Fröig surdegslimpa med päron och björnbär

Fröigt rågsurdegsbröd med björnbär och päron, närbild, Livsaptit

För några veckor sedan satte jag igång en surdeg på nytt. Ungefär samtidigt som jag började blogga för snart 4 år sedan bakade jag ganska ofta med surdeg, men efter att inte ha bakat med den på ett tag tvingades jag inse att det inte skulle gå att väcka liv i min gamle vän. Det har blivit en hel del hembakat bröd ändå de senaste åren, men jag har mestadels använt mig av en mindre mängd jäst och låtit bröden jäsa länge ändå.

Nu när jag skulle starta surdeg på nytt valde jag att använda mig av Pain de Martins recept eftersom jag tyckte att det verkade bättre än mitt gamla vanliga recept. Att starta en surdeg tar 4-6 dagar, men det är inte svårt så prova! Om ni sätter igång surdegen idag (tisdag) kan ni dessutom njuta av hembakat surdegsbröd till helgen, och det är ju rätt trevligt ;).

Med utgångspunkt i några av Martins recept ur boken Bröd och Pizza har jag experimenterat fram flera egna favoriter. I boken hittade jag ett recept på ett fullkornsbröd som hette Brorsornas bröd med dinkel och råg och eftersom jag älskar grova bröd och att ha frön och nötter i mina bröd ville jag gärna testa det. Men samtidigt har jag ju lite svårt för det här med att följa recept till punkt och pricka, så jag ändrade en hel del. Jag bytte ut en del av mjölsorterna mot andra, alla fröer som skulle ha varit på utsidan rörde jag ner i degen, och sedan kunde jag inte låta bli att tillsätta lite päron och björnbär som låg och såg ledsna ut.

Jag tycker att det är så gott och blir härligt saftigt att ha bitar eller riv av olika frukter och grönsaker i bröd; det ger brödet mer karaktär och mustighet, utan att det nödvändigtvis får brödet att smaka morötter, päron eller vad man nu har rört ner. Dessutom blir det hela lyxigare på något vis tycker jag. Självklart kan man välja andra frukter och bär än päron och björnbär, testa exempelvis att stoppa blåbär i foccacia-degen eller varför inte ha lite äppelbitar i brödet nästa gång?

Att starta en surdeg
Eftersom jag vet att Martins surdegsskola (se länk ovan) kan kännas skrämmande med sina många steg och mycket text (väldigt intressant text skall tilläggas med mycket omkring-information, men den får kanske textundvikande läsare att strunta i att starta en surdeg), kommer här stegen sammanfattade i följande matningsschema:

Dag 1:
1 msk rågmjöl
2 msk ljummet vatten

Blanda mjöl och vatten i en liten burk – den behöver inte vara större än 1/4 liter. Låt stå med locket halvt påskruvat på en varm plats (gärna runt 22-25°C) i ca 24 timmar.

Dag 2:
Titta till degen och se hur den ser ut. Mata ej!

Dag 3:
1 msk rågmjöl

Mata surdegen och rör om så att smeten blir jämn. Låt stå i 12 timmar.

Dag 3 ½:
Nu ska det bubbla på degens yta och dofta syrligt. Gör den inte det så låt den stå 12 timmar till.

När degen bubblat upp lite ska den matas med:
2 msk rågmjöl
2 msk ljummet vatten

Rör om och låt degen stå i 10-12 timmar.

Dag 4:
Surdegen är klar! Baka på den direkt eller ställ den i kylen så länge. Försök att baka på den 1 gång per vecka eller mata den lika ofta. Om du inte ska baka på den utan bara mata den slår du bort en del av surdegen och matar det som är kvar med 2 msk vatten och 2 msk rågmjöl.

Dagen före surdegsbrödsbakning:
Surdegsgrunden från dag 4 (ca 50g)
200g ljummet vatten
120g rågmjöl

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i bunken där degen ska sättas dagen därpå (minst 3 liter bör bunken rymma). Rör om ordentligt och täck bunken med lock eller plastfolie. Ställ degen på ett varmt ställe i 8-10 timmar. Sedan bör den ha bubblat upp och kan bakas med.

Väg upp 50g av surdegsblandningen och lägg i en burk i kylen innan du fortsätter med degen.

Så, nu är du redo att baka mitt bröd! Om du inte känner att du vill pyssla med surdegen kan du alltid ta dig till ett lokalt bageri som bakar med surdeg och be att få lite av deras deg. Kanske har du en surdegsbrödsbakande kompis som kan tänka sig att ge bort lite också?

Hur som helst, här kommer receptet på min variant av fröig surdegslimpa med päron och björnbär.

Fröigt rågsurdegsbröd med björnbär och päron, skivor, Livsaptit

Päron och björnbärsbröd med surdeg och frön
1 tung tegelstenslimpa

320g rågsurdeg (beredd dagen före baket, se ovan)

300g ljummet vatten
200g fullkornsdinkelmjöl
100g grahamsmjöl
100g rågmjöl
100g havregryn
50g linfrön
50g solrosfrön
50g pumpafrön
12g salt
1 päron (ca 70 g)
100g björnbär

Vallmofrön att strö över

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till degen i bunken med surdegen (se ovan). Rör om ordentligt  så att allt är väl blandat.

Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek. I ett varmt rum tar det ca 3 timmar. Om du ställer degen i kylen lär det ta det dubbla.

Smöra en brödform (ca 10×25 cm) och klicka ner degen i formen. Tryck ut den så att den ligger i ett jämt lager i formen och jämna till ovansidan av degen med en slickepott. Strö över vallmofrön och tyck fast dem med handen. Nagga degen med en gaffel eller skär snitt i degen med en vass kniv (ca ½cm djupa snitt). Täck degen med en handduk eller plastfolie.

Sätt ugnen på 250°C och ställ degen att jäsa till dubbel storlek igen, det tar ca 1 timme i rumstemperatur.

När degen har jäst upp och du ser små hål på degens ovansida har den jäst klart. Sätt in brödet i mitten av ugnen och spruta gärna in rikligt med vatten i den heta ugnen med en blomspruta. Fukten gör att ytan på brödet inte stelnar så snabbt och brödet kan på så vis jäsa upp lite till utan att ytan spricker.

Grädda brödet i 10 minuter, sänk värmen på  ugnen till 200°C och grädda brödet i ytterligare 35 minuter.

Ta ut brödet ur ugnen, lossa det från formen och lägg brödet på ett ugnsgaller med undersidan uppåt. Grädda brödet i ytterligare 5-10 minuter. Brödet är klart när det låter ihåligt när man knackar på brödets undersida.

Vira in det färdiggräddade brödet i en kökshandduk och låt det svalna. Skär helst inte i brödet förrän det har svalnat helt.

Njut brödet i tunna skivor till frukost, mellanmål eller lunch. En lunchsmörgås toppas med fördel med ditt favoritpålägg, massor av gröna blad och örter och kanske en god röra med philadelphiaost eller bönor.

Hoppas att ni njuter av sommarvärmen som har kommit tillbaka. Själv jobbar jag min sista vecka före semestern och längtar verkligen till fredag! Ha det fint tills vi hörs igen =)

2 thoughts on “Fröig surdegslimpa med päron och björnbär

    1. Linda Inläggets författare

      Kul att du tycker det! Jaa älskar verkligen att ”pimpa” bröden med frukt och bär, det blir lite bättre på något vis tycker jag =)

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s