Livsaptits Chokladkalender 2016 Lucka 18: Vit chokladfudge

Vit chokladfudge

3 dl socker
3 dl vispgrädde
1 dl sirap
2 msk glykos
50 g smör
100 g vit choklad

Gör så här:
Börja med att klä en liten långpanna (ca 20×30 cm) med bakplåtspapper.

Bryt chokladen i bitar och väg upp smöret och skär det i kuber.

Häll grädde, socker och sirap i en stor gryta (jag brukar använda min stora pastagryta med teflonbeläggning).

Ställ grytan på spisen och låt massan koka upp. Rör om ett par gånger precis i början.

Sänk värmen på spisen när massan kokat upp och låt smeten koka på medelvärme utan omrörning tills den är uppe i 120 °C. Det är enklast att mäta smetens temperatur med hjälp av en digitaltermometer. Om man inte har någon sådan går det dock utmärkt att testa om smeten är färdig genom att göra kulprovet* (se nedan).

När smeten är tillräckligt varm är det dags att tillsätta smör och glykos i grytan. Rör om tills allt har blandats.

Låt massan koka i 1 minut.

Ta grytan från värmen och rör ner chokladen. Fortsätt röra tills chokladen smält och smeten är jämn och fin.

Häll upp fudgesmeten på bakplåtspappret i långpannan och låt det hela stå kallt en stund.

Skär sedan fudgen i små fyrkantiga bitar och lägg upp godisbitarna i glasburkar. Förvara gärna fudgen i kylskåp.

*Kulprovet går till så att man mäter upp lite iskallt vatten i ett glas eller en liten kopp. Sedan droppar man med en sked lite av den kokande smeten i vattnet. Om smeten går att rulla till en kula är den klar.

(Receptet publicerades ursprungligen på bloggen 12/12 2010)