Majssoppa med kokosmjölk och lime

Regn och envisa vindar, det är vad som har mött mig när jag har lämnat lägenheten i helgen. Jag passade på att ta långhelg genom att ta ut en semesterdag i fredags och då passade jag på att hälsa på min storasysters familj och deras 4 dagar gamle son Ludvig. Jisses så liten han var, men också väldigt söt 🙂 Alla hjärtans dag fortsatte med besök på Restaurang Ett på Avenyn – gott, trevligt och härligt att få välja från samma meny som alla andra trots att vi hade gjort en Krogveckan-bokning. Igår trotsade jag stormen och sprang enmilarundan och belönade mig själv med en go chokladfondant efteråt och bio (tack igen för biljetterna Anna!).

Jag vet inte riktigt vad som är grejen med söndagar förresten. När man vaknar har man en hel ledig dag framför sig och vips har klockan blivit 20 på kvällen innan man har hunnit göra hälften av det man tänkt sig. Kanske är det där jag gör fel, när jag tänker att jag ska hinna göra en massa saker? Söndagar borde väl vara lata historier som spenderas i soffan? Men istället har vi storhandlat, städat lägenheten, jag har styrketränat och sedan har vi lagat middag och matlådor för den kommande veckan. Det kanske inte är så konstigt att dagen gick fort, vi hann trots allt en del… På listan stod dock även att blogga, så nu kör vi på med det med!

Majssoppa med majsscones-krutonger, Recept, Livsaptit

Men idag ska det inte handla om träning, städning eller blåst. Idag ska vi prata om Majssoppan som stod på vår veckomeny vi har här hemma veckan som gick (den är inte alltid densamma som den jag lägger upp som veckomatsedel här på bloggen – jag måste ju hitta på nya recept att blogga om 😉 ) och planen var att teama ihop lite olika konserver till en soppa. Huvudingredienserna var lök, majskorn på burk, ett par potatisar, ett äpple och ett par kartonger kokosmjölk. Smaksättningen provade jag mig fram till genom att smaka, smaka och smaka för att få rätt fördelning av sött, salt, surt och umami. Vad vill jag då säga med det här? Jo, att oavsett vilka ingredienser och mängder som står i receptet nedan MÅSTE du smaka på soppan medan du lagar den. När det gäller mat finns det egentligen inget rätt och fel (även om mästerkockar i TV-program påstår motsatsen), allt handlar om vad just DU tycker är gott. Se receptet som en bas att experimentera från, lägg till mer chili, byt ut chilin mot peppar eller koriander eller dubbla mängden lime. Gör vad DU vill, men framför allt: SMAKA medan du lagar!

Stående, majssoppa med kokosmjölk och lime, Recept, Livsaptit

Majssoppa med kokosmjölk och lime
4 portioner

1 gul lök
1 msk smör
2 medelstora mjöliga potatisar
1 syrligt svenskt äpple
750g majskorn (ca 650g avrunnen)
5 dl vatten
2 msk fisksås
1 msk sweet chilisås
5 dl kokosmjölk
1 limefrukt
Salt
Peppar
Chiliflakes

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Hetta upp en stor teflonbelagd pastagryta och smält smöret i den. Fräs löken mjuk under omrörning på medelvärme. Den ska inte ta färg.

Skala potatisarna och äpplet och skär dem i små tärningar. Fräs med dem i lökfräset.

Låt majskornen rinna av och tillsätt dem i grytan. Häll på vatten, fisksås och sweet chilisås och låt allt koka ihop i ca 10-15 minuter tills potatisbitarna är mjuka.

Mixa soppan helt slät med en stavmixer rätt ner i grytan (eller häll över den i en mixer/matberedare om du saknar en mixerstav.

Smaka av med salt, peppar och chiliflakes. Rör ner kokosmjölken och låt koka ihop ett par minuter.

Dela limen på mitten och pressa ner saften i soppan. Låt soppan koka till önskad konsistens. Vill du ha den riktigt rinnig kan du behöva tillsätta mer vatten.

Smaka av med mer salt, peppar och chiliflakes efter smak.

Häll upp soppan i skålar och toppa med smörstekta krutonger (se nedan):

Smörstekta krutonger
ca 4-6 skivor bröd av valfri sort (perfekt för frysrensningen alltså, här kan du använda gamla brödskalkar till exempel – jag använde rester av dessa glutenfria polentascones)
Smör

Gör så här:
Skär bröden i tärningar. Hetta upp en stekpanna och smält en klick smör  pannan.

Stek brödbitarna gyllene på ganska hög värme under ständig omrörning. Smaksätt eventuellt med finhackad vitlök, örter eller bara lite salt och peppar.

Servera som topping på soppan ovan.

Soppdags! Majssoppa med kokosmjölk och lime, Recept, Livsaptit

Veckan som kommer ska jag jobba sent ett par dagar och gå på bröllopsdagsfest på lördag. Men dessförinnan kommer jag att börja på min grundkurs i foto på Medborgarskolan på tisdag. Jag hoppas att jag ska få verktygen att bli en mycket bättre fotograf under kursens 6 veckor. Önska mig lycka till ;)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s