Livsaptits Chokladkalender 2016 Lucka 9: Vit chokladcrème brûlée med bär


Vit choklad crème brûlée med blandade bär
8 portioner

6 dl vispgrädde
1 ½ vaniljstång
200 g vit choklad
9 äggulor

Till bränning:
1 ½ dl socker

Till servering:
400 g blandade frysta bär

Gör så här:
Skär vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna med en kniv.

Mät upp grädden i en kastrull och lägg i vaniljsången och fröna i grädden.

Värm sakta grädden under omrörning till kokpunkten (till första bubblan kommer upp till ytan). Ta av grytan från plattan och låt blandningen svalna något.

Hacka under tiden chokladen i mindre bitar och lägg i en skål. Smält chokladen i microvågsugn på medelhög effekt. Ta ut och rör om ofta så att chokladen inte bränns. Chokladen kan även smältas över vattenbad på spisen.

När chokladen har smält är det dags att blanda ner äggulorna i chokladen. Blanda det väl och rör sedan ner lite av den ljumma grädden i choklad- och ägguleskålen.

Rör sedan ner chokladblandningen i gräddkastrullen och värm det hela på låg värme under omrörning tills smeten tjocknar något. När smeten känns lite tjock och fäster på baksidan av en sked är den klar.

Ta av blandningen från värmen och häll smeten i 8 portionsformar. Ställ dem i kylen för att stelna. Det kan ta några timmar så om du har bråttom kan du testa att ställa dem i frysen en stund istället.

Ungefär 10 minuter före servering av desserten:
Lägg bären i en kastrull och värm dem till en härlig bärsås. Rör om under uppvärmningen och mosa bären noga om du vill ha en slätare sås. Om du föredrar en sås med mer hela bär så får du vara lite mer försiktig vid omrörningen.

När bärsåsen är klar är det dags att ta ut de små formarna med den stelnade grädd-chokladkrämen ur kylen.

Strö socker över gräddblandningen och ”bränn” sockret med hjälp av en gasbrännare eller i hög grillvärme högst upp i ugnen. Sockret ska smälta och bli gyllenbrunt men inte bränt, så passa noga.

Servera crème brûléen med bärblandningen.

(Receptet publicerades ursprungligen på bloggen 4/1 2010)