Ost- och skinkpaj med broccoli och karamelliserad lök i glutenfritt pajskal med röda linser

En bit ost- och skinkpaj med karamelliserad lök och broccoli på linspajbotten, Recept, Livsaptit

Jag tycker att paj är sådan mat som passar jämt. Det är toppengott att få på fest, smakar finfint i matlådan och kan tas med på picknickar. Tyvärr finns det vissa nackdelar med pajer, till exempel att de oftast är smör- och vetemjölstinna historier som ofta dessutom innehåller stora mängder ost, samt att det är tidskrävande och meckigt att trycka ut pajdegen i formen. Med anledning av det har jag flera gånger experimenterat med alternativa pajskal, där en favorit är den här med kokt ris i botten.

När jag skulle göra paj för några veckor sedan fick jag syn på paketet med röda linser i skafferiet, och började fundera på om det inte skulle gå att göra ett pajskal på kokta linser. Efter att ha googlat ”pajskal med linser” med få resultat, insåg jag att jag hade ett recept på just linspajskal i boken ”Maten är min medicin” som står hemma i hyllan (en riktigt bra vegokokbok för övrigt!). Jag testade därför att göra pajskalet enligt det receptet, och jag tycker att det blev ett väldigt bra alternativ till smörstinn pajdeg. Detta pajskal innehåller bara linser som kokats i kryddor och sedan rörts samman med ägg. Det går inte att jämföra med ett smörsmakande, sprött mördegspajskal, men till vardags- eller utflyktspajen (eller för den med glutenintolerans) är det ett spännande alternativ.

Jag fyllde min paj med långsamstekt, karamelliserad lök, broccoli, skinka och ost, samt en äggstanning med timjan, vilket är en helt annan fyllning än enligt bokens recept. Självklart kan du fylla det här pajskalet med vad du vill, vilket innebär att du kan använda nästan vilka grönsaks-, kött-, fågel- och ostrester som helst i fyllningen.

Ost- och skinkpaj, recept, Livsaptit

Ost- och skinkpaj med broccoli och karamelliserad lök i glutenfritt pajskal med röda linser
1 paj, ca 28cm i diameter, 4-6 portioner

Botten:
2 ½ dl röda linser
1 msk olja
1 tsk grukmeja
1 tsk salt
4½ dl vatten
2 ägg
Smör/olja

Fyllning:
4 medelstora gula lökar
250 g broccoli (färsk eller fryst)
150 g skinka (rökt eller kokt, kan uteslutas för en vegetariskt paj)
2 ½ dl riven ost
4 ägg
3½ dl mjölk
Timjan
Salt
Peppar
Smör/olja

Gör så här:
Sätt ugnen på 225ºC. Smörj en stor pajform (ca 28 cm i diameter) med olja eller smör.

Skölj linserna i kallt vatten i ett durkslag och låt rinna av.

Hetta upp en kastrull med lite olja i botten. Tillsätt gurkmeja och salt och fräs någon minut under omrörning utan att gurkmejan bränns.

Häll på de sköljda linserna och tillsätt vattnet. Låt linserna sjuda tills vattnet absorberats och linserna känns mjuka (ca 10-15 minuter). Spola av dem i kallt vatten och häll tillbaka linserna i kastrullen igen. Rör ner äggen.

Häll linsäggblandningen i pajformen, bred ut den så att den täcker botten på formen och grädda blandningen i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta sedan ut formen och pressa ut och upp blandningen mot kanten så att du får ett jämnt pajskal som täcker botten och kanter (försöker man göra detta med smeten tidigare glider den bara ner igen, smeten måste ha stannat lite i ugnen för att gå att pressa upp). Grädda pajskalet tills det stelnat och fått lite färg, ca 15-20 minuter till.

Skiva lökarna i tunna strimlor. Skölj broccolin och skär den i mindre buketter. Slanta broccolistammen. Om du använder fryst broccoli kan du tina den några minuter på ett fat i mikrovågsugnen. Låt den rinna av på hushållspapper och skär i mindre buketter. Strimla skinkan om du vill använda det.

Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör. Smörstek lökstrimlorna på låg värme tills de blivit mjuka, brynta och masklika (ursäkta liknelsen) och smakar sötaktigt, det kan ta ca 30 minuter att få löken sådär härligt karamelliserad. Salta lätt.

Bred ut broccoli och skinka i det förgräddade pajskalet. Strö den smörstekta löken ovanpå och strö över den rivna osten.

Vispa samman ägg, mjölk och timjan samt lite salt och svartpeppar och häll blandningen över pajfyllningen.

Baka pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills den har fått fin färg och äggstanningen stannat.

Servera pajen varm eller kall med en sallad på gröna blad, granatäppelkärnor och strimlade torkade aprikoser (de söta inslagen i salladen passar fint med den salta pajen).

Om du liksom jag är nyfiken på hur man kan få in mer av fiber- och proteinrika baljväxter i maten har färgsprakande och inspirerande Madeleine Landley skapat en superguide med blötläggningstider, näringsinformation och många inspirerande recept med olika sorters baljväxter. Kika gärna in hos henne (där ni också hittar en massa annan intressant och underhållande läsning)!

2 thoughts on “Ost- och skinkpaj med broccoli och karamelliserad lök i glutenfritt pajskal med röda linser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s