Livsaptits Chokladkalender 2016 Lucka 10: Baileyscupcakes med vit choklad och mörk chokladtryffel


Baileyscupcakes med vit choklad och mörk chokladtryffel
12 st minicupcakes eller 6 st stora

Baileyscupcakes:
50 g rumstempererat smör
1 3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
½ dl gräddfil
2 msk Baileys
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
50 g vit choklad

Chokladtryffel:
200 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde

Gör så här:
Börja med chokladtryffeln. Hacka chokladen i små bitar och lägg dem i en skål.

Häll upp grädden i en kastrull och låt den koka upp. Häll den heta grädden över chokladen och rör om tills chokladen har smält.

Ställ in tryffelsmeten i kylen och låt den stelna. Det tar ungefär 1-2 timmar. Gör Baileyscupcakes medan tryffeln stelnar.

Sätt ugnen på 225ºC för minicupcakes och 175 °C för stora. Placera stadiga pappersformar på en plåt, i en muffinsplåt eller smörj fördjupningarna i en sådan plåt med smör eller margarin.

Hacka den vita chokladen i små bitar.

Vispa smör, socker och vaniljsocker krämigt. Vispa ner ägget och fortsätt att vispa tills du får en ljus och fluffig smet. Rör ner gräddfilen och Baileys.

Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och rör sedan försiktigt ner det i smeten. Rör ner den vita chokladen.

Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet. Grädda mitt i ugnen, ca 5-10 minuter för minicupcakes och 15 minuter för stora. Låt svalna.

Bred eller spritsa sedan den kalla chokladtryffeln på de avsvalnade Baileyscupcakesen.

(Receptet publicerades ursprungligen på bloggen 31/3 2010)