Hönökakor på Lindavis

När jag var liten bestod min frukost varje dag under flera år av hönökaksmackor med smör och skinka (ibland ersatt med korv av den rosa oprickiga sorten). Någon farmorlimpsmacka och ljus fralla blev det då och då, men det var nog egentligen först i 12-13-års åldern som jag började se åt andra frukostbröd och valde bort hönökakan till förmån för grövre bröd med hela korn. Kanske hängde det samman med att hönökakan lade sig som en klump i magen och jag insåg att grövre bröd mättade bättre så att jag slapp vara hungrig i skolan? Det var ungefär vid samma tid som jag började bli intresserad av mat och hälsa.

Hönökakor på hög, Livsaptit

Hur som helst har jag hållt fast vid att äta grövre bröd till frukost sedan dess, men då och då på eftermiddagen eller kvällen får jag ett supersug efter hönökaka med smör. Råkar jag ändå ha vägarna förbi affären då händer det att en förpackning med hönökaka åker med ner i korgen, och jag väljer alltid den påsen där hönökakornas kanter är hårt brungräddade, då är de som godast!

När jag igår frågade min sambo om han hade önskemål gällande vilket frukostbröd jag skulle baka inför veckan, föreslog han hönökaka. I min pärm med recepturklipp hittade jag ett recept som säkert har suttit i pärmen i nästan tio år utan att jag en enda gång har testat det.

Eftersom jag tyckte att det var lite väl mycket socker i originalreceptet och jag gärna smyger ner lite grahamsmjöl i alla recept med enbart vetemjöl, modifierade jag receptet något. Även tillvägagångssättet ändrade jag på eftersom man i originalreceptet skulle smälta smöret och jag tycker att bröd blir saftigare och luftigare om man använder rumstempererat smör. Här kommer min version på den klassiska hönökakan, som naturligtvis helst ska ätas nygräddad (och ur hälsosynpunkt mer sällan än ofta ;)).

Hönökakor med en delad, Livsaptit

Hönökakor på Lindavis
10 kakor

25g jäst
2 msk strösocker
1 tsk salt
5 dl kallt vatten
100g rumsvarmt smör
100g grahamsmjöl
600-700g vetemjöl

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke, antingen i bunken till en köksassistent eller i en ”vanlig” bunke om du vill använda elvispens degkrokar eller händerna för att knåda. Strö över sockret och saltet och låt stå ett par minuter. Rör om med en slickepott så att allt blandas.

Häll vattnet över jästen och rör om. Tillsätt smöret i mindre klickar, häll på grahamsmjölet och knappt hälften av vetemjölet.

Knåda till en kletig deg och tillsätt mer mjöl lite åt gången. Det är inte säkert att du behöver allt mjöl. När degen släpper bunkens kanter men fortfarande känns lite kletig är den klar.

Strö över lite mjöl på ytan och låt degen jäsa i bunken under bakduk i ca 1 timme eller till dubbel storlek.

Sätt ugnen på högsta möjliga temperatur och sätt in en plåt.

Knåda degen smidig (men fortfarande lite lös) på mjölat bakbord och dela den i 10 bitar. Knåda varje bit till en boll och låt bollarna jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Hönökaksdegbollar, Livsaptit

Kavla ut varje boll till en rund kaka som är ca 20cm i diameter. Kavla ett par tag med en kruskavel (om du saknar kruskavel får du nagga degen extra noga istället).

Utkavlad hönökaka, Livsaptit

Nagga kakorna precis innan de ska in i ugnen. Placera kakorna (2 borde få plats på en plåt) på den varma plåten i ugnen utan bakplåtspapper mellan och grädda dem gyllenbruna. Det tar ca 4-5 minuter. Fortsätt med resten av degbollarna och kavla, nagga och grädda även dem.

Låt hönökakorna svalna i en hög under bakduk och servera dem ljumma med smör och ost, eller ditt favoritpålägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s