Hurra för 5 års bloggande och rosarandig browniecheescake!

Randig browniecheesecakebakelse med hallongrädde, Livsaptit, Recept

I juli fyllde den här bloggen 5 år, hurra för det! Jag kom ihåg bloggfödelsedagen den 21/7 men jag firade det faktiskt inte alls; jag hade fullt upp med att sola och bada och njuta av början på min sista semestervecka. Bloggfödelsedagen har väckt många tankar och funderingar till liv – mycket har hänt de senaste fem åren. Men jag ska inte ta med er på en långrandig minnespromenad för födelsedagar bör faktiskt firas med godsaker och inte historiebabbel!

I början av juli skapade jag ett nytt recept på just en randig kalasbakelse. Man bakar hela härligheten i en långpanna så det blir mååånga bakelser/tårtbitar av denna goding; perfekt för en bloggfödelsedag eller annat sommarfirande med andra ord.

Bottnen är en saftig brownie med krisp från chokladbitar (framexperimenterad för just denna bakelse), vilken toppas med en krämig och fyllig cheesecakesmet med vit choklad (ursprungscheesecakesmetreceptet har jag hämtat från Jennie Benjaminsons kokbok ”Kalasgott” – hon har skapat det bästa bakade cheesecakereceptet jag någonsin provat så varför använda något annat?). Hela härligheten gräddas sedan och efter att kakan har svalnat breder man på ett tjockt lager hallongrädde.

Kakan blir allra godast om den får gotta till sig i kylen över natten, och även om det blir en del olika moment och bunkar är den här kakan inte alls svår att lyckas med.

Browniecheesekakekaka med hallongrädde och hallon, Recept, Livsaptit 5 år

Randig browniecheesecakebakelse med hallongrädde
1 långpanna, ca 25×35 cm, ca 30 bakelser

Brownie:
100g mörk choklad (gärna 70% kakaohalt)
100g smör
3 ägg
1½ dl ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
2 3/4 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 ½ tsk bakpulver
2 krm salt

Vit chokladcheesecake:
600g cream cheese (typ philadelphiaost)
1 dl strösocker
2 dl lättcrème fraiche
1 msk maizena
250g vit choklad
3 ägg

Topping:
4 dl vispgrädde
1 dl florsocker
200g färska eller frysta men tinade hallon

Gör så här:
Sätt ugnen på 175C. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna med måtten 25×35 cm.

Hacka den mörka chokladen i lillfingernagelsstora bitar. Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg, muscovadosocker, strösocker, sirap och vaniljsocker till en pösig smet med elvisp. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en separat bunke.

Vänd samman mjölblandningen med äggsmeten och vänd samtidigt ner det smälta smöret och den hackade chokladen.Vänd ihop smeten med stora tag med en slickepott tills smeten är väl blandad. Bred ut smeten på bakplåtspappret i långpannan.

Fortsätt med cheesecakesmeten: Vispa cream cheese och strösocker pösigt med elvisp. Vispa ner lättcrème fraichen och maizenan.

Hacka den vita chokladen i grova bitar och smält den i mikrovågsugnen eller över vattenbad. Låt chokladen svalna något och vispa sedan ner den i cheesecakesmeten.

Vispa ner äggen ett i taget och vispa samman allt till en slät smet. Bred ut cheesecakesmeten över browniesmeteni ett jämnt lager.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills cheesecakesmeten stelnat. Låt kakan kallna helt.

Vispa vispgrädden till ganska fast konsistens och vispa sedan ner florsocker och hallon. Bred ut hallongrädden på kakan och ställ det hela i kylen i minst ett par timmar men gärna över natten.

Ta upp kakan på en stor skärbräda och skär den i rutor som är ca 5x6cm stora – kakan är väldigt mäktig så hellre små fina bitar och att gästerna kan ta flera än maffiga bitar som ingen orkar äta upp.

Smaklig fika och ha en fortsatt njutbar sommar tills vi hörs igen!

6 thoughts on “Hurra för 5 års bloggande och rosarandig browniecheescake!

  1. Sanna

    Underbart goda Linda! Dock var de lite svårare att få snygga om man är amatör-bakare som jag 🙂 kommer göras igen!!

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Åh så roligt att du har bakat dem Sanna! Det finns inget roligare i bloggsammanhang än att få veta att någon provat ens recept – och tyckt om dem :)! Kram

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s