Livsaptits Chokladkalender 2016 Lucka 6: Raw brownies med avokadofrosting

Dessa raw brownies är så goda att det är omöjligt att tro att de faktiskt är riktigt nyttiga i jämförelse med ”vanliga” brownies! Dessutom är de veganska och passar därför både veganer och mjölkprotein- och äggallergiker. Originalreceptet som jag har utgått ifrån när jag skapade min version hittar ni hos Louisa på Mitt gröna kök.

Världens godaste raw brownies
Ca 16 munsbitar

Kaka:
2 dl valnötter
1 dl pekannötter
2 dl dadlar (utan kärnor)
1 dl torkade fikon
3/4 dl kakao
½ msk kokosolja
1 nypa flingsalt
1 krm vaniljpulver
2 tsk vatten

Fudgetäcke:
1 perfekt mogen avokado
1 dadel (utan kärna)
3 ½ msk honung (för helt vegan, byt till agavesirap eller lönnsirap)
4 msk kakao
1 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform, ca 10×30 cm stor.

Häll ner valnötterna och pekannötterna i matberedaren och mixa i några minuter tills de är finhackade. Lägg ner dadlar, fikon, kakao, kokosolja och salt i matberedarskålen och hacka samman till en smulig deg. Häll ner vattnet och mixa till en len och lite smetig deg.

Tryck ut degen i ett ca 1-1½ cm tjockt lager i formen och ställ den i frysen medan du gör fudgetäcket.

Diska ur matberedarens skål och kniv och montera dem på nytt. Dela avokadon på mitten och gröp ur allt fruktkött och lägg ner i matberedarens blandarskål tillsammans med dadeln. Häll i honung/agavesirap/lönnsirap, kakao, kokosolja och vaniljpulver och mixa med kniven till en helt slät konsistens. Om du ser avokadobitar i blandningen är det bara att mixa en stund till.

Ta ut formen med kakan ur frysen och bred ut fudgetäcket ovanpå kakan. Ställ tillbaka i frysen i ca 20-30 minuter och skär den sedan i rutor. Kakorna är mäktiga (och energirika!) så en liten bit räcker långt!

Förvara kakorna i frysen eller kylen fram till en liten stund före servering. Servera eventuellt med några fina bär eller färsk frukt i bitar.

(Receptet publicerades ursprungligen på bloggen 23/6 2013)