Livsaptits Chokladkalender 2016 Lucka 12: Chokladtryfflar av svarta bönor

Originalreceptet till dessa chokladtryfflar hittade jag i Buffé nr 2 2015, men i min version har jag uteslutit apelsinsaften och ersatt agavesirap med honung och lönnsirap. Jag har valt att göra tryfflarna i en form och skära massan i fyrkanter, men självklart kan du istället rulla bollar av smeten när den har stelnat något. Och du, bli inte avskräckt av att receptet innehåller bönor, för de här tryfflarna blir riktigt goda!

Chokladtryfflar
ca 30 bitar

380g kokta svarta bönor
1½ dl kakao
2 msk honung (kan ersättas med samma mängd lönnsirap för en vegansk variant)
2 msk lönnsirap (kan ersättas med samma mängd honung)
1 msk kokosolja
2 msk kall espresso
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver

Flingsalt

Gör så här:
Lägg bakplåtspapper i en brödform som har måtten 25 x 10 cm.

Skölj bönorna och låt dem rinna av väl. Mät upp samtliga ingredienser i en matberedare och mixa till en slät och jämn massa. Bred ut massan i formen och ställ i kylen för att stelna minst 1 timme.

Skär massan i små munsbitar och strö över lite flingsalt om du vill. Förvara tryfflarna i kylen fram till servering.

(Receptet publicerades ursprungligen på bloggen 27/4 2015)