Semester och sötseg blåbärskaka

Det är helt otroligt vilken solig och varm sommar vi har i år! Jag är nu inne på min andra semestervecka av tre och håller på att svettas bort i vår balkongfria bastu till lägenhet i Majorna och har försökt att hålla mig från den så gott jag kan 😉

I förra veckan höll jag och pojkvännen till i Karlskrona och det blev en superhärlig vecka. Mitt i Blekingesemestern tog vi båten över till Polen och jag blev helt fascinerad över hur billigt det var att äta gott i Gdynia! Vi var i en stor saluhall med jätteutbud av superfina frukter och grönsaker för nästan inga pengar alls och glass kostade knappt hälften så mycket som i Sverige. Ni kan ju tänka er hur en smålänning som jag trivdes med det 😉 Men det mest underbara med Karlskrona-Gdynia-veckan var faktiskt inte all god mat vi åt, utan känslan att vara helt ledig tillsammans med finaste M och kunna göra vad vi ville, när vi ville, samt alla magiskt fina solnedgångar vi såg.

Solnedgång, Karlskrona, Livsaptit

En utförligare Karlskrona-rapport kommer framöver, idag tänkte jag dock bjuda på ett nytt recept.

Efter en vecka utan att laga mat eller baka blev suget för stort när vi väl var hemma igen och den gångna veckan har jag bland annat hunnit med att baka bröd, laga pulled pork och svänga ihop den här sötsega blåbärskakan till en grillfest hos en god vän till min pojkvän. Receptet på kakan har suttit i min recept-urklippspärm här hemma i 9 år men jag har inte provat det förrän nu. Om någon har kvar sina Allt om mat-tidningar från 2004 publicerade de denna kaka som ”Blåbärspaj” i nummer 15. Jag har lagt till lite mer blåbär och lite vaniljsocker, i övrigt är receptet sig likt från tidningen.

Blåbärskaka, Livsaptit

Eftersom min storasyster verkar tro att jag bara lagar och bakar en massa ”konstiga raw food saker” och andra tokiga påhitt, tillägnar jag den här alldeles vanliga kakan till bästaste storasystern och världens finaste systersöner, som jag tror skulle gilla den här kakan 😀

Blåbärskaka
ca 8 bitar

120g smör
1 medelstort ägg
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
225-250g blåbär

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Smörj en liten form som är ca 24 cm i diameter (i originalreceptet används en springform med bakplåtspapper i botten, men jag använde min farmors gamla hjärtanform).

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en liten bunke.

Blanda ner vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och häll i det smälta smöret. Rör samman till en tjock och slät smet och bred ut den i formen.

Strö över blåbären och grädda kakan på nedersta falsen i ugnen i ca 1timme och 15 minuter tills kakan är gyllenbrun och en provsticka kommer ut kladdfri. Om kakan blir mörk går det fint att täcka den med lite aluminiumfolie på slutet.

Servera kakan med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass och njut med ett stort glas saft.

Blåbärskaka närbild, Livsaptit

4 thoughts on “Semester och sötseg blåbärskaka

  1. Storasyster

    Bra jobbat! Detta kan jag tänka mig att laga, inte ett fikon så långt ögat kan nå ;-).

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Haha, ja jag tänkte att det borde gillas, bara smör, socker, mjöl och blåbär i en hederlig vanlig kaka =)

      Svara
  2. Kim

    Bra med lite ”vanliga” kakor också! 🙂 Även om alla dina experiment är kul att följa.
    Kul att ni gillade Polen!

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Att blanda är nog bäst, både för mig, sambon och bloggen. Ibland vill man inte experimentera så mycket. Finfina bilder på fb från San Sebastian, jag blir sugen på mer semester 😉

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s