Halloumisallad med långrostade tomater, spenat och krutonger

En rolig sak med att ha bloggat ett bra tag (bloggen fyller 4 år i sommar, hurra!) är att man bara behöver titta i sitt eget receptregister för att hitta inspiration till rätter som man verkligen älskade men som man ändå nästan hade glömt bort. En favorit som jag inte kan förstå hur jag har kunnat glömma är den här pastan med långrostade tomater. När jag häromdagen lade till lite nya recept i registret blev jag påmind om den, och eftersom min grönsakshandlare råkade ha bra pris på svenska körsbärstomater just den dagen, passade jag på att köpa ett helt kilo och rosta i ugnen. De där tomaterna passar nämligen inte bara till pasta utan är goda på smörgåsar, i grytor, till grillat och naturligtvis, eftersom jag är det grönsaksfreak som jag är, i sallader.

Tomater före rostning, Livsaptit

Eftersom tomaterna inte håller hur länge som helst efter att man har rostat dem, gäller det såklart att hitta på så många goda rätter som går på kort tid så att man hinner äta upp dem. Ett kärt problem skulle jag vilja säga, för när tomaterna väl rostade och klara ligger i en burk i kylen så vet man precis vilken ingrediens man ska bygga upp sina rätter runt. Det var på det viset den här lunchsalladen kom till, genom en ren man tager vad man haver-princip.

Halloumi-tomatsallad med svamp, ovanifrån, Livsaptit

Spenatbladen i kylen fick snällt komma fram och blandas med knippmorötter, champinjoner, gyllenstekta skivor av halloumiost och de ljuvliga tomaterna. Små klickar av den goda bönröran förgyllde salladen, tillsammans med de torra brödskivorna jag hittade vid frysrensningen och som nu fick bli krutonger. Den här salladen blev underbart god – det är svårt att misslyckas med en sallad där salt halloumi möter krispigheten från morötter och krutonger och saftigheten från tunt hyvlad squash, och den sötmättade tomatsmaken balanseras med friska spenatblad och umamistinna champinjoner. Bönröran är pricken över i, men om du inte vill eller orkar göra den går det fint att komplettera salladen med kokta bönor marinerade i lite olja och färska örter.

Krutonger, Sallad, Livsaptit

Halloumisallad med långrostade tomater, spenat och krutonger
2 portioner

200g långrostade tomater (+ Timjan, olivolja, salt och peppar. Se recept  nedan)

150g spenatblad
4 knippmorötter
½ squash
2-4 torra brödskivor
10 champinjoner eller annan svamp
1 halloumiost
100g bönröra eller 200g kokta bönor
Färska örter (jag hade timjan och basilika)
Salt
Peppar
Olivolja

Gör så här:
Börja med att långrosta tomaterna enligt receptet nedan – detta kan göras samma dag  eller flera dagar innan du vill äta salladen.

Skölj spenatbladen, slunga dem eller torka dem lätt med en ren kökshandduk och lägg dem i en skål.

Skär knippkorötterna i tunna stavar på längden. Skölj squashen och hyvla långa band av den på mandolin eller använd potatisskalare eller osthyvel och lägg ner morotsstavar och squashband i skålen med spenat.

Skär brödskivorna i långa stänger (eller små kuber om du föredrar det). Hetta upp smör och/eller olja i en stekpanna och stek krutongerna gyllene runtom. Lägg gärna ner ett par kvistar färska örter  bland krutongerna medan du steker dem för att få örtkrutonger. Lägg upp de gyllenstekta krutongerna på en bit hushållspapper.

Skiva champinjonerna. Skär halloumin i ½cm tjocka skivor. Hetta upp lite smör eller olja i stekpannan och stek svamp och halloumi gyllene på båda sidor. Salta svampen lätt och peppra gärna halloumin.

Tillsätt svamp, halloumi och tomater i salladen och blanda om försiktigt så att inte tomaterna spricker. Klicka på bönröra, ringla över lite olivolja, salta och peppra lätt. Toppa med krutongerna eller servera dem i en skål bredvid. Servera genast! Halloumi-tomatsallad, Livsaptit

Långrostade tomater:
Sätt ugnen på 150ºC och lägg bakplåtspapper på en plåt.

Ta av kvistarna från tomaterna, skölj dem och torka av dem. Bred ut tomaterna på plåten och ringla över olivolja. Salta, peppra och strö ut rikligt med timjankvistar.

Rosta tomaterna i mitten av ugnen i ca 2 timmar. Då bör de se lite ihopsjunkna ut. Servera i den här salladen, eller rosta riktigt mycket tomater på en gång och förvara i en burk i kylen och använd som tomatsås, på smörgåsen eller som godaste pizzapålägget.

Långrostade tomater, LivsaptitInte så vackra kanske men så mättade av fyllig tomatsmak
att de gärna får se ut hur de vill! 

Jag har märkt att många verkar gå på semester idag. Själv har jag en veckas jobbande kvar innan det är dags för mig att göra detsamma. I helgen väntar lite provbakning av en massa nya idéer och recept jag har stött på i kokböcker och bloggvärlden och på lördag vankas det grillfest. Hoppas att ni får en riktigt lugn och härlig helg, och grattis till semestern ni som redan börjat fira!

2 thoughts on “Halloumisallad med långrostade tomater, spenat och krutonger

    1. Linda Inläggets författare

      Åh! Jag kan tänka mig att det smakar ännu bättre med halloumisallad på Cypern i solen! Jag har aldrig varit på Cypern eller vid Medelhavet över huvud taget, men jag kan tänka mig att det är härligt att bo där!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s