Livsaptits Chokladkalender 2016 Lucka 2: Juliga kakor med choklad

Juliga chocolate chip cookies
15 st

50 g smör
2 dl vetemjöl
½ dl dinkelmjöl
1 1/4 dl brunt socker (farinsocker eller muscovadosocker)
1 dl strösocker
1 msk kanel
1 tsk malda nejlikor
½ tsk mald ingefära
½ tsk vaniljsocker
½tsk bakpulver
1/4 tsk salt
½ msk ljus sirap
1 ägg
1 ½ dl grovt hackade valnötter
100 g vit choklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 °C och lägg bakplåtspapper på två plåtar.

Hacka nötterna och chokladen grovt. Smält smöret.

Blanda alla torra ingredienser utom nötter och choklad i en skål eller bunke. Tillsätt sirapen, ägget och smöret och rör ihop till en deg.

Knåda in nötter och choklad i degen med händerna.

Forma degen till 15 bollar och lägg dem på plåtarna. Tryck eventuellt till bollarna lite.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i 6-10 minuter. Ta ut dem innan de har fått för mycket färg så  blir de härligt sega.

Låt kakorna svalna lite på plåten och flytta sedan över dem till ett galler för att kallna helt.

(Receptet publicerades ursprungligen på bloggen 29/11 2009 och är en omgjord variant av detta recept).