Deltagarnas Chocoholic-favorit: Mormors nobla havrekakor

När jag var hemma i Småland och höll kurs för några helger sedan, frågade jag mina stammis-kursdeltagare om de hade bakat någon av kakorna eller desserterna från Chocoholickursen de var med på i våras. Bland totalt 20 olika chokladiga recept, där jag har en rad favoriter, var det ett av de enklare småkaksrecepten, Mormors nobla havrekakor, som verkade ha blivit mest populärt bland mina deltagare. Jag måste erkänna att det förvånade mig lite; visst är kakorna goda, annars hade de inte fått vara med på kursen, men de hamnade ärligt talat inte högst upp i min chokladfavoritlista. Kakorna är dock ruskigt snabbakade och förutom Noblessen innehåller de bara ingredienser som jag tror att de flesta som bakar redan har hemma i skafferiet. Kanske var detta anledningar till att kakorna hade bakats av mina deltagare både en och två gånger hemma efter kursen?

Eftersom Mormors nobla havrekakor tydligen var mer populära än jag trodde, tänkte jag passa på att delge mina bloggläsare receptet också. Det är ju trots allt lördag, och jag byter gärna ut mitt lördagsgodis mot kakor!

Nobla havrekakor, Livsaptit, Favorit från ChocoholicBilden på kakorna togs i våras när fotoljuset var bra mycket bättre än det är nu på hösten och vintern…

Mormors nobla havrekakor
24 st

150g smör
2 dl strösocker
1 ägg
2 dl havregryn
2½ dl kokosflingor
1 ask Noblesse

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Placera ut 24 aluminiumformar på en plåt.

Smält smöret i en kastrull. Låt det brynas till en gyllenbrun färgton och tills det doftar knäckigt. Smöret brukar tystna när det börjar bli brynt.

Rör ner strösockret i smöret och därefter ägget. Rör till en slät smet. Tillsätt havregryn och kokosflingor och rör om ordentligt.

Klicka ut smeten i formarna. Lägg en Noblesseplatta ovanpå smeten i varje form.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills Noblessen har smält.
—————-
Här i Göteborg vräker regnet ner just nu och det enda man vill är att kura ihop sig under en tjock filt med en massa tända ljus omkring sig och läsa en bra bok. Hmm, lite regn kändes plötsligt väldigt mysigt. Hoppas att ni får en fin helg!

5 thoughts on “Deltagarnas Chocoholic-favorit: Mormors nobla havrekakor

  1. Ingela Johnzon

    Tusen tack Linda, kvällen är räddad!

    Nu ska jag provbaka dina ”mormors havrekakor” samt dina tekakor med havre.

    Blir så glad när jag ser dig på ditt foto, och du lyser upp novembermörkret med din epost.

    Tack!

    Ingela Johnzon

    Sat Nov 9 12:05:52 UTC+0100 2013, Livsaptit skrev:

    > Linda posted: ”När jag var hemma i Småland och höll kurs för några helger sedan, frågade jag mina stammis-kursdeltagare om de hade bakat någon av kakorna eller desserterna från Chocoholickursen de var med på i våras. Bland totalt 20 olika chokladiga recept, där jag har ” >

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Åh så glad jag blev nu Ingela, tack för din snälla kommentar! Nu lyser jag ännu mer i mörkret här :). Hoppas att baket blir bra och att du gillar både tekakorna och havrekakorna. Ha en trevlig kväll!

      Svara
  2. Kim

    Ja jäklar vilket ruskigt väder! Vi var ute och sprang en runda ändå – vansinne! Men det var skönt efteråt 😉
    Vad baksugen jag blev nu. Då är ruskväder ganska bra också!

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Huj vad duktigt att springa i det rusket! Men kakor smakar ju så mycket bättre efter att man har tränat, i synnerhet om man har tränat i dåligt väder 🙂

      Svara
  3. Ping: Chocoholickurs för Medborgarskolan – chokladgodsaker x 24! | Livsaptit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s