Påskdessert: Rostad vit chokladmousse med havtornscurd och marmorerade lingonbräck

Havtornscurd med rostad vit chokladmousse, rosamarmorerade chokladbräck, Påsk, Recept, Dessert, Livsaptit

Nu har jag gått på påskledighet och det känns ruskigt skönt att nu få vara ledig i flera dagar! Det blir en tur till Småland för min del för att hälsa på familjen och fira finaste mammans födelsedag. Men innan jag önskar er bloggläsare glad påsk måste jag såklart bjuda på receptet på den utlovade påskdesserten som är en ny komposition av rostad vit chokladmousse (en favorit från min Chocoholic-kurs), havtornscurd och rosamarmorerade chokladbräck av vit choklad. Desserten behöver stå till sig i kylen en stund och kan med fördel göras redan dagen före servering.

Den vita chokladmoussen får en härlig kolaton tack vare rostningen av chokladen och genom att hålla nere sötman i curden blir balansen mellan den söta moussen och den syrliga curden riktigt lyckad. Lönnsirapen ger curden en rundhet i sötman som jag blev nöjd med. Självklart kan havtornscurden bytas ut mot lemon- eller limecurd för den som inte får tag i havtorn. De vita chokladbräcken har färg- och smaksatts med ett pulver av torkade lingon. Om du inte hittar sådant pulver går det fint att röra ner några hela tinade eller torkade lingon i chokladsmeten.

Rostad vit chokladmousse med havtornscurd och marmorerade chokladbräck, Påsk, Dessert, Recept, Livsaptit

Rostad vit chokladmousse med havtornscurd och marmorerade lingonbräck
6 dessertglas (eller mindre dricksglas)

Havtornscurd:
150g havtornsbär
1 ägg
½ dl (75g) lönnsirap
25g smör

Marmorerade lingonbräck:
150g vit choklad
1 dl pumpafrön
½ msk lingonpulver

Rostad vit chokladmousse:
150g vit choklad
1 ½ gelatinblad
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Börja med havtornscurden: Mixa havtornen med en stavmixer och sila dem sedan genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Vispa samman havtornspuré/saft, ägg och lönnsirap i en liten kastrull.

Låt blandningen sjuda under omrörning (rör gärna med en värmetålig slickepott i botten av kastrullen så att det ej fastnar) tills blandningen har tjocknat till en krämig konsistens. Sila blandningen genom en finmaskig sil (för att få bort eventuella äggtrådar) ner i en skål och rör ner smöret. Rör krämen helt slät och jämn, täck skålen med plastfolie och ställ in den i kylen i minst 30.

Gör de marmorerade lingonbräcken: Smält chokladen i en värmetålig skål i mikrovågsugnen. Kör i korta intervaller om 10-20 sekunder i taget och rör om noga. Rör ner pumpafröna och bred ut chokladblandningen i ett tunt lager på ett bakplåtspapper. Strö över lingonpulvret över hela chokladplattan och dra runt pulvret i ett marmorerat mönster med hjälp av en gaffel. Ställ in plattan i kylen i minst 30 minuter och gärna längre så att den stelnar ordentligt. Bryt sedan chokladplattan i mindre bräck.                

Gör chokladmoussen: Sätt ugnen på 150°C och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg gelatinbladen i en skål med iskallt vatten i ca 5 minuter.

Vispa 2 dl vispgrädde krämigt fast med elvisp. Ställ åt sidan. Lägg den vita chokladen (utan att dela den i mindre bitar) på bakplåtspappret och rosta den i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter tills den har blivit lätt gyllene på ytan/botten.

Mät upp 1 dl vispgrädde i en liten kastrull och låt blandningen koka upp. Krama ur de mjuka gelatinbladen och lägg dem i den heta grädden. Rör om tills de har smält helt.

Lägg ner den vita chokladen i gelatin-gräddblandningen. Mosa chokladen med en slickepott och rör om tills chokladen har smält helt och blandats med grädden. Man kan behöva sätta tillbaka kastrullen på den varma plattan igen om det är svårt att få chokladen att smälta.

Låt chokladgelatinblandningen svalna i ca 20 minuter. Vänd sedan ner en liten klick vispad grädde i chokladgelatinblandningen. Rör slätt och vänd sedan samman chokladgelatinet med resten av den vispade grädden. Försök att vända samman det hela med stora tag utan att röra ut för mycket luft ur grädden. Häll över smeten i en spritspåse och lägg den att kallna i ca 20 minuter.

Montering: Fördela drygt hälften av havtornscurden i dessertglasen. Spritsa moussen ovanpå havtornscurden. Bred resterande havtornscurd ovanpå. Låt desserten stå kallt i minst 30 minuter.

Dekorera desserten med chokladbräcken strax före servering.

Påskdessert, Rostad vit chokladmousse, havtornscurd och marmorerade lingonbräck, Recept, Livsaptit

Med detta vill jag önska er alla en riktigt Glad och God Påsk!

7 thoughts on “Påskdessert: Rostad vit chokladmousse med havtornscurd och marmorerade lingonbräck

    1. Linda Inläggets författare

      Tack så mycket :)! Glad påsk önskar jag dig med Ann-Louise, hoppas att du får en go och mysig helg!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s