Livsaptits Chokladkalender 2016 Lucka 13: Saffranstriflemisu med hallon och limoncello

Saffranstriflemisu, Recept, Livsaptit

Saffranstriflemisu är mitt eget påhitt och är en blandning mellan trifle och tiramisu, därav det lite knepiga namnet. Italienska savoiardikex doppade i hallon toppas med en fluffig saffransmascarponekräm med vit choklad. Det blir alltså som en blandning mellan dessert och tårta som går kanonbra att förbereda och som faktiskt till och med bli bättre av att stå till sig ett par dagar innan man äter den.

Saffranstriflemisu med hallon
1 form (ca 20x20cm) (antal portioner är svårt att beräkna, man kan nog äta upp hela på 2 personer, men annars är nog ca 6-8 normalportioner mer rimligt ;))

12-15 savoiardikex (runt 100-120g)
400g hallon +ca 100g hallon för dekoration
En nypa vaniljpulver
2 ägg
1 msk strösocker
250 g mascarpone
100g vit choklad
1 kuvert saffran
1 msk limoncello

Gör så här:
Lägg ut savoiardikexen i ett lager i formen. Du kan behöva bryta kexen i mindre bitar för att täcka hela formens botten.

Lägg den stora mängden hallon i en skål och låt dem tina i rumstemperatur eller genom att micra dem en kort stund. Rör hallonen till mos och bred ut moset över savoiardikexen så att det täcker. Vänd gärna runt kexen så att de blir hallonmostäckta även på undersidan. Strö över lite vaniljpulver och ställ formen åt sidan.

Dela äggen i gulor och vitor och lägg gulorna i en skål och vitorna i en annan. Vispa vitorna till ett fast skum med elvisp.

Vispa sedan äggulorna lätta och fluffiga i en annan skål tillsammans med strösockret. Vispa ner mascarponeosten i äggulevispet och vispa till en slät smet.

Lägg den vita chokladen, bruten i mindre bitar i en mikrovågsugnssäker skål. Smält chokladen i mikrovågsugnen på medelhögtemperatur och ta ut skålen och rör om med ca 10 sekunders mellanrum. När majoriteten av chokladen har smält går det bra att ta ut skålen och röra sönder resterande bitar. På så sätt undviker man att chokladen bränns.

Rör ner lite av ägg-mascarponeblandningen i den vita chokladen tills du får en slät smet. Vänd över chokladen i mascarponeäggvispet och vispa till en slät smet. Strö ner saffran och limoncello och vispa en stund till.

Vänd ner äggvitorna i mascarponesmeten med en slickepott. Vänd samman till en slät smet men rör inte för hårt, då rör man lätt bort luftigheten ur smeten.

Bred ut saffransmascarponesmeten i ett jämt lager över de hallontäckta kexen. Täck formen med plastfolie och ställ den i kylen i några timmar, men gärna över natten.

Dekorera Saffranstriflemisun med resterande hallon (lättinade på en tallrik eller färska går lika bra) och servera som dessert eller fika.

Närbild saffranstriflemisu, Livsaptit, Recept

(Receptet publicerades ursprungligen på bloggen 7/12 2013)