Blåbärsglass med vit choklad och gräddfil (+ bilder från min senaste minicupcakeskurs)

För några helgen sedan hade jag äran att få hålla en möhippekurs i Minicupcakesdekorering för 14 glada tjejer. Det blev dekorationer av alla de slag och det är alltid lika inspirerande och roligt att se vad de hittar på med materialet jag tar med – se bara nedan så olika minicupcakes kan bli när man har tillgång till en massa olika sorters strössel, sockerpasta, choklad, chokladtryffel, frosting och bär!

Snöflingetryffelcupcake, Livsaptit

Blommiga cupcakes, Livsaptit

Chokladhalloncupcakes, Livsaptit

Glittercupcakes, Livsaptit

I vanlig ordning tog jag med mig två sorters vit frosting; en enligt detta (utan citronsaft), för mig numera klassiska recept som jag hittade på för flera år sedan när jag var trött på att de flesta frostingar bestod av mycket smör och/eller mängder med florsocker, och en gjord på vit choklad, cream cheese och crème fraiche.

Eftersom jag hade tagit med mig material med mariginal, fick jag med mig en del frosting hem. Genom åren har jag ätit en hel del cupcakes och även om jag tycker att det är gott, tillhör inte cupcakes mina favoritbakverk om jag ska äta något sött och lyxigt. Utöver pekanpaj, brownies och knapersega småkakor (som kolasnittar), som är mina absoluta favoritbakverk, väljer jag gärna glass om jag ska lyxa till det med något sött.

För att inte frostingen skulle förfaras i och med att jag inte ville äta den på minicupcakes, bestämde jag mig för att testa att göra glass av frostingen som var kvar. Med ingredienser i frostingen som vit choklad, cream cheese och lättcrème fraiche (jag väljer lättvarianten för att inte frostingen ska bli för tjock och hård) kunde det ju inte bli annat än gott att para ihop frostingen med blåbär. Efter minicupcakebakningen hade jag även kvar lite gräddfil som fick följa med ner i glassmeten och med ett par äggulor i glassmassan var smeten klar.

Blåbärsfrostingglass på rad, Livsaptit

Hur blev den då? Knalligt lilablå till färgen, sötsyrligt blåbärsfyllig i smaken med vit choklad-sötma och med en krämig konsistens. Glassen är dock riktigt maffig, som det lätt blir med vit choklad och cream cheese, men å andra sidan räcker en omgång länge och/eller till många.

Den här glassen blir absolut bäst om du kör den i glassmaskin, men det fungerar också att frysa den i en rejäl bunke och sedan ta ut den och vispa glassmassan med elvisp var trettionde minut tills massan har fryst till glasskonsistens.

Blåbärsfrostingglass singel, Livsaptit

Frostingglass med blåbär
Ca 1 liter

100g vit choklad
100g cream cheese
100g lättcrème fraiche
150g gräddfil
2 äggulor
200g blåbär

Gör så här:
Smält den vita chokladen i mikrovågsugnen (passa noga och rör om var tionde sekund) eller över vattenbad.

Vispa samman cream cheese med lättcrème fraiche till en krämig konsistens. Rör ner lite creamcheese-fraichesmet i den smälta vita chokladen och blanda väl. Värm eventuellt chokladsmeten lite till om den känns hård och svår att röra slät men passa den noga!

Vänd ner ytterligare en sked cream cheese-fraichesmet i chokladen och rör därefter samman all vit choklad med cream cheese-fraiche. Vispa smeten fluffig och slät utan bitar. Vispa sedan ner gräddfilen i smeten.

Häll äggulorna i en separat skål och vispa dem till ett vitt pösigt fluff. Vispa sedan ner även dem i glassmeten. Tillsätt blåbären och blanda om ordentligt.

Häll glassmeten i en glassmasin och kör till en krämig konsistens. Ställ sedan klassen i frysen ett par timmar så att den sätter sig.

Ta fram glassen cirka 20 minuter före servering så blir den lagom mjuk.

Jag njuter just nu av en befriande lugn och oplanerad helg och hoppas att ni har det riktigt bra, var ni än är och vad ni än gör!

Jag hoppas att vi ses i nästa vecka igen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s