon, äpplen, körsbär och svarta vinbär. Lakritssåser och andra lakritsrelaterade glasstillbehör följer därpå, innan det är dags för lakritsbakverk i form av exempelvis nattsvarta Macarons, Rabarberkaka med lakritsmaräng, Lakritskladdkakor, Lakritstoscabullar och skorpor. Dessertkapitlet tar sedan vid fyllt till bredden med läckerheter som Små lakritskolapajer à la Snickers, Lakritsglasstårta med nektariner och passionscurd, Vit chokladmousse med lakrits och Belgiska lakritsvåfflor, för att nämna några av recepten.

Lakritskarameller, Lakrits, recension, LivsaptitHårda lakritskarameller.

Spännande desserter, Lakrits, recension, LivsaptitLakritsrot- och äppelsorbet med fänkålstopping.

Lakritstårta, Lakrits, recension, LivsaptitLockande Choklad- och lakritstårta.

Receptdelens matkapitel bjuder på allt från Lakritsgratinerade havskräftor med fänkålssallad, Lakritsmoules med pommes frites, Lakritsgravad ugnsbakad kummel och Ankbröst med lakritsglaze och portvinskokta fikon, till Lakritsmarinerat lamm med rödvinssås och sötpotatis, grilltillbehör, Färsk lakritspasta och Lakritsknäckebröd.

Lakritskräftor, Lakrits, recension, LivsaptitLakritsgratinerade havskräftor med fänkålssallad.

Mat med lakrits, Lakrits, recension, LivsaptitAnkbröst med lakritsglaze och portvinskokta fikon.

Olika recept på drycker med lakrits, exempelvis Lakritssnaps, Lakritslikörer och cocktails avslutar receptdelen.

Dryckestips, Lakrits, recension, Livsaptit
Dryckestips – vad passar att dricka till olika sorters lakrits?

Johansson tipsar efter receptavsnittet om öl, vin och andra drycker som passar fint att kombinera med olika sorters lakrits och beskriver även hur man kan gå tillväga för att ordna en egen lakritsprovning hemma. En kort lektion i Lakritsgodisets historia samt en lista över olika lakritsfestivaler, såväl nationella som internationella, utgör bokens sista del, innan en lista på inköpsställen och ett register över bokens innehåll avslutar boken.

Upplägget i boken känns lite tvärtemot traditionella kokböcker som innehåller både mat, desserter och godis på så sätt att här kommer sötsakerna först medan maten och dryckerna avslutar. Det är annorlunda men känns ändå inte alls fel; kanske beror det på att det är sötsaker jag förknippar lakrits med i första hand? Genom att inleda med dem blir man lite ”lakritsuppmjukad” innan mer annorlunda recept där lakrits kombineras med skaldjur, fisk och kött dyker upp och därigenom verkar matrecepten med lakrits snarare inspirerande och roliga än konstiga och avskräckande.

De flesta recept inleds med en kort introduktionstext med information om vad man bör tänka på, hur man kan variera receptet eller bara en kommentar gällande receptet. Alla recept känns lätta att lyckas med, även om vissa kräver ett antal olika moment. Allt är dock noga beskrivet och boken känns lättläst med en tydlig layout med receptets ingredienslista till vänster och själva tillagningsbeskrivningen till höger. Alla recept är dessutom skrivna på bokens vänstersidor medan bilderna dominerar högersidorna. Om man bara snabbt bläddrar igenom boken är det därför framförallt bilderna man ser, vilket i mångt och mycket speglar hur modern måltidslitteratur ser ut, med bilderna snarare än texterna och recepten i centrum (något som jag som textälskare kan tycka är synd – jag hade hellre sett mer och längre texter och tagit del av ännu mer av Johanssons kunskap i ämnet, men jag inser att det är bilder som säljer mer än text idag).

I Johanssons ”Lakrits” finns mycket roligt och nytt att upptäcka i smakväg och tillagningsväg, och även jag som inte är en superlakritsälskare blir nyfiken. Självklart hjälper Helén Pe:s härliga matfoton till att inspirera och allt är så snyggt och lockande stylat att jag blir alldeles matt. Det är roligt att se hur Johansson och Pe har valt att fotografera i stort sett alla bakverk och rätter mot en svart eller svartgrå bakgrund eftersom det gör att även bildspråket följer lakritsens svarta tråd genom hela boken. Eftersom rätter och bakverk ofta bjuder på en del färg blir intrycket inte mörkt och trist utan snarare mörkt och dramatiskt på ett sätt som framhäver rätten/bakverket.

Jag tycker att det mest intressanta med ”Lakrits” är att Johansson lyckas visa upp lakrits som råvara på ett, åtminstone för mig, sätt som känns nytt och spännande. Lakrits ses inte bara som godis eller något som kan användas i bakverk utan även som en smakförhöjare i nyskapande och roligt fräscha maträtter där grönsakerna inte har glömts bort, och som en läkeört. Att som läsare få följa med till Kalabrien där en del av all lakrits växer vilt och även odlas ger en spännande inblick i en råvara som vi oftast ser som svarta hårda eller sega karameller i matbutikens godisavdelning.

”Lakrits” är en perfekt present till lakritsälskaren och en riktigt fin bok att ha hemma på köksbordet och låta sig inspireras av i hemmamatlagningen. För visst vore det väl roligt om fler vågade smula ner lite lakritspulver i maten en helt vanlig vardag?

____________________________________________________

2013-06-09
Recension och jämförelse mellan glasskokböckerna ”Glass” av Elisabeth Johansson, Natur & Kultur, och ”Lomelinos glass” av Linda Lomelino, Bonnier Fakta.

Förra årets största glassinspirationskälla var utan tvekan den underbara boken ”Glass” utgiven på Natur & Kultur och skriven av duktiga konditorn och kokboksförfattaren Elisabeth Johansson. I maj i år nådde glassboken ”Lomelinos glass”, utgiven på Bonnier Fakta och skriven av bloggaren, fotografen och kokboksförfattaren Linda Lomelino, butikernas hyllor. Vid första anblicken tycker jag att det är två förbluffande lika glassböcker. Med anledning av detta tyckte jag att det kunde vara kul att göra en jämförelserecension av de två böckerna, och därför presenterar jag här Livsaptits första jämförelserecension av en ”gammal goding” och en av kokbokvärldens hetaste (eller är det coolaste när det gäller glass?) kokböcker i sommar. Vi börjar med ”Glass” av Elisabeth Johansson.

Glass Elisabeth Johansson recension Livsaptit

”Glass” av Elisabeth Johansson, Natur & Kultur.
Elisabeth Johansson är en veteran i kokbokssammanhang och har skrivit en hel uppsjö av kokböcker om bland annat choklad, smulpajer, glass och nu senast Lakrits (recension på den kommer på bloggen framöver!). Hennes bok ”Glass” är drygt 150 sidor fulla med inspiration, recept och vackra färgfoton på glassar av alla de slag, fotograferade av Anna Kern. Boken inleds med en presentation av Johanssons tanke med boken, samt ett avsnitt på en sida om saker som är bra att tänka på när man gör glass och hur recepten kan anpassas efter om man inte har en glassmaskin att tillgå men ändå vill göra glass. Därefter följer recept på allt från gräddiga glassar, parfaiter, semifreddo, färskostglass och paletas, ice pops och pinnglassar, till sorbeter, granitéer, terriner, glasstårtor och klassiska glassar, milkshakes, yoghurtglassar, samt specialglassar utan ägg och mjölk. Det sista av bokens sju kapitel innehåller recept på tillbehör som passar i och till glass, exempelvis såser, strössel, maränger, rån, kakor och sylter. Nedan ser ni några uppslag ur boken som jag har fotograferat.

 Glass Parfait recension Livsaptit
Parfaiter.

 Glass Sorbet recension Livsaptit
Sorbeter.

 Glass Granité recension Livsaptit
Granité.

 Glass Paletas recension Livsaptit
Paletas.

 Glass Tårta recension Livsaptit
Mudcake i glasskapitlet.

Alla recept är tydliga och lätta att följa, även om vissa glassrecept innehåller flera olika moment och ett gäng bunkar kan behövas i glassprocessen. Det som är roligt med Johanssons ”Glass” är att här finns verkligen något glassigt för alla, oavsett smakpreferenser eller födoämnesallergier/intoleranser som annars kan sätta käppar i hjulet för glassätandet. Såväl klassiska glassmaker som choklad, jordgubb och vanilj finns med, som nya spännande smaker som exempelvis Kastanjeglass, Aprikosglass med honungscrunch, Whiskyglass, Tiramisuglass och Avokadoglass. Mest innovativa känns dock smakerna i kapitlet med paletas, ice pops och pinnglassar, där vi hittar bland annat Iskaffepinnar, Piña colada-pinnar, Rödbetspinnar med rosmarin, Cosmopolitanpinnar och Gurka- och jalapeñopaletas. Även sorbet- och granitékapitlet bjuder på härligheter som Mango- och hallonsorbet, Citronsorbet i skal, Yuzusorbet med limeblad, Mjölkchokladsorbet, Mojitogranité och Lakrits- och champagnegranité. I kapitlet med glasstårtor och klassiska glassar återfinns en Spritsad kalastårta med flera sorters glass, samt Mudcake och Whoopieglass.

 För glassälskaren tycks här finnas allt och lite till, och när jag fick boken förra året tyckte jag att den var ett absolut måste i kokbokshyllan om man är ens det minsta lilla intresserad av att göra egen glass. Inget känns särskilt svårt och här finns både grundrecept som man själv kan använda som bas i experimenterande och nya spännande kombinationer att testa. En riktigt guldklimp i kokboksväg med andra ord som kommer att hålla länge framöver!

Lomelinos glass Recension Livsaptit

Lomelinos Glass av Linda Lomelino, Bonnier Fakta.
Linda Lomelino gjorde sig ett namn genom bloggen Call me cupcake och förra året kom hennes första kokbok Lomelinos tårtor. Hennes andra kokbok ”Lomelinos Glass” är gjord i samma stil som tårtboken med en pastelligt rosa rygg och en blandning av bilder mot antingen en riktigt mörk eller en riktigt ljus fond. Många av tårtbokens recept innehöll många olika moment och delar, och i jämförelse med den känns glassrecepten i denna nya kokbok enkla och snabba att göra.

 ”Lomelinos glass” utgörs av drygt 100 sidor uppdelade i sju kapitel. Det inledande kapitlet innehåller information om allt man behöver veta om att göra glass. Sedan följer kapitel om gräddglass, sorbet och sherbet, glasspinnar, glasstårtor och desserter, drycker och sist tillbehör. Det rejäla informationsavsnittet i början reder ut begreppen kring både redskap, ingredienser och metoder man kan göra glass på, vilket gör att boken passar lika bra för nybörjaren som den vane glassmakaren.

Bokens första receptkapitel handlar om gräddglass, och här hittar vi grundrecept på olika typer av vaniljglass med diverse smaksättningsförslag, samt chokladglassar. Kapitlet innehåller även lite mer spännande recept som Körsbärsglass med rostad mandel och vit choklad, Fikon- och honungsglass med Madeira, Crème brûlée-glass med Macadamiacrunch, Zabaglioneglass med biscotti, Earl Grey-glass och Browned butter Maple Semifreddo. I sorbet och sherbet-kapitlet sticker Kiwisorbet och Jordgubbs- och champagnesorbet ut, liksom Choklad- och portersorbet. Glasspinnekapitlet är kort med endast tre recept, exempelvis Blåbärs- och yoghurtpinnar. Kapitlet därpå med glasstårtor och desserter känns då betydligt roligare med en kalasfin Rocky roadglasstårta och en Neapolitansk glasstårta med glass i flera färger. Kapitlet med drycker bjuder på kaffe- och glassdrinken Affogato och Ice Cream floats. I det avslutande tillbehörskapitlet bjuder Lomelino på recept på bland annat frasiga glasstrutar, crumble, maränger och såser. Nedan syns några uppslag ur boken.

Lomelinos glass Glass recension Livsaptit
Olika gräddiga glassar.

Lomelinos glass sorbet recension Livsaptit
Sorbet, här med plommon.

 Lomelinos glass glasstårtor Livsaptit
Förstasidan till kapitlet om glasstårtor och desserter.

 Lomelinos glass floats och drinkar recension Livsaptit
Floats ur drinkkapitlet.

 Lomelinos glass Tillbehör recension Livsaptit
Olika glasstillbehör.

 Alla recept är tydliga och lätta att följa, även om vissa av glasstårtorna kräver många olika moment som kan vara ganska tidsödande. Varje recept inleds på ett trevligt vis med en personlig text där Lomelino kommenterar glassen, någon ingrediens eller sin egen hållning till just det här receptet. Alla recept och de fina färgfotografierna på fantasifullt stylad glass är skapade/tagna av Linda Lomelino själv. Här och där i boken finns även illustrationer av Katy Kimbell som förvisso är fina men som jag personligen inte tycker behövs. Många av Lomelinos recept innehåller en liten mängd av någon typ av alkohol, vilket hon själv anger är tillsatt dels som smaksättning och dels för att minska mängden iskristaller och göra glassen krämigare, men om man inte vill ha alkohol i glassen ska det gå bra att hoppa över den.

”Lomelinos glass” är en fin och trevlig glassbok med många oväntade och spännande smaksättningsförslag och de fina färgfotona gör detta till en bok man gärna har framme, oavsett om man ska göra glass eller ej. En bra nybörjarglassbok och inspirationsbok för de flesta.

Jämförelse mellan de två böckerna
Om vi börjar med likheterna har båda glassböckerna lika många kapitel (7), båda har med recept på gräddglassar, parfaiter, sorbeter, pinnglassar och glasstårtor, och båda avslutas med ett kapitel med tillbehör till glassen. Dessutom tycker jag att form- och bildspråket är ganska likt också. Kanske beror det på att det är trendigt att fotografera med bakgrund av antingen vitt och ljusa pasteller eller mot mörka träskivor och brädor, utan så många mellanting eller utomhusbilder? Kanske råkar det bara vara så att fotograferna har liknande fotograferings- och stylingstil?

Lomelino väljer dock något oftare lite mörkare bakgrunder, medan många av Johanssons bilder är tagna mot ljusare och mer avskalade bakgrunder som gråvita marmorskivor. Johanssons ”Glass” saknar illustrationer utöver färgfotografierna och rubrikerna är enkelt satta med tjocka versaler mot vit bakgrund, medan Lomelino har färgglada rutor i olika färger som botten mot sina rubriker, vilka även de är skrivna med versaler.

I inledningsavsnittet redogör Lomelino för vad olika glassar som sorbet, sherbet, gräddglass och semifreddo egentligen är, medan Johansson i sin ”Glass” har inledningstexter till varje kapitel där detta beskrivs närmare. Receptmässigt säger det sig självt att Johansson får plats med betydligt fler recept eftersom hennes bok är femtio sidor längre än Lomelinos, och just här känns det som att man får betydligt mer för pengarna tack vare alla extra recept.

En hel del recept är relativt lika mellan de båda böckerna, och på vissa uppslag känns det som att Lomelino har kopierat en del från Johansson. Med tanke på hur lång tid det tar att göra en kokbok behöver det dock inte vara så. Bilder, stil och recept i många matmagasin och kokböcker är så lika numera att det är svårt att säga vem som kom på vad och vem som har kopierat vem. Likheten gör att man knappast behöver ha båda böckerna, samtidigt som skillnaderna och de olika smaksättningsförslagen gör att båda böckerna är inspirerande och absolut kompletterar varandra. Om man är intresserad av att göra spännande och varierande glasspinnar är Elisabeth Johansson ”Glass” det självklara valet, medan ”Lomelinos glass” innehåller drinkar och fina tårtor som man inte hittar i Johanssons bok. ”Glass” är mer av en glassbibel som känns som om den kommer att hålla över lång tid, delvis på grund av dess bredd med många olika recept på gräddiga, sorbetiga och isiga glassar, glasspinnar, tårtor, desserter och glassar även för dem som har allergier och intoleranser, medan ”Lomelinos glass” med sina spännande smakkombinationer känns mer som en trendbok som känns väldigt kul nu men som kanske inte står sig riktigt lika bra över tiden.

I slutändan är det helt och hållet en smaksak vilken av dessa böcker man föredrar, och jag tror inte att den glassintresserade blir besviken på någon av dem. Om jag bara fick välja att ha en glassbok hemma i hyllan skulle jag dock välja Elisabeth Johanssons ”Glass”, men eftersom jag har plats för båda ser jag ingen anledning att välja bort Linda Lomelinos ”Lomelinos glass”. Två fina böcker som gör en glad finns det alltid plats för, och inte kan det väl bli för mycket av glass?

_________________________________________________________


2012-09-26
Recension av ”Sweet!” av Roy Fares, Bonnier Fakta.

Roy Fares föddes 1984 i Libanon och kom till Sverige med sin familj som sexåring. Idag har han blivit ett lika välkänt namn som ansikte genom sin medverkan i bland annat Go’kväll Lördag. Han vann tävlingen Årets konditor 2010 och har sedan dess dykt upp lite här och var i medierna och inspirerat såväl andra konditorer som vanliga amatörbagare med sina läckra sötsker.

”Sweet!” är Fares första bakningsbok där han har samlat över femtio favoritrecept indelade i kapitlen ”Till middag” (framför allt med desserter i portionsstorlek), ”Till fest” (innehållandes tårtor och pajer som räcker till många), ”Till kafferep” (som är en uppdatering av klassiska sju sorters kakor och innehåller både svenska småkakor, muffins och cupcakes), och ”Till mingel” (med recept på kakor och godis som mer är som små munsbitar). Inspirationen till recepten har Roy Fares hämtat från Sverige, USA och Frankrike, vilket märks på blandningen av hallongrottor, jordgubbskräm, cupcakes, donuts, macarons och éclairer. Fares beskriver i inledningsavsnittet av boken att anledningen till att just franska bakverk är favoriter är att Libanon var en fransk koloni under lång tid, vilket har påverkat Libanons konditortraditioner i fransk riktning.


Roy Fares i farten.

Efter det inledande stycket med Fares tankar bakom boken, följer ett avsnitt kallat ”Konditorns råd” där han delar med sig av tips kring redskap, råvaror och olika moment i bakningsprocessen. I sitt rådavsnitt tipsar författaren läsaren att våga experimentera och kombinera olika delar av recepten på nya sätt för att skapa egna dessertfavoriter och utveckla kreativiteten.

I de efterföljande receptkapitlen blir det tydligt att de flesta recepten kan plockas isär i delar och pusslas ihop på nya sätt till andra helheter. Boken blir på så vis något av ett uppslagsverk med recept på olika mousser, crèmer, tårtbottnar, pajskal, frostingar, fyllningar, garneringar och tillbehör. Recepten i sig ser dock redan så goda ut att det gott räcker att följa dem rakt upp och ner om man inte är så experimentsugen av sig eller känner sig osäker bakom degbunkarna.


Ett av de mer annorlunda och spännande recepten i boken är utan tvekan friterad vaniljtryffel.

Jag är nu varken novis i köket eller särskilt bra på att följa recept rakt upp och ner som de är. Därför provbakade jag ett brownie-recept från boken (som egentligen var ihopteamat med en cashewnöts och kolasåstoppad chokladmousse) och använde som tårtbotten till min brownie-pecan-kolasås-hallon-espresso- och vaniljmascarponetårta (nej, ”Less is more” är inte riktigt min melodi när det gäller tårtor och choklad 😉 ). Brownien i sig var dock så god att jag önskade att jag hade bakat dubbel sats och den passade alldeles ypperligt som tårtbotten.


Frozen cheesecake någon? Gärna för mig!

Efter provbakningen av brownien och ett par andra recept har jag kunnat konstatera att recepten är tydligt skrivna och enkla att följa med alla mått angivna i såväl gram som deciliter/antal/msk/tsk/krm, vilket gör det enkelt att lyckas oavsett hur man väljer att mäta upp ingredienserna. Vissa recept innehåller många olika delmoment som kan göra bakningsprocessen lite tidsödande (och kräva en hel del bunkar), men inget är egentligen svårt eller krångligt.


Choklad- och hallonslices innehållandes både hallontryffel och, just det, mandelmassa…

Som den chokladfantast jag är älskade jag förstås att boken var fullmatad med härligt chokladstinna recept med såväl vit och mörk choklad som mjölkchoklad. Även nötter, frukt och bär finns med i många recept, om än inte i lika riklig mängd som recepten som innehåller mandelmassa. Eftersom jag själv inte är stormförtjust i mandelmassa blev jag lite besviken då och då av att märka att vissa av de bakverk som såg läckrast ut innehöll just mandelmassa.

Fares har verkligen lyckats med receptstylingen och har tillsammans med  fotografen Wolfgang Kleinschmidt skapat fantastiska färgfotografier som lockar till bakning.

”Sweet!” är en ytterst användarvänlig bakningsbok utan onödiga tekniska detaljer eller texter som kan förvirra läsaren. Boken passar således såväl nybörjarbagaren som den som redan är en van hemmabagare som vågar experimentera. Om man inte gillar att baka själv kan den utgöra en perfekt present till någon närstående som kan baka åt en. Det räcker nämligen att titta på bilderna för att man ska vilja smaka på nästan alla bakverken och desserterna bums.

_________________________________________________________

2012-05-04
Recension av ”Kalasgott” av Jennie Benjaminsson, Natur & Kultur.

Jennie Benjaminsson blev känd över hela landet förra våren då hon deltog i TV4-produktionen Sveriges Mästerkock 2011. Benjaminsson lyckades knipa andraplatsen i tävlingen och har sedan dess frilansat som kock och matskribent. Dessutom har hon hunnit med att skriva sin första kokbok med samma namn som hennes populära matblogg ”Kalasgott”.

Som namnet antyder är detta en bok full av riktiga kalasrecept indelade efter olika tillfällen. Här finns mumsiga recept på semestermat, mästerliga middagar och söta recept för alla tillfällen. Ett kapitel ägnas åt mat som passar som datemat medan ett annat innehåller recept på mat att laga när man är trött och hungrig och vill ha maten på bordet fortare än kvickt. I ”Kalasgott” bjuds läsaren också på förstahjälpen-rätter att laga när gästerna stampar i farstun samt grundrecept på potatisgratäng, stekar, fonder och mycket mer. I de olika kapitlen finns allt från drinkar, förrätter, huvudrätter och småplock till läskande desserter, fina bröd och goda kakor vilket gör detta till en härlig inspirationskälla för matlagningen året om, även om boken känns härligt somrig.

”Kalasgott” är rikligt illustrerad med färgsprakande fotografier tagna av Jennie Benjaminsson själv och av hennes mamma Tina Sjöstedt. Layouten är lättläst och inbjudande med matchningar av sidfärg med porslinet på bilderna på flera håll. Inga recept känns särskilt svåra eller krångliga trots att resultaten på bilderna ser minst sagt imponerande ut. Vid flera av recepten har Benjaminsson skrivit små texter om bakgrunden till rätterna, semesterminnen eller personliga anekdoter som ger ett varmt och välkomnande intryck. Personligen tycker jag att den typen av texter ger extra liv åt en kokbok vilket får en att återvända till den om och om igen.

”Kalasgott” är en perfekt present till nybakade studenter eller till värden/värdinnan på en härlig vår- och sommarfest eftersom den är lika fin som en blomma men varar så mycket längre!

_________________________________________________________

2011-10-09
Recension av ”Susanne Jonsson lagar mat i Go’kväll” av Susanne Jonsson, Norstedts förlag.

Gällivarefödda Susanne Jonsson har en gedigen bakgrund som kock, kallskänka och konditor och har dessutom hunnit med att ta en magisterexamen i gastronomi och en examen i dryckeskunskap. Hon har tidigare givit ut tre kokböcker; Älg (2004), Viltsmak (2006) och Västerbottensost (2008).  Genom sin medverkan i det populära TV-programmet Go’kväll har Susanne Jonsson kommit att bli en av våra mest folkkära TV-kockar.

I den fjärde och senaste kokboken av den glada och mysiga Gällivarekocken får vi följa med bakom kulisserna till Go’kväll och även ta del av ett hundratal recept som hon har lagat i programmet. Här finns allt från förrätter, huvudrätter och efterrätter till smårätter, kakor, bröd och godis. Recepten är indelade efter årets fyra årstider och följer den senaste trenden inom kokboksvärlden att låta matlagning och bokupplägg följa våra olika säsonger och de råvaror som är som finast just då. Rätterna har tydlig inspiration från kök från vitt skilda delar av världen och i kokboken finner vi recept på bland annat popcornkaka, vårgrön ärtsoppa, banoffee pie, helgrillad lime och timjanlax, sensommartapas på svenska, rabarberkola, lime- och chilimarinerad älgstek, cajunkarré, fredagsmysbuffé, indisk middag, söderhavsmiddag och vaniljglass med whiskeychokladtryffel och salta jordnötter

Som en röd tråd genom bokens alla rätter går Jonssons eget uttryck ”att bekvämimpa”. Med detta menar författaren att man imponerar på andra med sin mat genom att den ser betydligt mer avancerad ut att laga än vad den faktiskt är. De fina bilderna i boken visar onekligen upp fina och färgsprakande maträtter och bakverk som ser svåra ut att lyckas med. Vid en genomläsning av recepten inser man dock snabbt att inget verkar vare sig särskilt krångligt eller svårt att laga. Detta gör ”Susanne Jonsson lagar mat i Go’kväll” till en ytterst användarvänlig kokbok som passar såväl nybörjaren i köket som den mer vane matlagaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s