Mangochili pulled pork med blomkålsmos

Jag har gjort pulled pork många gånger och jag försöker att variera rätten varje gång genom att testa olika kryddor och smaksättningar. Vi har testat en klassisk variant med barbecuesås, en med örtig citronsmak och en med en indieninspirerad kryddblandning och kokosmjölk (lite som Pernillas indiska slams). Alla var goda på sitt sätt (den indiska toppade nog listan fram tills nyligen).

Den här gången kände jag dock för lite mer sting i rätten och eftersom jag tycker om fruktiga smaker i mat (utom banan som jag absolut inte vill ha varm eller i min mat ens om den är kall) bestämde jag att mango chutney och sambal oelek nog vore gott till supermör fläskkarré. Tillsammans med en rejäl klick hoisinsås blev det här utan tvekan min nya favorit-pulled pork! Fruktigt, chilihett, sötsalt och mustigt.

Ljus middag, Pulled pork, blomkåls- och broccolimos, Recept, Livsaptit

Vi serverade köttet med blomkåls- och broccolimos vilket gav rätten den där superhärliga comfort food-känslan. Perfekt en vardag när man gärna vill fly just det vardagliga och jobbtankar en stund.

Blomkåls- och broccolimos, Recept, Livsaptit

Testa gärna att variera med andra fruktiga chutneys och salsor, och självklart kan man servera potatismos, ris, wokade grönsaker eller varför inte vietnamesiska pannkakor till köttet.

Mangochili pulled pork med blomålsmos
4 portioner (+ca 4 portioner kött till – bra bonusmat att ha på lut i kylen och använda som smörgåspålägg, i varma mackor, i en pastasås eller wok)

1½ kg fläskkarré (välj svenskt kött och gärna eko!)
1½ dl mango chutney
1 dl hoisinsås
1 dl vatten
2 msk sambal oelek
1 msk mörk soya

1 rejält blomkålshuvud
250g färsk broccoli
1 klick smör
Salt
Vitpeppar

Gör så här:
Lägg fläskkarrén i en stor stekgryta (eller i en lergryta som har blötlagts i minst 15 minuter före tillagning). Häll över mango chutney, hoisinsås, vatten, sambal oelek och mörk soya. Gnugga in blandningen i köttet med händerna tills hela köttbiten är täckt.

Lägg på locket på grytan och ställ in den i ugnen. Sätt ugnen på 150°C och baka köttet i 7-9 timmar tills köttet faller isär när man petar på det med en gaffel. Jag brukar ställa in köttet i ugnen innan jag går och lägger mig så är det klart när vi går upp på morgonen och är bara att värma när man kommer hem från jobbet.

På kvällen:
Dela blomkålshuvudet och broccolin i mindre buketter/bitar – ta med stjälkarna/stammarna också men skär dem i mindre bitar.

Koka upp rejält med vatten i en gryta och salta. Lägg ner blomkåls- och broccolibuketterna och koka tills de är mjuka, det tar omkring 10 minuter beroende på bitarnas storlek.

Häll av vattnet och låt kålsorterna ånga av något. Klicka i en klick smör och mixa till ett slätt mos. Smaka av med salt och peppar.

Servera mos och uppvärmd pulled pork med lättfrästa grönsaker, t ex broccolibuketter, champinjoner och morotsbitar.

Pulled pork med blomkålsmos och champinjoner, Livsaptit, Recept

Jag har sett alla möjliga varianter av pulled pork, pulled beef, pulled chicken och pulled turkey i matmagasin och på bloggar. Men jag vill gärna ha tips från er som har provat olika sorter: vilket kött-/fågelslag blir allra godast och vilka kryddblandningar föredrar ni? Berätta!

8 thoughts on “Mangochili pulled pork med blomkålsmos

  1. sofie mumsfillibaba

    Så gott! Inte gjort pulled pork på länge och inte så många gånger men varit sugen ett tag. Kanske till helgen. Den där indiska lät spännande och frukt i mat gillar jag (även banan:))

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Det är så smidig matlagning Sofie men det kräver ju framförhållning så det blir lätt att man går med suget ett tag innan man gör slag i saken och skjutsar in köttbiten i ugnen (eller crock-poten, för du hade väl en sådan?). Perfekt helgmat är det ju med, så kan man gå en promenad i vårsolen (förhoppningsvis) medan köttet steks. Tur att inte alla är gnälliga med bananerna 😉

      Svara
  2. barbrobmeijer

    Nice!Jag prövar med kyckling!Just nu är det ingefära och gurkmeja och kanel som prioriteras.Jag hittar på när jag lagar och skriver aldrig ner…..hopplös pådet sättet,men en dag så ska jag bli lite duktig ..kanske… orsa kompani lovar ingenting bestämt!Hoppas du mår bra och allt väl med er på MB skolan.
    Kram i februari..vår nu och snart känns det säkert oxå älsakr när snödropparna tittar fram.

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Det lät som en god kryddkombo, lite julig nästan! Jag antecknar medan jag lagar, så har jag receptet klart sen om det visar sig bli gott. Snödroppar är fint och man blir glad av soliga dagar 🙂 Kram

      Svara
  3. Erika

    Din rätt låter toppen, även om jag inte äter griskött. Jag äter gärna kalkon eftersom jag gillar strukturen på köttet bättre än kyckling. Min pulled turkey äts i wraps av tortillabröd med goda saker till. Gärna mango, chili och gräddfil. Ha en riktigt fin fredag!

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Pulled turkey får bli nästa test, det måste bli sagolikt i wraps med mango! Tack för tips 🙂

      Svara
  4. Malin´s Diner

    Mmm, ser riktigt gott ut! Älskar Pulled Pork. Ska testa med kyckling snart har jag tänkt.
    Gjorde något liknande mos i veckan också, tog parmesan i dessutom.

    Jag ordnar bloggträff i Falkenberg i april. Något du skulle vara intresserad av att vara med på? Beata och Rebecka från Gbg ska komma.

    Kram kram

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Åh, parmesan måste bli pricken över i på moset! Det får vi prova nästa gång.

      Bloggträff i Falkenberg låter trevligt, vilken helg är det? Jag har många födelsedagar inplanerade i april så många helger är bokade, men kan jag så kommer jag gärna 🙂

      Kram

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s