Julig tomattarte med saffransstanning

På förra veckans matbloggsträff bjöd jag som ni sett på bilderna i tidigare inlägg på en Tomattarte med saffransstanning. Originalreceptet kommer från boken Gott & grönt – gröna läckerheter från Allt om Mat, men eftersom jag inte hade alla ingredienser till receptet hemma och dessutom inte är så förtjust i oliver, blev det en hel del modifieringar gällande både pajskal, stanning och fyllning. Resultatet blev hur som helst en riktigt krämig paj och någon i gänget beskrev den som paella i pajform, vilket väl inte låter så fel tycker jag 😉

Kanske kan den här pajen vara ett gott alternativ till alla köttiga inslag på årets julbord?

Tomattarte med saffran, Livsaptit, Recept

Julig tomattarte med saffransstanning
1 paj, ca 27 cm i diameter

Pajskal:
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
125g smör
1 msk vatten
Några varv nymalen svartpeppar

Fyllning:
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta

3 dl mjölk
150g cream cheese
4 ägg
2 dl riven ost
1 kuvert saffran
Salt & Peppar

4 rejäla skogschampinjoner
½ dl pekannötter
250g cocktailtomater

1 rejäl näve gröna blad, t ex bladspenat, att servera till pajen

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C. Smörj en pajform med smör.

Mät upp samtliga ingredienser till pajdegen i blandarskålen till en matberedare med kniven monterad. Hacka ihop det hela till en deg (eller nyp samman till en deg med fingrarna om du saknar matberedare). Tryck ut degen tunt och jämt i den smorda pajformen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10-15 min.

Finhacka eller riv vitlöksklyftan fint och blanda med oljan i en liten skål. Ställ åt sidan.

Vispa samman mjölk, cream cheese, ägg, ost, saffran, liite salt och svartpeppar.

Skär champinjonerna i mindre bitar och strö ut dem i pajskalet. Häll över saffransäggstanningen och strö över pekannötterna brutna i mindre bitar.

Grädda pajen mitt i ugnen ca 10 min eller tills den är halvgräddad.

Halvera tomaterna och lägg dem i äggstanningen på den halvgräddade pajen, försök att se till att de inte sjunker ner för mycket – det är snyggt att de syns tycker jag!

Ringla över vitlöksoljan på toppen av pajen och grädda den i mitten av ugnen i ytterligare 5-10 minuter eller tills äggstanningen har stelnat helt.

Låt pajen svalna något och toppa dem med sköljda och torkade färska bladspenatblad.

Insvept tomattarte med saffran, recept, Livsaptit

Det känns att året går mot sitt slut och slut är ungefär så jag känner mig just nu. Jag längtar så efter långjulledigt, vilket jag också får (18 dagars betald ledighet, min första betalda semester någonsin! :D) men innan dess är det en del jobb som ska klaras av. Imorgon beger jag mig till huvudstaden för studiebesök hos Medborgarskolan där – de har så mycket spännande mat- och dryckkurser på gång att jag bara måste få veta mer om hur de jobbar där, vilket är orsaken till att jag har bett att få åka dit.

Helgen bjuder sedan på både restaurangbesök (Helloooo Moonkey – me like!) och Lisebergsbesök så om vi inte hörs här på bloggen i helgen hoppas jag att ni får en god, härlig och lugn helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s