Färgglad fisksoppa med curry, lime, ingefära och kokosmjölk

Varm, färgstark och smakrik. Så kan man sammanfatta denna soppa som är så kalasgod att även om den passar bra som snabblagad vardagsmat kan den helt klart passa som festmat också. Soppa är ju dessutom smidigt att laga till många.

Grönsaker, Thaismakande fisksoppa, Recept, Livsaptit

Visst har det börjat dofta vår i våra södra delar av landet, men än vill jag inte överge varma soppor och byta mot sallader. Gör gärna en stor laddning av denna och ta med i matlådan! Fisk kan bli lite seg och tråkig av att återuppvärmas, men vet du att du kommer att micra en stor del av soppan så lägg inte i all fisk direkt, spara några bitar och lägg råa i lådan så kan de tillagas på jobbet i soppan dagen därpå.

Lax och vit fisk, Recept, Fisksoppa, Thai, Livsaptit

Färgglad fisksoppa med curry, lime, ingefära och kokosmjölk
ca 3 portioner

2 morötter
8 champinjoner
½ röd eller gul paprika
½ squash
10 sockerärtor
2 portionsbitar lax (totalt ca 200-250g)
2 portionsbitar kolja, sej eller pangasius (totalt ca 200-250g)
Smör
3 tsk röd currypasta
2 tsk sambal oelek
2 tsk soya
2 tsk torkad ingefära (eller ännu hellre färsk och finhackad)
½ lime
1 burk kokosmjölk (ca 400ml)
ca 4 dl vatten

Gör så här:
Skala morötterna. Tvätta alla grönsakerna. Hacka morötterna i slantar som delas i halvmånar. Skär champinjonerna i kvartar och skär paprikan i mindre bitar. Skiva squaschen och dela skivorna i fjkärdedelar. Dela sockerärtorna på längden.

Skär lax och vit fisk i mindre kuber

Hetta upp en klick smör i en rymlig gryta (jag använder gärna vår pastagryta i teflon till soppkok). Klicka ner currypasta, sambal oelek, soya, ingefära och saften från limen i smöret och fräs till en gosig smet. Häll ner morötter, champinjoner och squash och fräs i kryddblandningen några minuter.

Tillsätt kokosmjölk och vatten och låt det koka ihop ca 10 minuter.

Tillsätt paprikabitarna och fiskbitarna och låt soppan sjuda ett par minuter tills fisken är genomkokt (det behövs bara några minuter!). Smaka av soppan med mer kryddor vid behov och toppa med sockerärtorna.

Servera och njut!

Fisksoppa med thaismaker, Livsaptit, Recept

Ikväll har jag för avsikt att spöa M i bowling. Vi har inte bowlat så många gånger tillsammans, men en av våra första dejter höll vi till på en bowlingbana och jag förlorade. Med ett poäng. Efter att ha lett i stort sett hela serien. Tusiken också att jag var för snäll och delade med mig av mitt ”håll blicken långt fram, riktad mot käglorna”-knep, det var först när han applicerade det som han gick om och vann. Hög tid för revansch!

Ha en fin onsdagkväll hörni!

2 thoughts on “Färgglad fisksoppa med curry, lime, ingefära och kokosmjölk

  1. Kim

    Smart tips att inte tillaga all fisk om man ska värma på soppan igen – tackar för detta!
    Såååå, hur gick det i bowlingen?

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Vilken bowling? Den vet jag inget om? M hävdar att han har bowlat och vunnit, något jag förnekar å det bestämdaste!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s