Rabarberkaka med mandelmjöl (glutenfri!)

Glad midsommar allihop!

Här kommer ett sista minuten-recept på en god kaka med rabarber (som säkerligen kan bakas med jordgubbar också om man hellre vill det) som är helt glutenfri.

Rabarberkaka med mandelmjöl Livsaptit 3

Jag hade för ett par veckor sedan turen att få rabarber av min pojkväns föräldrar och just då kände jag inte för att göra en gammal hederlig rabarberpaj. Jag tycker väldigt mycket om rabarberpaj, men eftersom det bara är jag som äter det hemma hos oss, ville jag testa att göra något annat.

Som jag har skrivit om tidigare så har jag samlat på mig en massa (för mig) nya mjölsorter i skafferiet och den sista tiden har jag experimenterat en hel del med mandelmjöl. Jag kom på att mandel och rabarber borde passa fint ihop, kanske med ett tillägg av lite kardemumma. Eftersom jag har lite svårt att begränsa mig till att testa en ny sak åt gången i mina recept (vilket tyvärr leder till en del misslyckanden som jag inte visar på bloggen, men tro mig, jag misslyckas också!), kom jag på att jag ville testa hur det blev att vispa äggulorna för sig och äggvitorna för sig till en fluffig maräng, innan de vändes ner i smeten. Jag har läst mig till att det gör kakan fluffig även utan att använda bakpulver, så jag tänkte att det vore skoj att testa det på samma gång. När jag öppnade skafferiet stod en påse kokossocker och stirrade på mig, och vips fick det också följa med ner i kaksmeten!

Hur blev det hela till slut då? Gott om jag får säga det själv! Kakan blev luftig och saftig med lagom syrlighet och en lätt hint av kardemumma som inte tog över utan balanserade mandel- och rabarbersmaken fint. När jag gör kakan nästa gång ska jag testa att lägga rabarberna på kaksmeten istället för att ha dem i botten, så tror jag nog att kakan håller ihop lite snyggare när man skär den i rutor. Nu var det lite svårt att få till snygga bitar med mjuk rabarber i botten och fluffig smet ovanpå, men den var förstås god ändå (annars skulle jag inte blogga om den).

Om du inte har kokossocker går det fint att ersätta med råsocker, farinsocker, muscovadosocker (jag tror att den ljusa sorten vore härlig i!) eller strösocker, och testa gärna att använda samma kaksmet och strössla över jordgubbar skurna i mindre bitar vända i lite potatismjöl så blir det en mer midsommrig kaka.

Rabarberkaka med mandelmjöl, Livsaptit

Rabarberkaka med mandelmjöl och kardemumma
ca 25-30 bitar

400g rabarber
½ dl potatismjöl
1 msk kokossocker

100g smör
3 ägg
1 msk sirap
½ tsk malen kardemumma (nymalen ger mest smak)
1 krm vaniljpulver
1 dl kokossocker
2 dl mandelmjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C och lägg ett bakplåtspapper i en form som är ca 25×30 cm i diameter.

Skär rabarbern i små bitar och lägg dem på bakplåtspappret i formen. Strö över den lilla mängden kokossocker(eller annat socker) samt potatismjöl. Rör om så att alla rabarberbitar täcks och ställ in formen i ugnen i ca 10 minuter eller tills rabarbern har blivit mjuk.

Mät upp smöret och smält det i mikrovågsugnen. Låt smöret svalna.

Dela äggen i gulor och vitor och lägg dem i olika skålar. Vispa upp äggulorna lätt och vispa ner sirap, kardemumma och vaniljpulver. Rör ner det avsvalnade smälta smöret och mandelmjölet och rör till en slät smet.

Vispa äggvitorna till en tjock, fluffig och vit massa, det tar en liten stund och går snabbast med elvisp. Vispa sedan ner kokossockret lite i taget.

Vänd ner äggvitevispet i smeten med stora tag med hjälp av en slickepott. Allt ska vara väl blandat men försök att inte röra mer än nödvändigt för att behålla så mycket luft som möjligt i smeten.

Häll mandelsmeten över rabarberna (eller ta upp rabarbern, häll smeten i formen och bred ut de mjuka rabarberna ovanpå) och grädda kakan i mitten av ugnen tills den är ljust brun och känns fast om man känner med fingertoppen.

Låt kakan svalna och skär den i rutor. Servera gärna med en klick lättvispad grädde blandad med lite crème fraiche och vaniljpulver för en festligare fikastund.

Förgätmigej, Livsaptit

Ha nu en riktigt skön helg allihop, så hörs vi i nästa vecka!

6 thoughts on “Rabarberkaka med mandelmjöl (glutenfri!)

  1. Tuula

    Hej. Det här ska jag prova låter jätte gott. Men jag har en fråga. Har du provat att frysa den, skulle behöva göra den lite i förväg och då behöver jag frysa den.
    Med vänlig hälsning
    Tuula

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Hej Tuula! Ursäkta att mitt svar har dröjt. Jag har inte provat att frysa rabarberkakan men jag tror att det ska gå fint om man sedan tinar den i rumstemperatur. Hör gärna av dig med hur det gick när/om du testar 🙂 Glad midsommar!

      Svara
  2. Ingrid Törnquist

    Hur lång tid ska den stå i ugnen? Jag tog 30 min men tror det var för länge ger sig i kväll till Let´s Dance.

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Ursäkta sent svar. Jag slutade blogga i januari och har sedan dess inte så bra koll på vad som händer här på bloggen. Jag brukar alltid vara noga och skriva ut tiden men ser att jag har missat det här så tyvärr har jag ingen exakt tidsangivelse. Jag beklagar detta! Jag skulle nog gissa på mellan 10 och 20 minuter men då jag inte har bakat kakan på länge är jag osäker. När jag bakar den nästa gång lovar jag att uppdatera tid i receptet. Hoppas att kakan gick att äta även om den kanske blev lite övergräddad.

      Soliga hälsningar

      Linda

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s