Cayennerostade kikärtor

När man är en matnörd som jag är det lätt att gå omkring och tro att de flesta tänker på mat lika mycket som jag och lagar mat som är ganska lik den jag lagar. Ju mer jag pratar om mat med människor i allmänhet och med människor som inte är matnördar i synnerhet, inser jag dock att jag kanske inte alls äter så ”vanligt” som jag tror. Jag har märkt att flera som har börjat följa mig på Instagram har reagerat på att jag äter mycket grönsaker. Trots att jag har läst kostvetenskap på universitetet och har sett att forskning visar hur dåliga vi svenskar är på att äta grönsaker, har jag ändå gått omkring och trott (eller kanske hoppats) att de där studierna har visat lite, ja, fel. Men tyvärr är det nog inte så. Den mängden frukt och grönt som jag äter på en dag får nog många inte ens i sig på en vecka. Och här går jag omkring och tror att alla äter som jag.

För att promota grönsaksätandet för grönsaksfobiker, tänkte jag att jag skulle dela med mig av ett av mina favoritsnacks, rostade kikärtor. Om ”folk” i allmänhet är dåliga på att äta grönsaker, är de kanske ännu sämre på att äta baljväxter, vilket är jättesynd! Dessa små bönor, ärtor och linser är fullproppade med finfint protein, många mineraler och bra, långsamma kolhydrater. Av alla baljväxter jag har smakat hittills är kikärtor mina absoluta favoriter. De har en nötig smak och en fasthet som jag gillar. Bönor är oftast mer smöriga i smaken och linser kan lätt bli mjöliga, men kikärtor behåller sin stuns och passar till det mesta. Det mest publikfriande sättet att servera kikärtor är helt klart det här. Prova det här receptet till nästa fest eller varför inte till den här veckans fredagsmys?

Kikärtssnacks, rostade kikärtor, Livsaptit

Cayennerostade kikärtor
1 plåt

1 burk (ca 400g) kokta kikärtor
1msk olivolja
½ tsk salt
1 krm cayennepeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

Öppna burken med kikärtor, spola dem i rikligt med kallt vatten och låt dem rinna av. Bred ut dem på pappret på plåten och ringla över olivolja. Strö över salt och cayennepeppar. Rulla runt kikärtorna på plåten med händerna så att de täcks av olja och kryddor runt om.

Rosta kikärtorna i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Rör om några gånger under tiden så att kikärtorna rostas runtom. Ärterna är klara när de är torra och krispiga. Akta så att de inte bränns!

Häll ut de rostade kikärtorna på en bit hushållspapper och låt dem svalna där.

Knapra på!

Kikärtssnacks närbild, Livsaptit

På fredag åker jag ner till Småland och håller kurs i Matiga sallader på Medborgarskolan i Gislaved, vilket jag ser fram emot. Det är så roligt att hålla kurs i Gislaved eftersom jag har ett gäng trevliga deltagare som kommer tillbaka och går mina kurser termin efter termin. Jag hoppas att de ska bli nöjda med de 9 nya recept jag har skapat bara för den här kursen.

Bilder från kursdagen kommer på bloggen i nästa vecka. Om vi inte hörs innan dess får ni ha en härlig, och förhoppningsvis kikärtssnacksig, helg!

10 thoughts on “Cayennerostade kikärtor

    1. Linda Inläggets författare

      Haha, det kan ju bli så. Men kikärtorna blir verkligen superkrispiga och vem gillar inte krisp ;)? Man kan dessutom variera kryddningen så om familjen inte gillar cayennestinget kan man ju alltid krydda med bara salt första gången man gör det.

      Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Visst är det så när man är matintresserad att man hittar nya saker att prova hela tiden och glömmer bort godsaker man upptäckt innan! Påminnelser är verkligen bra, vi får hjälpas åt helt enkelt 🙂 Ha en fin dag Milla!

      Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Absolut Ann-Sofi! Det är det som är det fina med de här kikärtorna, de kan passa till det mesta, både som snacks och som del i en måltid 🙂

      Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Precis! Och en bra snackis om man bjuder gäster på det eftersom ingen tror att det kan vara så enkelt att göra något så knaprigt och ”nytt” av vanliga kikärtor =) Vi ses imorgon, det ska bli skoj med ny mbt och att ses igen 🙂

      Svara
  1. saralalloo

    Nu har jag rostat kikärter och jösses vad goda de blev!! Skulle kunna stoppa i mig hela plåten utan problem. Och ännu bättre lär de bli som tilltugg till en öl. Vilken bra idé att ha dem i sallad, förresten!

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Åh så skoj att du gillade dem Sara! De går ju att klämma ner de goda små rackarna i lite vad som helst, i sallader bör de dock tillsättas precis före servering för att inte förlora sin krispighet =)

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s