Kycklingwok med ingefära, chili och lime

I perioder äter vi mycket wokad mat men härom dagen slog det oss att det var ett bra tag sedan vi åt en riktigt god wok i allmänhet och en härlig kycklingwok i synnerhet.

Kycklingwok, Livsaptit

Kycklingwok hamnade således på den här veckans matsedel och jag gjorde ungefär så som jag brukar göra när det är wokdags; fram med alla grönsaker vi har i kylen, ut med chili, lime, soya och röd currypasta på köksbänken och så woken på plattan. Kycklingen hade jag tagit upp och tinat i kylen sedan morgonen så då går det undan att laga mat. Vid grönsakslåderensningen fick jag syn på en bit färsk ingefära och är det något som är gott i wok så är det ingefära, varför den fick finna sig i att beblanda sig med övriga grönsaker.

Istället för att woka på allt och krydda lite i taget brukar jag göra en kryddblandning i pannan först och sedan steka på resterande ingredienser i den blandningen. Jag tycker att det blir en mycket mer smakrik wok på det viset och de kryddiga smakerna gifter sig så bra.

För att spara lite på skärbräde- och knivdisk brukar jag börja med att skära grönsakerna, woka på dem lätt och sedan skära kycklingen under tiden. När det är dags att steka kycklingen lyfter jag upp grönsakerna på ett fat så länge, steker klart kycklingen och häller sedan tillbaka grönsakerna i pannan så att allt blandas. Du gör som du vill, men jag tycker att detta är enklast!

Wok med kyckling och nudlar, Livsaptit

Kycklingwok med ingefära, chili och lime
4 portioner

10 rejäla champinjoner
4 medelstora morötter
1 stånd färsk broccoli (ca 250g)
1 stor röd paprika
½ paket sockerärtor (ca 50g)
1 liten knöl färsk ingefära
1 röd chili
1 stor lime
3-4 msk soya
2 msk röd currypasta
600g kycklingfilé (jag föredrar den billigare och saftigare kycklinglårfilén framför bröstfilén)
Eventuellt chiliflakes
Olja att steka i

250g risnudlar

Gör så här:
Skär champinjonerna i bitar eller skivor. Skala morötterna och skär dem i långa tunna strimlor. Skär broccolin i mindre buketter. Kärna ur paprikan och strimla den i långa smala strimlor. Skär sockerärtorna en gång på längden.

Skala ingefäran och finhacka den. Dela chilin på mitten tvärs över och gnugga varje halva med snittsidan nedåt mellan händerna över diskhon så att du gnuggar bort alla kärnor. Finhacka chilin. Dela limen på mitten.

Hetta upp en wokpanna och häll i lite olja. Häll i hälften av soyan, currypastan, den hackade ingefäran och chilin i pannan och rör om så att det blandas lite. Pressa i saften från den ena limehalvan.

Woka morötter, champinjoner och broccoli i kryddsåsen under omrörning. Strimla kycklingfiléerna i tunna strimlor medan grönsakerna wokas. När broccolin blivit mer saftigt knallgrön är det dags att ta upp grönsakerna på ett fat. Lägg sockerärtor och paprikastrimlor ovanpå de frästa grönsakerna (för att bevara krispigheten i sockerärtor och paprika värmer jag på dem sist).

Sätt tillbaka wokpannan på plattan och häll i olja, resterande soya, röd currypasta, chili och ingefära och pressa ner resterande limesaft. Stek kycklingstrimlorna (det kan vara bra att steka hälften av kycklingen åt gången om du inte har en väldigt stor wokpanna) på hög värme under omrörning tills de är helt genomtillagade och har blivit mörkt gyllene.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.

Vänd ner grönsakerna wokpannan och blanda dem med de stekta kycklingbitarna så att allt täcks av kryddorna. Smaka av med chiliflakes och servera woken genast med nudlarna bredvid.

Ikväll håller jag Afternoon tea Afterworkkurs för Medborgarskolan i Göteborg (en fullbokad kurs, alltid en lika härlig känsla!) så nu bär det iväg till mataffären för inhandling av ingredienser. Imorgon fyller min fina pojkvän år så jag ska försöka att hinna med lite födelsedagsförberedelser för honom idag också. Det kan hända att jag bakar något 😉

Jag hoppas att ni har en härlig fredag och att helgen blir lugn och ljuvlig!

4 thoughts on “Kycklingwok med ingefära, chili och lime

    1. Linda Inläggets författare

      Jag tror att wok skulle passa extra bra ihop med flamingofredag jag 🙂 Nittiotalet var inte fy skam på alla sätt (även om jag tycker mig ha blivit snyggare med åren ;))

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s