Livsaptits Chokladkalender 2016 Lucka 21: Chokladiga kakdegsbollar

Chocolate chip cookie dough cake balls
Ca 30 st

50 g smör
1 ägg
1 ½ dl florsocker
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 msk ljus sirap
100 g mörk choklad
1 dl valnötter (eller andra nötter)

200 g mörk choklad

Gör så här:
Hacka nötterna och den mindre mängden choklad (100 g). Smält smöret.

Blanda florsocker, vetemjöl, vaniljsocker, salt, nötter och choklad i en bunke. Rör ner sirap, ägget och det smälta smöret.

Knåda samman allt till en deg. Rulla degen till jämnstora bollar och lägg bollarna på ett bakplåtspapper på en plåt eller en bricka som får plats i frysen. Ställ in bollarna i frysen i minst 2 timmar.

Smält den större mängden choklad. Tag ut de frysta degbollarna och doppa dem i chokladen med hjälp av en gaffel. Lägg tillbaka de chokladtäckta bollarna på bakplåtspappret igen och frys dem på nytt.

Förvara bollarna i frysen fram till servering och ät dem så fort du har tagit ut dem ur frysen.

(Receptet publicerades ursprungligen på bloggen 8/10 2010)