Rödtungarullader med saffranstimjancrème

Nu är påsken nära och även om jag älskar att vara ledig och tycker att det är mysigt med påsk, är jag inte så traditionsbunden att jag behöver varken sill, ägg eller annan traditionell påskmat för att fira påsk. Däremot tycker jag att det är extra roligt att laga färgglad mat till påsk och egentligen till alla högtider överlag.

När jag i helgen blev sugen på fiskrullader började jag fundera på hur jag skulle kunna göra en av mina favoritfyllningar lite mer färgglad och kom då att tänka på saffran, som passar så bra med fisk. Resultatet blev knallgul saffransörtig och krämig fyllning  mot vit mild och mjäll fisk. Rulladerna serverade jag sedan med med ugnsrostade grönsaker i form av rödbetor, sötpotatis, morötter, blomkål och palsternacka, samt med smörstekta champinjoner och spenatblad därtill. Men ugnsrostade grönsaker tror jag att de flesta har provat vid det här laget (och om inte så hittar ni recept här) så idag fokuserar vi på rulladerna.

Med sin gula färg och härliga smak passar de här rulladerna finfint som en finare påsklunch eller kanske till middag någon av helgens dagar. Att det här är en ruskigt snabblagad rätt är egentligen bara en bonus!

Om du inte är så förtjust i saffran blir rulladerna nästan lika goda, om än mindre färgglada, om du utesluter saffran ur receptet på röran. Du kan också ersätta rödtungan med annan plattfisk efter eget tycke och smak. Pekannötterna ger trevligt tugg i denna annars milt krämiga och mjuka rätt, men de går att hoppa över om du inte tål eller tycker om nötter. Du kan också prova att ersätta dem med lite solroskärnor.

Saffranstimjanfyllda fiskrullader med spenat och ugnsrostade grönsaker, Livsaptit, Recept

Rödtungarullader med saffranstimjancrème
2 portioner

4 rödtungafiléer (eller annan plattfisk)

Röra:
200g cream cheese
1 kuvert saffran
2½ msk citronolivolja (eller naturell olja men blanda då gärna ner rivet citronskal i röran också)
½ kruka färsk timjan (bara bladen)
Salt
Peppar

½ dl pekannötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 200C. Smörj en liten ugnsfast form med olja.

Plocka bladen från timjankrukan och lägg i en skål. Klicka ner cream cheese och ringla över citronolivolja. Stö över saffran och rör ihop. Smaka av med salt och svartpeppar och rör till en slät kräm.

Grovhacka pekannötterna.

Bred ut fiskfiléerna på ett papper eller en skärbräda och bred ut röran i ett inte alltför tjockt lager ovanpå. Du kommer nog att få en del röra över som är god att servera till den färdiga rätten.

Strö över nästan alla nötbitar på filéerna och rulla ihop dem till rullader. Lägg rulladerna i den smorda formen och klicka på en klick saffranstimjancréme på varje rullad. Strö över resterande nöthack så att rulladerna ser ut som på bilden nedan.

Rödtungarullader med saffranstimjancrème, före ugnen, Recept, Livsaptit

Baka fisken i mitten av ugnen i ca 12 minuter tills fiskköttet har blivit vitt.

Servera med rotfrukter eller kokt potatis och ställ gärna fram kvarvarande röra som sås.

Rödtungarullader med saffranstimjancrème, tillagade, Recept, Livsaptit

Helgen har annars till stor del ägnats åt experiment hemma i köket och jag har för ovanlighetens skull faktiskt följt hela 3 recept till punkt och pricka! Jag brukar alltid variera och ändra i nästan alla recept så detta är en stor bedrift för mig.

Jag bakade bland annat caneléer, en underbar fransk kaka som är som bakad vaniljkräm med karamelliserat socker på utsidan och en mjuk och krämig insida. Jag följde Mia Öhrns recept men fick låta mina kakor stå inne i ugnen betydligt längre än hon. Eftersom jag fortfarande har smet över återkommer jag med recept och tips när jag har kommit fram till vilken baktid och temperatur som jag tycker fungerar bäst, förhoppningsvis blir det lagom till helgen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s