Besök på Vann Spa och Hotell i Bohuslän

Hotellet sett från bastun vid Gullmarn, Vann, Besök av LivsaptitVann Spa, Hotell och Konferens sett från Gullmarsfjorden.

För några veckor sedan fick jag ett mail från marknadsavdelningen på Vann Spa, Hotell och Konferens, som ville bjuda in mig till deras anläggning för att bo där en natt, besöka spaanläggningen och sedan även blogga om mitt besök. Eftersom Vann har en tydlig mat- och hälsoprofil som går i linje med min blogg och mina intressen, tänkte jag att det vore roligt att åka dit, och vem tackar förresten nej till en spaupplevelse?

Jag vill direkt klargöra att detta är ett sponsrat inlägg eftersom jag fick spaupplevelsen gratis, men ingen annan ersättning har utgått för att jag skriver om mitt besök och jag har inte fått direktiv från Vann om vad de vill att jag ska skriva. Åsikterna i detta inlägg är således helt och hållet mina egna och jag har försökt att analysera upplevelsen från flera synvinklar, även om den som har studerat lite psykologi vet att det är svårare att vara kritisk/negativt inställd mot någon eller något när man har fått något av personen eller företaget i fråga.

Resa till Vann
I fredags begav jag mig med buss mot Vann, en anläggning som ligger vid Gullmarsfjorden i Bohuslän, inte så långt från kuststaden Lysekil. Efter byte av buss i Torp utanför Uddevalla hoppade jag av bussen på hållplatsen Hallindens kvarn, till synes mitt ute i ingenstans. Där blev jag hämtad av Maria Kjellson, marknadsföringsansvarig för både Vann och Smögens Hafvsbad och det var nog tur för den ungefär 4 km  långa sträckan från busshållplatsen till Vann var en smal och krokig landsväg som nog inte hade känts alltför rolig att gå på eftersom det kör en och annan bil (i obegriplig hastighet…) på vägen. Om du ska hit är mitt tips: låna bil (om du inte har egen)!

Maria tog med mig på en liten rundtur och berättade om Vanns och områdets historia. En sammanfattning och en massa bilder från området och anläggningen kommer nedan!

1, Entré, Vann, Besök av LivsaptitEntré till Vann.

På platsen där Vann numera ligger har det funnits bebyggelse sedan 1800-talet då en gård låg där hotellet nu finns. Under första halvan av 1900-talet ägdes gården av Göteborgs stad, som gjorde om det till ett skyddshem för vanartiga kvinnor (!). Gården gjordes sedan om 1955 till en fångvårdsanstalt där bland annat den kände brottslingen Clark Olofsson satt (han rymde sedemera över Gullmarn!). Byggnaden som numera huserar Vann byggdes av Svenska Metallindustrin Arbetarförbundet i slutet av 1970-talet som förbundsskola för sina medlemmar. Sedan 1997 har dock byggnaden rymt hotell och konferensanläggning, de senaste fem åren under namnet Vann (som är det norska ordet för ”vatten”) och under ledning av ett norskt fastighetsföretag vid namn Aspelin Ramm. I samband med ägarbytet anlitades arkitekten Gert Wingård inför renoveringen av byggnaden. Inspirationen till hur Vann ser ut idag har hämtats från det bohuslänska landskapet med bohusgraniten, de ljunglila färgerna och de orangea tonerna som man hämtat från bojar till flöten som är vanligt förekommande utmed kusten.

2, Lobby, Entré, Vann, Besök av LivsaptitDet man möts av när man går in genom Vann:s huvudentré är rymd och
mjuka gråa, orangea och ljunglila nyanser. Här är platsbrist inget problem!

Vann erbjuder idag en lång rad olika aktiviteter, konferenslösningar och besökspaket och är en aktiv anläggning året runt. Här finns gott om promenadstigar, ett gym och gruppaktiviteter på schemat, samt tennisbanor utomhus och möjlighet att låna mountainbikes om man vill ta sig runt lite snabbare. Periodvis erbjuds även möjlighet att paddla havskajak. Det jag tyckte lät riktigt spännande (matnörd som jag är) var att Vann ordnar matlagningsaktiviteter i deras showkitchen som ligger precis vid matsalen (det är den del som öppnas upp på lördagar där man kan se kockar stå och steka ägg, ordna omeletter och plättar). Även andra sällskap som bor på hotellet kan boka den här typen av aktiviteter som innebär att man exempelvis får laga mat tillsammans med Vanns duktiga kockar, delta i mingelprovning eller ha smaktävling.

Promenadvägar, Vann, Besök av LivsaptitVann ligger precis vid vattnet och mitt i skogen på samma gång,
perfekt för den som vill fly från brus
och sorl hemma
och bara höra fågelsång, vattenkluck och vindsus.

Under sommarhalvåret öppnas en utomhuspool upp och hotellet anpassas till en resort för barnfamiljer med barnklubbar, barnanpassad meny och aktiviteter som linbana i skogen, klättring, minigolf och bad i såväl spaavdelningen som utomhuspoolen och vid stranden som ligger precis vid hotellet.

Terrassen, Vann, Besök av LivsaptitVanns stora terrass når man både inifrån hotellet och från utsidan.

Sommartid grillas det på Vanns stora terrass och det serveras grillbuffé. (Bara det där att kunna sitta ute på den stora terrassen och blicka ut över det blanka vattnet och äta nygrillat får mig att längta dit igen.)

Terrassen, orange stolar, Vann, Besök av LivsaptitDen orangea färgtonen som här syns på terrassens stolar har valts med tanke
på Vanns närhet till havet och de rödorange toner som syns på bland
annat metspösflöten, flytvästar och annat med havsanknytning.

Omgivnigar, liten pir ut i Gullmarn, Vann, Besök av LivsaptitEn liten pir går ut i vattnet från bastuhuset som ligger precis på stranden.

Gullmarsfjorden, kristallklart vatten, Vann, Besök av LivsaptitKristallklart vatten vid badplatsen i Gullmarn vid Vann. Jag kan tänka mig
att här är finfint att bada på sommaren! För den som vill ligga och dåsa
nära vattnet finns  det gott om gräsmattor att breda ut picknickfilten
på  så att det borde räcka till alla.

Gullmarsfjorden från stranden, Vann, Besök av LivsaptitStenig strand vid Vann och Gullmarsfjorden, som är Sveriges enda tröskelfjord.
Gullmarn (som den egentligen heter) är 25 km lång och på det djupaste stället
är den hela 118,5 meter djup! Eftersom Vann ligger långt inne i fjorden ser man
inte ens ut till havet från stranden.

Omgivningar, söt liten bro, Vann, Besök av LivsaptitFrån entrésidan av Vann ser man mest skog, småfält och en liten bäck som
porlar fram. Monetälskare som jag är (och då tycker jag särskilt om
hans målningar av den japanska bron) blev jag lite kär
när jag såg den här söta bron!

Rummet

Vår svit, utsikt från rummet, Vann, Besök av LivsaptitUtsikt från vårt sovrumsfönster på morgonen.

Vårt rum (eller rättare sagt svit) var en oerhört trevlig historia bestående av två rum och ett helt makalöst badrum med jacuzzi, ångbastu och dusch. Den marina känslan fanns verkligen med i inredningen och jag älskar den här typen av ”båtgolv” med varmt trä och svarta fogar mellan plankorna!

Vår svit, Vardagsrum, Vann, Besök av LivsaptitVardagsrummet hade soffa, fotöljer, TV och ett skrivbord,
allt i samma marina stil.

Vår svit, sovrum, Vann, Besök av LivsaptitSovrum med mjuka sängar och randiga gardiner som stängde ute allt morgonljus. 

Vår svit, Sovrum från sängsidan, Vann, Besök av LivsaptitSovrummet hade också en TV samt ett runt fönster
så att man kan spionera in i vardagsrummet.

Vår svit, Badrum, ångbastu, Vann, Besök av Livsaptit
Egen ångbastu fanns också i badrummet. Häpp!

Vår svit, badrum, Vann, Besök av Livsaptit
Jacuzzi på rummet – kanske inget som finns på alla rum men oj vad lyxigt!
Jag skrattade högt
  när jag kikade in i badrummet och fick syn på detta.
Wow!

Med tanke på att vi hade ett helt spa att vara i kändes egen jacuzzi och ångbastu lite överlyxigt; vi hann ju aldrig bada där! Men om man stannar här längre kan det säkert vara väldigt trevligt. Flott var det i vilket fall som helst, och den blåskimrande väggmosaiken hade jag gärna tagit med mig hem, så fin!

Middagen

Restaurang, Vann, Besök av LivsaptitVanns restaurang går i svart och grått med orangea
draperier som gränsar av olika delar av den.

Restaurangen på Vann har plats för 300-350 personer sittande och hade när vi var där delats av med draperier, vilket gjorde att det ändå kändes som en mindre och mysigare restaurang. Trots stora panoramafönster som vetter ut mot Gullmarsfjorden är större delen av restaurangen relativt mörk, men som sagt snarare mysig än murrig.

Restaurangen är kravmärkt och man arbetar i stor utsträckning med lokala producenter. Menyn varieras efter säsong och råvarutillgång och nyligen blev restaurangen certifierad i Västsvensk mersmak, vilket innebär att restaurangen har ”fokus på stor yrkesskicklighet, lokala råvaror, närodlat och närfiskat, ett spännande och innovativt kök, hög kvalitet och gott västsvenskt värdskap” (saxat från länken ovan). Vann har dessutom en egen bagare som bakar allt bröd och alla bakverk samt tillverkar chokladpralinerna som serveras här. Om det inte är lyx så vet jag inte vad som är det!

Middagsutsikt, Vann, Besök av Livsaptit

I vårt paket Fredagslyx ingick en 4-rätters måltid på fredagskvällen, samt ett glas champagne och chokladpraliner och frukt i anslutning till spaavdelningen. Vi hade bokat middagen till 18.30 och hade förmånen att bli placerade precis vid de stora panoramafönstren som vätter ut mot Gullmarn.

Utsikt från middagsbordet, Vann, Besök av LivsaptitFramåt kvällen avtog vinden och Gullmarn låg alldeles spegelblank.

Champagne, Vann, Besök av LivsaptitDet var alltså med denna underbara utsikt vi inledde
middagen med varsitt glas champagne.

Under kvällen serverades vi menyn ni ser på bilden nedan, med ett tillägg av en osttallrik. Bilder på maten följer längre ner här i inlägget. Det enda som saknas på bild som också ingick i middagen var en söt liten amuse bouche i form av varmrökt sej och brödkorgen som bestod av Vanns hembakade bröd, såväl krispigt salt tunnkavlat knäckebröd(min favorit!) och danskt rågbröd, som ett ljusare vetebröd i form av små portionsbröd.

Meny, Vann, Besök av Livsaptit

Varmrökt sidfläsk m bovete och betor, Vann, Besök av Livsaptit
Förrätten bestod alltså av en västsvensk prisbelönt delikatess i form av milt varmrökt sidfläsk toppat med en snäll lagerbladscrème, mjälla betor, spänstigt bovete och lite gröna blad. För mig som är fläskälskare och tycker att knaperstekt sidfläsk kan vara något av det godaste som finns kändes det väldigt annorlunda att äta rökt sidfläsk som var så här mjukt och snällt. Annorlunda men gott! Även den som inte är så förtjust i rökta charuterier skulle troligtvis tycka om detta fläsk för det var så mjukt och milt i smaken och passade finfint till betorna. En perfekt, lätt och finstämd inledning på middagen.

Halstrad röding med psarris, citronfänkål och potatisstomp + smörsås, Vann, Besök av Livsaptit

Huvudrätten var utan tvekan min favorit på denna meny! Perfekt tillagad röding serverad på ett mjukkrämigt potatisstomp med lagom mycket bitar kvar, samt syrligt citronbakad fänkål med ytterst mild lakritsaktig fänkålssmak och krispig oerhört lättstekt sparris. Smörsåsen med gräslök var pricken över i och portionen var precis lagom stor i mitt tycke eftersom potatisstomp och en så här rejäl fiskbit blir mäktig mat (men inte för mäktig!).

Det enda jag tyckte var knepigt med valet av huvudrätt var att rödingen enligt menyn var odlad utanför Blekinges kust. Varför väljer man att hämta fisken ända från Blekingen när det inte är mer än 50 meter till Gullmarn och havet i stort sett ligger runt knuten? I synnerhet med tanke på att Vann har maten och miljön i fokus och väljer säsongsanpassade råvaror i säsong och gärna lokalproducerade sådana, hade jag förväntat mig en fiskrätt på menyn men då av västkustfångad fisk. Nu var ju fisken superb i sig så detta är en ren petitess, men matnörden i mig blev lite förvånad.

Ostar, Meny, Vann, Besök av Livsaptit

Osttallriken som följde bestod av en ost gjord på komjölk, en ost gjord på getmjölk och en gjord på en blandning av de två sorternas mjölk. Kanske var servitrisen som serverade ostarna ny på jobbet men vi tyckte att det var lite konstigt när vi frågade vad tillbehören till osten var för något och fick svaret ”Det vet jag faktiskt inte”. Hon gick inte och tog reda på det heller utan lämnade oss med ostarna. Genom att tjuvlyssna på ett angränsande bord med en annan servitris förstod vi att det var kvittenmarmelad och senapsbakat päron. Gott var det i vilket fall som helst, även om varken jag eller sambon är några jätteostätare. Knäcket och kvittenmarmeladen föll oss dock väl i smaken och det hela var fint komponerat rent smakmässigt.

Dessert, Vann, Besök av Livsaptit
Desserten var en ljuvlig historia bestående av knäckigt toppad, krämig crème brûlée som serverades med en segmjuk vit chokladkokoskaka och smultronsorbet med en tydlig citronsmak. Smultronsorbeten och kakan livade upp denna restaurangklassiker och bjöd på det lilla extra som jag brukar sakna när vi är ute på restaurang. (Jag och sambon har då och då ätit middag på en restaurang men blivit så uttråkade av dessertmenyerna att vi gått för att äta dessert någon annanstans och i Göteborg är det tyvärr extremt sällan restaurangerna lägger energi på att skapa spännande, goda, nytänkande eller annorlunda desserter, det är mest bara glass, sorbet, crème brûlée och pannacotta för hela slanten, vilket absolut är gott, men det finns ju så mycket mer roligt att välja bland).

Middagsservice
På det hela taget var middagen en oerhört trevlig, god och lyxig historia. Det enda jag kunde önskat annorlunda var kanske att det hade varit trevligt om vi hade fått ha en och samma servitris genom hela middagen. Det känns alltid lyxigare när det är samma person som följer en genom måltiden istället för olika för var och varannan rätt. Med tanke på matens kvalitet vore det också trevligt om serveringspersonalen kunde berätta mer om rätterna vid serveringen och nämna varifrån råvarorna kom eftersom Vann ändå vill värna om det lokala och säsongsanpassade. Om de inte kan svara på frågor man ställer tycker jag också att det är en trevlig gest att erbjuda sig att gå och ta reda på det man frågar, men det kan ju ha varit en tillfällighet att servitrisen vi frågade om maten inte kunde svara, kanske var hon ny på jobbet? I övrigt löpte servicen på finfint och alla var trevliga och vi behövde inte vänta särskilt länge mellan rätterna vilket var ett stort plus eftersom vi ändå var ganska många i restaurangen denna kväll.

Spaavdelningen
Mätta och belåtna efter denna finfina meny begav vi oss till spaavdelningen som hade extraöppet för oss som var där och hade Fredagslyxpaketet, och spaandet blev extra lyxigt i och med att vi bara behövde dela bassängerna med ett annat par. Dessutom serverades vi chokladpraliner och fint uppskivad frukt i form av melon, ananas och jordgubbar.

Sand, strand och sten, Vann, Besök av LivsaptitPå sommaren blir Vann ett ännu större spa eftersom närheten till
Gullmarsfjorden gör att du kan njuta
av bad och natur både ute och inne.

Jag tog aldrig några bilder inne från spaavdelningen eftersom jag själv inte hade tyckt att det var avkopplande om någon sprang runt och skulle fota när jag plaskade runt i badkläder. För dig som är nyfiken på hur det såg ut i spaavdelningen rekommenderar jag ett besök på Vanns hemsida. Här finns 2 lite större pooler med medelhög temperatur kallade Stora respektive Lilla tjärn, och det är Stora tjärn man ser först när man kommer ut från omklädningsrummet. Med stora panoramafönster ut mot Gullmarn är det härligt att sitta i stolarna bredvid basängen och blicka ut, men man har nästan lika fin utsikt från Stora tjärn.

Vid sidan av denna större pool finns 5 mindre bassänger där en är en iskall ispool (som vi faktiskt badade i om än hastigt) och övriga varma källor med olika ljussättning och stämning. Härligast var nog Skogspoolen, där man kunde halvligga på mosaikgolvet i bekväm ställning och njuta av värmen, och på andra plats kom den ljusa Himmelspoolen där ljuset skiftade och det droppade iskallt vatten i ena änden av poolen. Det fanns även flera olika bastur att välja mellan, men vi föredrog att gå runt mellan poolerna.

Bastuhuset, Vann, Besök av Livsaptit

För den som vill finns dock möjlighet att prova bastun som ligger i ett separat hus nere vid strandkanten (se bilden ovan). Då passar det ju också bra att ta ett dopp i fjorden när det blir för varmt. Detta var dock inget vi provade…

Frukost
Eftersom vi hade tillgång till spa:t även på lördagen före utcheckning vid 11 åt vi frukost först så att vi kunde spaa nästan fram till utcheckning. Liksom på fredagskvällen var spaavdelningen i stort sett tom när vi var där så det blev verkligen en avkopplande avslutning på vår vistelse.

Frukosten måste jag dock visa lite bilder från också såklart! Bäst var nog ändå de olika sorternas nybakat bröd som bakas på plats; jag är rysligt svag för nybakat bröd!

Frukost, hembakat bröd, Vann, Besök av Livsaptit

Det lyxigaste var annars att en kock stod och stekte ägg, gjorde omeletter och stekte små plättar ute i frukostrestaurangen. Den som ville kunde också passa på att få göra sin egen våffla (vem tackar nej till våfflor till frukost :)?).

På frukostbuffén fanns även färsk frukt, mängder av pålägg, marmelader, några olika sorters sill och nybakade bakverk som äppelsmördegsbakelser och kanelbullar gjorda på wienerdeg (bästa sorten!).

Frukost, Färsk frukt, Vann, Besök av Livsaptit

Frukost, Pålägg, Vann, Besök av Livsaptit

Frukost, Sötsaker, Vann, Besök av Livsaptit
Yoghurt, müsliigredienser och obligatoriska hotellfrukostingredienser som kokta ägg, knaperstekt bacon och äggröra fanns också.

Frukost, Min frukost, Vann, Besök av LivsaptitFrukosttallrik nummer ett (det blev ett par till med våfflor
och bakverk samt en skål yoghurt med bär…)

Efter utcheckning vandrade vi runt en del, sedan åkte vi en sväng till Lysekil och kikade på hällristningar på vägen (man får passa på att åka runt när vi lyckats låna bil). Tack Maria och Vann för den här gången! Vi kommer gärna igen 🙂

Hotellet från vattnet, genom blommträd, Vann, Besök av Livsaptit

Sammanfattande tips för dig som vill besöka Vann:
– Jag rekommenderar dig att ta bil hit om du kan få tillgång till det. Jag tog mig till Vann med buss men vägen från busshållplatsen var 4 kilometer lång, krokig, smal och nog inte så rolig att traska på om man möter bilar som susar fram, även om det var oerhört vacker natur omkring i form av skog och åkrar.

– Åk hit i tid och checka in så tidigt du får. Här finns mycket vacker natur och härliga omgivningar att promenera eller cykla i (cyklar finns till utlån) så det är synd att inte utnyttja tiden. Jag kom redan vid 15-tiden och hann både promenera omkring i naturen vid anläggningen och vara i spaavdelningen i 3 omgångar, medan spatiden blev lite för knapp för min sambo som kunde komma först vid 18-tiden på kvällen.

 – Spaavdelningen har öppet för barn på fredagar (fram till 18) och vissa skollov. Även under sommarhalvåret håller spa:t öppet för den yngre publiken vid vissa tider. Om du vill ha en lugn och avkopplande spaupplevelse utan barn är det en bra idé att undvika barntiderna.

– På sommarhalvåret händer mycket på Vann som är anpassat för barnfamiljer, så om du vill gå på spa men ta med familjen passar sommar och skollov perfekt.

– Lägg tid på att äta och njuta! Maten är superb här och omgivningarna likaså. Lägg undan telefonen och ägna dig åt att njuta i nuet! Nu var jag ju på Vann  för att blogga om det och ville ha bilder till mitt inlägg, men nästa gång jag åker dit stannar telefon och kamera hemma!

– Åk gärna omkring i omgivningarna kring Vann om du ändå är här, och är du här på sommaren så åk gärna in och kika på Lysekil om du inte har varit där innan. Det finns knappast något mysigare än att en solvarm sommardag promenera omkring i någon av de bohusländska små kuststäderna!

Omgivningar, Gullvivor, Vann, Besök av Livsaptit

4 thoughts on “Besök på Vann Spa och Hotell i Bohuslän

  1. Ping: Semester i Sverige – Ett besök på Smögens Hafvsbad och Vann spa och hotell

  2. Ping: Summering av 2014 och ambitioner 2015 | Livsaptit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s