Mitt kök Sverigeresan: Anhalt Göteborg!

Att ha en matblogg är inget som är gratis på något vis – det kostar tid, massor med tid. Från det att man har en idé om vad man vill laga/baka/äta till det att man har lagat/bakat det, provsmakat, bestämt om det är bloggmaterial eller ej, eventuellt provlagat/bakat igen, fotat, redigerat bilder, skrivit text och recept och till slut publicerat det hela har det ofta hunnit gå många timmar. Ibland känns det slitigt, ibland tryter inspirationen och ibland undrar man varför man håller på. Men samtidigt så är det ju så roligt! Det är skoj att experimentera i köket, det är roligt att utveckla rätter och se hur en vag idé kan bli något som är så gott att man blir alldeles lycklig, och framför allt är det oerhört givande att se att människor hittar in till ens matblogg och då och då förgyller ens dag med att lämna en peppande kommentar.

Vissa dagar i matbloggarlivet förses dock med en extra guldkant, som exempelvis när man blir inbjuden på ett roligt och gott event. Igår kväll var en sådan guldkantad kväll då jag + en vän (jag tog med bästaste pojkvännen) var inbjudna att prova maten på Mitt kök Sverigeresans Matbar, som igår slog upp portarna i Bältesspännarparken i Göteborg. 

Restaurangen, Mitt kök, LivsaptitEtt öltält? Nej! Det är ju Mitt köks mobila matbar! I denna stämningsfulla miljö
med trasmattor på golvet, rustik inredning och med öppet kök (vi satt precis
bredvid och kunde granska allt kockarna gjorde – vilket skådespel!) kan man
inte annat än trivas. I synnerhet inte när Göteborg visade sig från sin bästa
sida och bjöd på en solig kväll!

Vi bjöds på en meny med olika smårätter (som jag inte skulle kalla små alls, här behöver man inte vara hungrig!) lagade på svenska råvaror och serverade med svenska drycker och jisses amalia vad det var gott alltihop! Här följer en bildkavalkad från kvällen:

Halloncocktail med Jukkasjärviis, LivsaptitEn underbar hallondrink gjord på hallonsockerlag (och vilka
hallon sedan, såå mycket härlig solmogna-hallonsmak!) rejält
nedkyld med stora istappar uthuggna från Ishotellet i
Jukkasjärvi. Effektfullt och en bra start på kvällen!

Meny Mitt kök, LivsaptitVarje plats hade en träbricka på vilken menyn var utlagd (smidigt med
bordstablett och meny i ett!). Med massor av spännande smaker från
norr till söder och med rätter gjorda på enbart högklassiga svenska
råvaror var det nästan tur att vår meny redan var bestämd – jag som
har sådan beslutsångest på restaurang hade väl aldrig kunnat välja 😉

Jens Dolk och Lisa Lemke Mitt kök, LivsaptitJens Dolk och Lisa Lemke är tillsammans med Tommy Myllimäki
(som inte
var med igår kväll) värdarna för Mitt kök
Sverigeresan 2013, är ett
kockteam från Svenska
juniorkocklandslaget
(japp, de kan sina

saker…) står för matlagningsslitet.

Renrumpa och Sav, Mitt kök, LivsaptitEfter att ha satt oss till bords serverades vi Lihkolas, en oerhört smakrik
men ändå mild renskinka som både saltats, kallrökts och lufttorkats
innan den hamnade hos Mitt kök, där den skars i tunna skivor och
serverades med Sav, ett bubbligt vin gjort enligt champagnemetoden
men på björksav. Hur vinet smakade? Friskt, bubbligt och med en
ren (haha!) smak som harmonierade fint med renen,
vilket överraskade mig. 

Lihkolas Mitt kök, LivsaptitNärbild på renköttet. Jag gillade serveringen på en
enkel planka; det passade fint in i allt det svenska!

Kockarna in action Mitt kökUppläggning av nästa rätt pågår. Lisa Lemke och
Juniorkocklandslagets lagkapten (!) Pi Le i full aktion!

Sik, rom och gulbetor, Mitt kök, LivsaptitNästa rätt var en av menyns fem kalla mellanrätter och hette Bottenviken.
Här samsades en oerhört saftig rökt sik med Gotländska gulbetor kokade
till perfektion(kniven gled igenom, som att skära med en varm kniv genom
kallt smör…), krämig ägg royal, sikrom och rökt sikmajonäs. Det hela toppades
med söta små dillkronor och ett frasigt brödsmul. Det här var så himla gott –
lycka på en tallrik! Till detta serverades vi ett smakrikt och fylligt lätt fläder-
doftande vitt vin från Arilds vingård på Kullahalvön i Skåne (jag älskar
Kullahalvön men hade missat deras vingårdar (det finns 3!)! Stackars mig som
nog måste åka dit igen nu ;)) Perfektion!

Burgare på karré, Mitt kök, LivsaptitFrån menyns Smått och gott-sektion kom nästa rätt,
en minihamburgare på saftig och mustig långkokt
karré toppad med lök och riven ost. Behändig storlek
och supergott med karrén. Jag är inte någon storälskare
av  ”vanliga” nötköttshamburgare; det kan lätt bli lite trist
i smaken tycker jag. Långkokt karré var mer min stil. Till burgaren
serverades vi en lätt öl med kvardröjande beska från
Åre Bryggcompagni som passade fint med burgaren!

Hett i köket, Mitt kök, LivsaptitI köket gick det hett till och vi hade som sagt de bästa platserna
för att se på! Robert Sandberg som annars står i köket på Noma
i Köpenhamn (!) stod vid grillen.

Njurtapp med ramslöksmajonnäs, Mitt kök, LivsaptitRätt nummer fyra på vår Sverigeresa i matväg var en av fem rätter
på menytemat Varma mellanrätter. Vår rätt hette Skåne och utgjordes
av grillad njurtapp som serverades med grillad lök, rilette på högrev
samt ramslökmajonnäs. Köttet var mört och härligt och jag begriper
inte varför man behåller namnet njurtapp på en så fin styckningsdetalj
– allt annat byter ju namn till mer välklingande varianter (kotlettrad
blir fläskytterfilé till exempel) så om man kallade detaljen något annat
skulle den säkert gå hem hos fler. Detta är alltså inte njure utan en liten
muskel som sitter under hjärtat och smaka som vilken riktigt god
vältillagad köttbit som helst. Ett fylligt rött vin från Blaxta Vingård i
Sörmland kompletterade köttet och lökens sötma fint.

Hallon - lakritsdessert, Mitt kök, LivsaptitDessertdax! Tre Söta mellanrätter fanns på menyn och vi fick in Helsingborg,
vilken utgjordes av en lakritssmaksatt madeleinekaka (med lakrits från Ramlösa),
hallon- och gräddfilssorbet, lemoncurdfyllda hallon (fullkomligt ljuvligt!
Jag hade gärna ätit en hel skål med bara citronkrämsfyllda hallon!) och lite
marängkross och lakritssmul på toppen. Sött, salt, syrligt och en härlig
dessert som jag tyckte smakade alldeles lagom mycket lakrits. Gräddfil i
hallonsorbet måste jag prova att göra hemma, det blev sådan fin krämig
syra på sorbeten, som kändes som en ultimat kombo av gräddglass och sorbet.

Iscider på äpple, Mitt kök, LivsaptitTill desserten serverades vi en svensk motsvarighet
till Eiswein, en IsCider från Brännlands i Västerbotten
som görs på äpplen som fryses ner utomhus vid frost.

Iscider, Mitt kök, LivsaptitDrycken var inte så söt som man kan tro utan smakade
som en mycket koncentrerad men ändå frisk och klar äppelmust.
Färgen var dessutom helt underbar på det här vinet!
Jag tyckte nog att det gjorde sig bättre på egen hand eller
kanske serverad med någon äppeldessert, snarare än med
vår Helsingborgska hallon-lakritsdessert,
men det är såklart en smaksak.

Sju sorters kakor som avslutning, Mitt kök, LivsaptitEfter desserten trodde vi att kalaset var avslutat och
vi började spana i drinkmenyn (kvällen var ju så fin att vi
gärna ville sitta kvar i baren en stund till), men då visade
sig att vi hade en ”rätt” kvar, plockad från Smått och gott-menyn.
Så kom de bärandes med kaffe och sju sorters småkakor.
Kan det bli en mer svensk avslutning?

Efter en sådan här ljus, god, inspirerande och trevlig kväll, där vi fick ytterligare trevligt sällskap i form av trevliga russinet Kim och hennes kumpan Lotta som också var inbjudna att provsmaka på Mitt köks menyer, studsade jag och pojkvännen (eller ja, det var mest jag som stod för studsandet) hem mätta och glada. Tack alla på Mitt kök som gjorde vår kväll så fin, glad och trevlig! All inspiration jag fick från kvällen kommer helt klart att påverka de kommande experimenten hemma i köket och troligtvis leta sig in i en och annan kursbroschyr för kommande kurser.

Lite dimmigt i slutet av kvällen..., Mitt kök, LivsaptitMörkret föll men matbaren var minst lika trevlig ändå. Tack för en toppenkväll!

Mitt kök Sverigeresan är inne på sin tredje sommar och i år görs totalt fem stopp; Stockholm för två veckor sedan, Östersund förra veckan, Göteborg den här veckan och sedan Falkenberg respektive Helsingborg under vecka 29 och 30. Den mobila restaurangen stannar några dagar på varje ställe och har öppet onsdag kväll till kl 23, torsdag-fredag 11-23, samt lördag 11-17. Sedan packas den ihop och körs till nästa destination. På lördagarna hålls även en matmarknad med lokala matproducenter på plats som säljer sina varor så missa för allt i världen inte det!

Sverige har så mycket gott att bjuda på  och jag upphör aldrig att förvånas över att vi är så bra på att se och följa mattrender från andra länder och ofta missar så mycket fint som finns i Sverige – närodlat och härproducerat är helt enkelt för bra för att endast finnas på de fina lyxrestaurangerna! Om du inte redan har riktat matblickarna mot vårt eget land istället för utomlands är det hög tid att blicka inåt. Har du möjlighet så gå och besök Mitt köks matbar och smaka på något av allt gott våra medsvenskar har odlat och/eller producerat och som sedan förädlas i händerna på proffskockar – du lär inte bli besviken, bara inspirerad!

2 thoughts on “Mitt kök Sverigeresan: Anhalt Göteborg!

  1. sofie

    Alltså. Jag tycker det är för lite guldkant för oss matbloggare. Så när tillfälle ges kan jag inte. Katastrof! ! Grämde mig ordentligt!!

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Jag förstår det Sofie, men det kommer säkert fler chanser! Jag hoppas det åtminstone för jag går mer än gärna på fler och liknande tillställningar 🙂

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s