Risonipaella med kryddig korv

Jag hoppas att ni har haft en fin jul med mycket god mat och härliga stunder med familj och vänner. Efter mysigt julfirande med finfin familj och superfina julklappar (jag fick många trevliga böcker, bakningsformar, en stjärnberlock, ett superproffsigt förkläde som var vändbart (!), en kalender, biobiljetter och en tidningsprenumeration) och lediga dagar hemma i Småland (där det i och för sig mestadels ösregnade men ett par promenader, en löparrunda och en lång simtur blev det i motionsväg ändå) åkte jag och sambon tillbaka till Götet redan på juldagen för julfirande nummer 2 med M:s familj.

Juloutfit och krona i mitt hår, Linda, LivsaptitJuloutfit- midnattsblå paljettklänning med
tyllkjol
som jag hade fyndat på H&M:s
barnavdelning.
Fotograf: Lillasyster Malin
(ser ni vilken fin krona jag fick 😉 !)

Redan på juldagens morgon började det dock stå klart för mig att jag inte alls verkade ha undkommit den hostiga förkylning som drabbat både min svåger och den äldsta av mina fina systersöner. Jag vaknade med halsont och efter att ha petat i mig lite  julmat hos M:s familj åkte vi hem och jag parkerade mig i sängen. Sedan dess har jag bara bytt sängen mot soffan och hållit mig i horisontalläge i stort sett hela tiden med undantag för när vi har lagat och ätit mat. Idag har jag lyckats få på mig kläder och febern verkar ha gett med sig, men halsen envisas med att göra jävligt ont och är visst i maskopi med öronen för de bultar rätt bra de med. Utöver att använda halstabletter, ibumetin och nässprej har jag försökt få bukt på eländet med hemmamixad hallonglass, vatten med ingefära, varmt vatten med honung och gurgling av flourskölj men nej, hittills har inget hjälpt.

Risonipaella uppifrån, Recept, Livsaptit

Så, eftersom jag är matfreak ut i fingerspetsarna och tror att rätt mat kan vara ren medicin, bestämde jag mig för att se till att dagens middag blev en grönsaksrik och kryddig historia med saffran, peppar och cayennepeppar. Jag vet inte om det får bukt på förkylningen, men gott var det ändå och risoni är supersnällt mot onda halsar eftersom det glider ner så lätt. ”Riktig” paella innehåller ofta både korv, kyckling och skaldjur, men här har jag valt att förenkla den en del och bara använda korv. Den som vill kan självklart byta ut korven mot kyckling och/eller skaldjur eller varför inte mot bönor eller kikärtor för en vegetarisk variant. Ett recept att prova oavsett om du är frisk eller sjuk tycker jag!

Risonipaella, Recept, Livsaptit

Risonipaella med kryddig korv
4 portioner
Tid: ca 30 minuter

1 stor rödlök
1 kuvert saffran
Salt
Smör eller olja
250g risoni
1½ liter vatten

4 kryddiga korvar (typ grillkorvsstorlek)med hög kötthalt
4 morötter
1 stor röd paprika
½ paket sockerärtor, ca 75g

Gör så här:
Ta fram två stekpannor. Klicka i en klick smör eller ringla lite olja i den ena pannan och sätt den på hög värme.

Finhacka rödlöken och fräs hacket i stekpannan. Strö över saffran och en rejäl nypa salt och fräs en stund till utan att det hela bränns. Sänk värmen något och häll ner risonin i pannan.

Koka upp vattnet medan risonen fräses blank under ständig omrörning. Häll över vattnet lite i taget som när man gör risotto och låt vattnet koka in under omrörning. Sänk värmen ytterligare om vattnet kokar bort väldigt snabbt. Fortsätt att röra ner vattnet och röra om då och då medan du gör iordning resten av råvarorna.

Skiva korvarna i tunna skivor och dela skivorna i halvmånar. Hetta upp den andra stekpannan och stek korven gyllene utan smör eller olja på medelvärme under omrörning. Ställ pannan åt sidan.

Skala och slanta morötterna och vänd ner dem i risonin.

Skölj paprikan och sockerärtorna och skär i mindre bitar.

Smaka av risonin så att den är så mjuk som du vill ha den (jag vill ha annan pasta al dente men risoni vill jag ska vara mjuk rakt igenom, men inte sönderkokt). Tillsätt mer vatten om den är hård, risonipaellan ska kännas krämig när den är klar.

Salta eventuellt lite till om det behövs och rör sedan ner de stekta korvskivorna, paprikabitarna och sockerärtorna.

Servera genast och hoppas på ett förkylningsbortjagningsmirakel (om du är förkyld när du äter det alltså).

Risonipaella på blommig tallrik, Recept, Livsaptit

Nu håller jag båda mina tummar för att både jag och alla ni andra trevliga människor som kikar in här emellanåt slipper fler förkylningar den närmaste tiden och att ni får en fortsatt fin helg!

14 thoughts on “Risonipaella med kryddig korv

  1. barbrobmeijer

    Hej Linda !God forsättning, men inte på förkylningen!Gör slut på den med salt!Gurgla dig med vtn ljumet och salt upplöst i det !ger både vitar tänder och dödar bakterier.Gammal huskur.Sedan äter en tsk finaste olivolja du har med lite vitlök ,honung och citron.Förebyggande och kan användas som oftast!Kan Yang gillar vi här speciellt de som är ngt hypokondriska !!Inte jag -jag är motsatt typ !! Så sen går du bara pånmed qigong kurs till våren och lär dig alla knepen för höjning av immunförvaret,energinivån är det då inget fel på hos dig, fast man kan alltid lära sig att balansera och organisera den gnm övning.Du har nog haft wen riktigt intensiv hösttermin på jobbet i a f och nu vil kroppen och själen vila lite!

    Så må bäst nu och njut av att ta det lugn och njuta av din fina kokkonstt.Vi älskar paella här!

    Ska pröva ditt recept med risoni,vad det nu är…!Brukar ha avioriris .

    Just nu väldigt quinoa frälst.Fina sallader på julbordet med granat äpple och aplesin och grönkål!

    Vackert ch gott!

    Ha det gumman!Friska på dig genom vila!

    Och så ses vi ju snart!

    Hoppas det blir lite flyt med snabbisarna!

    Gott slut och Gott Nytt År!

    Kram

    Barbro

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Tack Barbro! Det såg bra ut med snabbisarna när jag gick på ledighet, du kan nog räkna med full grupp 🙂 hoppas på full medicinsk qigong också.

      Det låt som toppensallad med quinoa, lätt att bli frälst i!

      Risoni är risformad pasta så den kokar snabbare än avorioris och blir krämigt härlig i konsistensen.

      Gott Slut på 2013 önskar jag dig! Kram

      Svara
  2. Kim

    Men vilken otur! Men det känns tyvärr inte så ovanligt med förkylning och sjukdomar vid jul… Hoppas den ger med sig och att du är på benen snart.
    Ser ut som en bra allt-i-ett-rätt, vilket jag gillar! Saffran har jag inte tröttnat på än…
    God fortsättning!

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Ja det får vi hoppas Kim! Det verkar vara många som är sjuka nu men det var länge sedan jag hade en så envis förkylning! Bara att skjuta upp 3-rättersnyårsmiddagen till en annan dag när den smakar.

      Det blev ett saffrantätt december för min del, gott och uppiggande :)!

      Gott slut och Gott nytt önskar jag dig och dina kära! Kram

      Svara
  3. Charlotta

    Åh, vet precis hur det är – var sjuk nästan hela december och blev frisk precis innan nyår. Hoppas att ni hade en riktigt fin kväll igår ändå! Kram!

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Ja det är för eländigt det där med förkylningar. Skönt att du var frisk till nyår åtminstone 🙂 Nu får vi hoppas att sjukdomarna hörde 2013 till och att vi slipper dem i år! Det blev rätt mysigt nyår trots allt, även om det inte blev något bubbel. Jag ser fram emot vår flamingofredagträff istället! Kram

      Svara
  4. Nettan & mannen

    Så är det kalas på söndag och vi blir många, mannen står för matlagningen i vanlig ordning. Lindas mumsiga risonipaella har han just bestämt sig för och ingen är lyckligare än jag. Livsaptit har ännu en gång löst familjen Nääs #shitvadskavihittapåförmatjagharnollinspiration 😄

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s