Superfruktigt nötbröd = vardagslyx!

Jag försöker att baka allt vårt frukostbröd här hemma istället för att köpa hem bröd från affären. Ibland finns inte riktigt tiden att baka (eller vänta på att brödet blir klart) och då köper vi ju bröd. Men de senaste veckorna har det inte blivit mycket köpebröd hemma hos mig och M. Jag tycker ju om att baka och jag vill bestämma själv vad det är i mitt bröd och hur det ska smaka, och då känns det nästan synd att inte baka brödet själv.

Ibland ger jag mig på nya brödexperiment som inte alls blir som jag hade tänkt mig. Som den där gången i somras när jag bestämde att det var en bra idé att blanda ner en halv deciliter finmald tång i en bröddeg på 5 dl degvätska. En halv deciliter på jättemycket vanligt mjöl, det borde väl kunna bli bra tänkte jag. Det blev det inte. Så mycket tång i brödet var en genuint dålig idé. Hela köket (och resten av lägenheten…) luktade rutten tång och brödet formligen stank när det kom ut ur ugnen. Jag hoppades på att lukten skulle bli mindre framträdande när brödet svalnat och hoppades att det åtminstone inte skulle smaka tång. Men det gjorde det förstås.

Min söte sambo hjälpte mig ändå att äta upp det mesta av det och sa att han tyckte att det var okej, men vi visste båda bättre. Nu när jag frågar vad han är sugen på för bröd när det är dags för veckans bakning (en rejäl limpa som fyller en hel plåt räcker en vecka hemma hos oss) svarar han efter tångbrödsincidenten att det går bra med vad som helst, så länge det inte är tång i brödet…

De senaste veckorna har brödexperimenterandet dock resulterat i supergoda bröd som både jag och M är nöjda med, till bådas stora lättnad skulle jag tro ;). Det är helt enkelt väldigt vanliga bröd men med ovanligt mycket frukt och nötter i degen. Då kan det knappast bli annat än gott (så länge man inte blandar ner tång…).

Frukt- och nötbröd, Livsaptit

Jag har varierat brödet med lite olika sorters mjöl och olika sorters frukt, men proportionerna har varit desamma och hittills har det alltid blivit supergoda bröd. För den som skyggar för surdegsbröd som tar flera dagar att få klara är detta brödet perfekt – man hinner baka det på kvällen efter jobbet utan problem (om man inte jobbar för sent alltså)!

Min senaste favoritsmaksättning är syrliga svenska äpplen i bitar (inte rivna!) med lite hackade torkade fikon och valnötter. Det blir helt tokigt goda frukostmackor av det brödet! Här kommer receptet:

Superfruktigt nötbröd
1 stor limpa

25 g jäst
1 tsk salt
5 dl kallt vatten
200g torkad eller färsk frukt (hälften syrligt äpple och hälften torkade fikon blir supergott!)
2½ dl valnötter (eller hasselnötter, mandel, pekannötter ellerparanötter, om du gillar det bättre)
4½ dl grahamsmjöl (eller 2 dl havregryn och 2½ dl grahamsmjöl)
5-7 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke – gärna i blandarskålen till en degblandare. Strö över saltet och häll över vattnet.

Hacka frukten och nötterna i mindre bitar och häll ner dem i vatten-jästblandningen.

Häll ner grahamsmjölet (eller grahamsmjölet och havregrynen) i bunken och tillsätt hälften av vetemjölet. Knåda degen kraftigt i maskin i ca 10 minuter (längre tid för hand) tills degen känns seg, spänstig och bara lite kladdig. Tillsätt mer mjöl vid behov (men du behöver inte mer än 7 dl vetemjöl totalt!) för att inte degen ska vara för kladdig. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timme.

Sätt ugnen på 250°C och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda igenom den med händerna. Forma degen till en avlång limpa som täcker plåten på diagonalen. Jag brukar snurra till den limpformade degen ett par varv som en vriden baguette innan jag lägger degen på plåten – då håller brödet formen bättre.

Skär några snitt i degen med en vass kniv och låt brödet jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

Spraya degytan med vatten och sätt in brödet i mitten av ugnen. Grädda brödet i 15 minuter och sänk sedan ugnsvärmen till 200°C. Grädda brödet i 15-20 minuter till tills det har fått fin färg och låter ihåligt om man knackar på undersidan av brödet. Om du vill vara säker på att brödet är klart kan du sticka in en köttermometer i mitten av brödet. Den ska visa på 95°C när brödet är klart.

Låt brödet svalna under bakduk och skiva sedan upp det och frys in det som inte kommer att ätas upp de närmaste 2-3 dagarna. Brödet brukar dock klara sig fint i upp till en vecka i plastpåse förvarad i rumstemperatur.

Skivor av frukt och nötbröd, Livsaptit

På mitt nya jobb på Medborgarskolan är det bråda veckor just nu med många kursstarter som kör igång, så i mitt huvud snurrar just nu mest kursdatum, lokaler och vad det nu var för material som eventuellt skulle ordnas till kurserna. Eftersom pojkvännen rymt utomlands för att gå på jobbkurs, har jag inget som drar hem mig så dagarna blir visst lite längre på jobbet…

Men på fredag tar jag jobbpaus :). Då möter jag nämligen upp finaste sambon i Amsterdam för att uppleva det goda staden har att erbjuda. Det ser jag verkligen fram emot. Om du har några Amsterdam-guldkorn man inte får missa blir jag glad om du lämnar en kommentar!

3 thoughts on “Superfruktigt nötbröd = vardagslyx!

  1. Ping: Tekakor med havre | Livsaptit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s