Äppelraggmunk med timjanplommon

Häromdagen insåg jag att jag inte har bloggat något matigt recept sedan i mitten på juli! En kaka här, lite glass där och bröd har jag skrivit in recept på, men ingen mat. Ändå lagar vi mat nästan varje dag jag och världens bäste sambo; ibland lagar vi dock mer mat så att vi slipper laga något dagen därpå. Det händer ganska ofta att jag tänker att den mat vi äter inte är så mycket att blogga om; det är god, hälsosam och allsidig, men inte särskilt innovativ mat. Det blir mycket wokade eller ugnsrostade grönsaker av olika slag, beroende på vad som är fint i grönsaksaffären, som serveras med pasta, ris, nudlar eller diverse korn eller gryn och ofta kyckling, kött eller köttfärs. När det gäller vardagsmat är jag dessutom ganska dålig på att mäta, väga och skriva ner hur vi lagar maten, vi bara gör det. En nypa av den kryddan här, några morötter där, fräs på och servera.

Blogganpassad matlagning känner jag sällan att jag hinner eller orkar med på vardagarna, utom de kvällar då M är borta på kvällen och jag lagar mat bara till mig. Då kommer suget efter att laga något nytt, gott och förhoppningsvis bloggvänligt. Det är också då jag kan passa på att laga precis vad jag vill, utan att behöva tänka på att M inte tycker om det ena eller det andra. Ofta lagar jag något med fisk eller skaldjur då, eller något vegetariskt.

Timjanplommon, LivsaptitTimjanströsslade plommonklyftor (jag älskar
sensommarens/höstens råvaruöverflöd!)

Ikväll var en sådan kväll när det råkade bli så att jag åt middag ensam, och just idag har jag varit så sugen på att laga något med potatis, en ingrediens som inte ligger på M:s topplista. Jag kom att tänka på att det var evigheter sedan jag åt raggmunk, och att steka det till en person är ju inget slitgöra, så raggmunk fick det bli. Eftersom jag är lyrisk över att det äntligen finns supersyrliga svenska äpplen i affärerna igen, passade jag på att riva ner ett äpple i raggmunksmeten. Vetemjölet ersattes rakt av med grahamsmjöl, som jag tycker ger supergod smak i allt från bröd till pannkakor och pajdegar, samtidigt som det ger extra fibrer. För att lyxa till mina raggmunkar lite till och göra dem lite mer proteinrika, hade jag 2 ägg i smeten (det är vanligt att man i raggmunksmet har max 1 ägg, även om man gör till 4 portioner) och sedan tillsatte jag en klick cream cheese. Mina höstiga raggmunkar (som blev fluffigt krämigt goda tack vare cream cheesen och det extra ägget) serverade jag sedan med timjanströsslade plommon och en klick crème fraiche. Det här blev mat värd att blogga om tycker jag!

Äppelraggmunk, ovanifrån, LivsaptitJag tycker om mina äppelraggmunkar välstekta så att kanterna
blir superkrispiga,
men det är såklart en smaksak!

Äppelraggmunk med timjanplommon
2 portioner

350g vinterpotatis (ca 3-4 medelstora)
100g syrligt svenskt äpple (1 medelstort)
1 dl grahamsmjöl
2 ½ dl mjölk
50g cream cheese
2 ägg
½ tsk salt

Smör och/eller rapsolja att steka i

2 plommon
Några kvistar timjan
Två klickar crème fraiche

Gör så här:
Skala eventuellt potatisen om skalet är fult och/eller smutsigt. Riv dem sedan på den fina sidan på ett rivjärn (eller i matberedare med rivskivan monterad). Tvätta och riv även äpplet fint.

Mät upp grahamsmjöl och mjölk i en bunke och vispa ihop det. Vispa ner cream cheese, äggen och saltet. Vänd ner potatis och äppelrivet och vispa till en slät smet.

Hetta upp smör och/eller rapsolja i en stekpanna. Klicka ner 3 små klickar av smeten i pannan och bred ut dem tunt till små plättar.

Stek raggmunkarna gyllenbruna på båda sidor och fortsätt så med resten av smeten.

Skär plommonen i klyftor och blanda med timjankvistarna. Servera äppelraggmunkarna med plommonen och crème fraiche.

Den som vill kan självklart på traditionellt sätt servera raggmunkarna med knaperstekt fläsk och lingonsylt istället för med plommon, men plommon och raggmunk är en jättegod kombo!

Plommontoppade äppelraggmunkar, Livsaptit

Utöver att fundera över bloggvänlig mat har det den här veckan landat ännu en kokbok på hallmattan här hemma som väntar på att recenseras. Jag har även börjat ett nytt jobb på heltid som verksamhetsansvarig för Mat & dryck, Kropp & själ, Ekonomi och Sjöliv på Medborgarskolan i Göteborg och min hjärna formligen översvämmas av allt som måste fixas och som jag måste sätta mig in i parallellt med att höstens kurser kör igång. Det känns roligt och spännande att efter fyra år som kursledare få sitta på andra sidan bordet på Medborgarskolan, men jag hoppas att ni har överseende med att det kan komma att bli lite glesare mellan blogginläggen en tid framöver.

Jag kommer dock fortfarande att ha kvar mitt företag, om än i något mindre skala än tidigare.

Ha det fint tills vi hörs igen!

2 thoughts on “Äppelraggmunk med timjanplommon

  1. Kim

    Igen: grattis till nya jobbet! Det känns som om det kommer passa dig jättebra!
    Och raggmunk, det får det bli snart, nu är vinterpotatisen är in da house!

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Tack igen :D! Ja nu är det fullt upp med kursstarter och jag ser fram emot att komma in i jobbet bättre och kunna börja planera för nya kurser. Lika efterlängtad som färskpotatisen verkar vara bland många, lika mycket längtar jag efter mos- och raggmunksvänlig potatis framåt hösten. Trots att det ofta finns ”gammal-potatis” på sommaren med numera, känns det liksom lite fel att köpa den när det finns färsk.

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s