Tekakor med havre

Det är få saker som slår nybakat bröd. Det både doftar och smakar ljuvligt och om man bakar det själv känner man sig så där superhusligt duktig när man väl står där med ett stort tungt surdegsbröd eller en massa gyllene frallor framför sig på plåten som precis kom ur ugnen. Jag känner mig alltid lika rik när jag har kylen full med råvaror och frysen full med hembakat bröd och en och annan kaka (även om denna rikedom gör att jag får mindre pengar kvar på banken ;)).

Söndagar brukar vara lika med fixardagar hemma hos oss, och det är inte ovanligt att det är just på söndagar jag bakar frukostbrödet till veckan därpå. Det senaste halvåret har jag bakat det här härliga och lättbakade brödet med äpple och valnötter, men ibland känner både jag och M att det är ganska skönt med lite variation. I söndags önskade M att jag skulle baka tekakor, så tekakor fick det bli. För att du inte ska behöva känna dig utanför kommer här receptet på mina fluffiga tekakor, så kan du också bli rik :D!

Observera att jag använder en mindre mängd jäst och kallt degspad eftersom jag vill att degen ska jäsa lite långsammare och på så sätt hinna utveckla mer god smak. Om du har bråttom kan du använda ljummet degspad så jäser degen snabbare.

Havretekakor, recept, Livsaptit

Tekakor med havre
16 st

25g färsk jäst
2½ dl kallt vatten
2½dl kall mjölk (havredryck tror jag skulle vara ett ypperligt alternativ om man vill göra tekakorna mjölk- och laktosfria)
4 dl havregryn
3 dl grahamsmjöl
½ dl linfrön
ca 3-4 dl vetemjöl
2 tsk salt

Gör så här:
Smula jästen i en bunke (om du har en degblandare av någon sort använder du såklart den istället).

Mät upp vatten, mjölk, havregryn, grahamsmjöl, linfrön och hälften av vetemjölet och knåda samman i 5-10 minuter med hjälp av elvispens degkrokar (eller degblandaren) eller något längre tid för hand till en lös deg. Tillsätt resterande vetemjöl lite i taget tills degen släpper bunkens kanter. Det är inte säkert att du behöver allt mjöl.

Strö lite vetemjöl över degytan och täck bunken med en kökshandduk. Låt degen jäsa till dubbel storlek, i ett varmt kök tar det drygt 1 timme.

Sätt ugnen på 225°C och lägg bakplåtspapper på 2 plåtar.

Knåda ner den färdigjästa degen i bunken och knåda den smidig. Mjöla ett bakbord lätt, rulla ut degen till en avlång rulle och dela degen i 16 jämnstora bitar.

Forma bitarna till bollar och platta sedan till bollarna till runda kakor som är ca 10-12 cm i diameter. Lägg degkakorna på plåtarna och nagga dem med en gaffel. Låt degkakorna jäsa till dubbel storlekigen, det tar ca 40 minuter.

Spraya bröden med vatten och grädda dem sedan på plåten i övre delen av ugnen i ca 10 minuter. Låt bröden svalna under bakduk så får de en mjuk skorpa. Bröden är allra godast nygräddade (som de flesta ljusa bröd).

Kvällsmörgås, tekaka med kokt skinka och spenat, Recept, Livsaptit

Vad händer annars då, mer än att jag bakar tekakor på söndagarna? Tiden har en kuslig förmåga att springa på i ett attans tempo och jag hinner knappt komma till jobbet innan det är dags att gå hem. Vi har deadline för vårens kursprogram på fredag och jag måste säga att jag inte alls hade koll på hur knivigt och trixigt det är att lägga schema för runt 80 kurser med ett trettiotal kursledare. Inte blir det enklare av att jag har tre kollegor som även de försöker få in minst lika många kurser var i mestadels samma lokaler. Men det är på något vis roligt ändå, mitt i all stress och allt trixande. När man balanserar och då och då känner att man precis har koll och är i balans, då känns det bra! Nu gäller det bara att knyta ihop kursprogramssäcken…

Efter ett par veckor av förkylning och träningsuppehåll i mitten av oktober känner jag att jag dessutom äntligen har kommit in i tränings- och gå-och-lägga-mig-i-tidrutinerna igen och det här att jag och M har börjat med veckomatsedlar (och veckohandling)underlättar något enormt! Livet är fint helt enkelt, och gott 😀

Hoppas att ni har haft en fin start på veckan och att ni inte är alltför ledsna över att det snart är helg igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s