v 39. Veckans matmyt: Man är skyddad mot cancer om man äter brosk.

Myt:
Om man äter brosk från exempelvis kyckling behöver man inte oroa sig för att drabbas av  cancer eftersom brosket fungerar som ett skydd mot sjukdomen.

Sanning:
Det finns idag ingen forskning som tyder på att det skulle finnas ens den minsta lilla gnutta sanning bakom denna myt.

Det finns vissa livsmedel som man har sett att det finns fördelar att äta om man vill minska risken att drabbas av cancer. Genom att följa de svenska näringsrekommendationerna och äta mycket frukt, grönsaker, fisk och fullkornsprodukter i kombination med en i övrigt hälsosam livsstil kan man minska risken för att insjukna i olika sorters cancer. Då det finns många individuella skillnader och vissa cancerformer tros vara mer genetiskt betingade är det dock svårt att säga exakt hur alla ska äta och leva för att undvika att få cancer. Några klara riktlinjer finns således inte.

Trolig bakgrund till myten:
I förra veckans avsnitt av ”Svenska Hollywoodfruar” som just nu sänds på tv3 på måndagar framlade en av de tre hemmafruarna, Anna Anka, sin teori om att man kunde undvika att drabbas av cancer genom att äta brosk. Bakgrunden till att hon är ”brosknarkoman” som hon själv säger, är att hon har läst att hajar är de enda djur som inte drabbas av cancer. Eftersom hajar till största delen består av brosk så borde man vara skyddad mot att få cancer om man ser till att få i sig brosk och på så sätt blir mer lik en haj… Fru Anka skrattade lite när hon berättade varför hon satt och knaprade på brosk och verkade inse att det lät ganska knäppt eftersom hon sa: ”lite roligt, men vem vet?”.

Om folk vill knapra brosk så kan de väl för all del få göra det, även om det är högst osannolikt att de blir skyddade mot cancer enbart på grund av att de äter mycket brosk.

One thought on “v 39. Veckans matmyt: Man är skyddad mot cancer om man äter brosk.

  1. Ping: "Stamfria" tomater? - zatzy.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s