Recension av ”Lakrits” av Elisabeth Johansson, Bonnier Fakta

Kokboksnörd som jag är har jag lyckats lägga vantarna på en rejäl hög under våren och jag tänkte försöka att beta av några av dessa genom mina recensioner här på bloggen framöver. Näst på tur är Elisabeth Johanssons ”Lakrits”.

Lakritsboken, recension, Livsaptit

Elisabeth Johansson är meriterad kock och konditor och hon sitter i juryn för både Årets kock och Årets konditor. Johansson är en av Sveriges mest produktiva kokboksförfattare och hon lyckas hela tiden ligga helt rätt i tiden med sina böcker. Lakrits har blivit mer och mer i ropet på senare år; om det vittnar det ökade antalet lakritsfestivaler och storleken på dem och hur lakrits numera delas in i ”fin-” och ”fullakrits”, precis som choklad. Det har blivit allt vanligare att gourmetlakrits säljs i finare godisbutiker, chokladbutiker och även används av finrestaurangerna. Elisabeth Johanssons senaste kokbok handlar uteslutande om just lakrits, men i Johanssons händer förvandlas råvaran inte bara till härliga desserter, bakverk och godissorter utan används även i matlagning. Boken är rikligt illustrerad med duktiga matfotografen Helén Pe:s fina färgfotografier på alla rätter, bakverk och drycker.

”Lakrits” inleds med ett gediget faktaavsnitt om just lakrits, där man får lära sig mer om lakritsroten, hur och var den växer, vilka arter som finns och vilka tvillingsmaker som finns till lakrits i form av exempelvis anis och fänkål. Här finns även tydliga fotografier på lakrits i form av rot, mald rot, rålakrits, flytande lakritsextrakt, rålakritspastiller samt granulat och pulver. Johansson tar med läsaren på sin lakritsresa genom Kalabrienför att visa hur roten växer och hur rålakritsproduktion ser ut. För den som vill odla lakrits hemma beskrivs hur man ska gå tillväga. Ett par sidor behandlar lakrits som läkeört inklusive recept på ett par huskurer med lakrits.

Lakrits - olika varianter, recension, LivsaptitOlika typer av lakritsrot, rålakrits och granulat.

Därefter följer bokens receptdel, som av naturliga skäl i en kokbok utgör majoriteten av boken. Godis i form av hårda och mjuka karameller, konfekt, kola och praliner inleder receptavsnittet, som sedan följs av olika typer av lakritsglass där lakritsen samsas med bland annat svarta hallon, äpplen, körsbär och svarta vinbär. Lakritssåser och andra lakritsrelaterade glasstillbehör följer därpå, innan det är dags för lakritsbakverk i form av exempelvis nattsvarta Macarons, Rabarberkaka med lakritsmaräng, Lakritskladdkakor, Lakritstoscabullar och skorpor. Dessertkapitlet tar sedan vid fyllt till bredden med läckerheter som Små lakritskolapajer à la Snickers, Lakritsglasstårta med nektariner och passionscurd, Vit chokladmousse med lakrits och Belgiska lakritsvåfflor, för att nämna några av recepten.

Lakritskarameller, Lakrits, recension, LivsaptitHårda lakritskarameller.

Spännande desserter, Lakrits, recension, LivsaptitLakritsrot- och äppelsorbet med fänkålstopping.

Lakritstårta, Lakrits, recension, LivsaptitLockande Choklad- och lakritstårta.

Receptdelens matkapitel bjuder på allt från Lakritsgratinerade havskräftor med fänkålssallad, Lakritsmoules med pommes frites, Lakritsgravad ugnsbakad kummel och Ankbröst med lakritsglaze och portvinskokta fikon, till Lakritsmarinerat lamm med rödvinssås och sötpotatis, grilltillbehör, Färsk lakritspasta och Lakritsknäckebröd.

Lakritskräftor, Lakrits, recension, LivsaptitLakritsgratinerade havskräftor med fänkålssallad.

Mat med lakrits, Lakrits, recension, LivsaptitAnkbröst med lakritsglaze och portvinskokta fikon.

Olika recept på drycker med lakrits, exempelvis Lakritssnaps, Lakritslikörer och cocktails avslutar receptdelen.

Dryckestips, Lakrits, recension, Livsaptit
Dryckestips – vad passar att dricka till olika sorters lakrits?

Johansson tipsar efter receptavsnittet om öl, vin och andra drycker som passar fint att kombinera med olika sorters lakrits och beskriver även hur man kan gå tillväga för att ordna en egen lakritsprovning hemma. En kort lektion i Lakritsgodisets historia samt en lista över olika lakritsfestivaler, såväl nationella som internationella, utgör bokens sista del, innan en lista på inköpsställen och ett register över bokens innehåll avslutar boken.

Upplägget i boken känns lite tvärtemot traditionella kokböcker som innehåller både mat, desserter och godis på så sätt att här kommer sötsakerna först medan maten och dryckerna avslutar. Det är annorlunda men känns ändå inte alls fel; kanske beror det på att det är sötsaker jag förknippar lakrits med i första hand? Genom att inleda med dem blir man lite ”lakritsuppmjukad” innan mer annorlunda recept där lakrits kombineras med skaldjur, fisk och kött dyker upp och därigenom verkar matrecepten med lakrits snarare inspirerande och roliga än konstiga och avskräckande.

De flesta recept inleds med en kort introduktionstext med information om vad man bör tänka på, hur man kan variera receptet eller bara en kommentar gällande receptet. Alla recept känns lätta att lyckas med, även om vissa kräver ett antal olika moment. Allt är dock noga beskrivet och boken känns lättläst med en tydlig layout med receptets ingredienslista till vänster och själva tillagningsbeskrivningen till höger. Alla recept är dessutom skrivna på bokens vänstersidor medan bilderna dominerar högersidorna. Om man bara snabbt bläddrar igenom boken är det därför framförallt bilderna man ser, vilket i mångt och mycket speglar hur modern måltidslitteratur ser ut, med bilderna snarare än texterna och recepten i centrum (något som jag som textälskare kan tycka är synd – jag hade hellre sett mer och längre texter och tagit del av ännu mer av Johanssons kunskap i ämnet, men jag inser att det är bilder som säljer mer än text idag).

I Johanssons ”Lakrits” finns mycket roligt och nytt att upptäcka i smakväg och tillagningsväg, och även jag som inte är en superlakritsälskare blir nyfiken. Självklart hjälper Helén Pe:s härliga matfoton till att inspirera och allt är så snyggt och lockande stylat att jag blir alldeles matt. Det är roligt att se hur Johansson och Pe har valt att fotografera i stort sett alla bakverk och rätter mot en svart eller svartgrå bakgrund eftersom det gör att även bildspråket följer lakritsens svarta tråd genom hela boken. Eftersom rätter och bakverk ofta bjuder på en del färg blir intrycket inte mörkt och trist utan snarare mörkt och dramatiskt på ett sätt som framhäver rätten/bakverket.

Jag tycker att det mest intressanta med ”Lakrits” är att Johansson lyckas visa upp lakrits som råvara på ett, åtminstone för mig, sätt som känns nytt och spännande. Lakrits ses inte bara som godis eller något som kan användas i bakverk utan även som en smakförhöjare i nyskapande och roligt fräscha maträtter där grönsakerna inte har glömts bort, och som en läkeört. Att som läsare få följa med till Kalabrien där en del av all lakrits växer vilt och även odlas ger en spännande inblick i en råvara som vi oftast ser som svarta hårda eller sega karameller i matbutikens godisavdelning.

”Lakrits” är en perfekt present till lakritsälskaren och en riktigt fin bok att ha hemma på köksbordet och låta sig inspireras av i hemmamatlagningen. För visst vore det väl roligt om fler vågade smula ner lite lakritspulver i maten en helt vanlig vardag?

7 thoughts on “Recension av ”Lakrits” av Elisabeth Johansson, Bonnier Fakta

  1. Charlotta

    När vi hälsade på vänner i Stockholm bjöd de på en saffransrisotto som de strödde lakritspulver över – blev otroligt gott! Jag är annars inte helt såld på lakrits förutom när det är en riktigt fin italiensk lakritsglass, men jag lär mig!

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Lakrits och saffran låter som en smågalen men väldigt spännande kombo! Det måste jag testa, jag älskar saffransrisotto! En lättare överdos av lakritshots på storasysters möhippa för några år sedan har de senaste åren fått mig att undvika lakrits, men eftersom Mattias knappt tycker om några andra sötsaker än lakrits (och vaniljhjärtan) har jag börjat vänja mig vid smaken igen också.

      Svara
  2. milla

    Har sett boken men inte kollat in den, spännande att laga mat med lakrits har du provat?
    Vilken fin recension du gjort

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Tusen tack Milla! Vad glad jag blir att du tycker det 🙂 Lakrits i matlagningen står på måste-laga-listan men jag har inte kommit dit ännu. Jag ser dock fram emot att testa; jag tror att det kan bli riktigt gott med en lakritssmakande sås till grillat. Jag har testat att göra lakritsbröd men var lite för försiktig med pulvret så det smakade inte så mycket.

      Svara
  3. Ping: Bloggtips « Lakritsexperten.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s