Ramslöksresa i Läckö-Kinnekullebygden dag 1

Ibland är livet som matbloggare lite extra fint, som när man börjar veckan med matbloggsträff med fina vänner och fortsätter med att ägna tisdagen och onsdagen åt att besöka Kinnekulle med ett gäng andra matintresserade bloggare, skribenter och fotografer. Jag hade nämligen turen att få chansen att prova på ett nytt paket med olika upplevelser kring Läckö-Kinnekullebygden i ramslökens tecken, och en sådan chans kan man ju bara inte missa! För att ni ska få en bild av hur en sådan här resa kan se ut, kommer här lite bilder från den första av resans två dagar. (Ja, det är mycket matbilder, men vad annat kan man vänta sig när en matnörd åker på matresa 😉 )

Dagen inleddes med en tågfärd till Lidköping där vi möttes upp av Gunilla Davidsson från Destination Läckö-Kinnekulle som tog med oss till Lundsbrunns Kurort för incheckning. Därefter styrdes bussen med alla 10 ramslöksresenärerna mot Berget Orangerie som för femte säsongen i rad i år drivs av matentusiasterna Carina och Annette.

Berget Orangerie, Kinnekulle. Livsaptit

Berget Orangerie, Kinnekulle. LivsaptitBerget Orangerie. Underbar miljö för en god lunch!
Berget Orangerie,invändigtMed slingrande vinrankor i taket, vita kalkstensväggar, stora fönster och

roliga inredningsdetaljer (som den röda hjorten på bordet som visade sig vara
en kapsylöppnare!) var det lätt att trivas inne i Orangeriet.

I deras vackra Orangerie mitt ute i Kinnekullebygden serverades vi trerätters lunch som inleddes med en laxrilette till förrätt och följdes av Basilikamarinerad rostbiff av närproducerat nötkött med chèvrekaka, och till sist avslutades med en maffig rabarberkaka med rabarbersylt, jordgubbar, grädde och bär. Allt var riktigt gott och serverades som ni ser snyggt presenterat i rejäla portioner. Kakmonstret i mig var förstås extra förtjust i rabarberkakan på slutet, men även Chèvrekakan och sesamsalladen blev något av favoriter.

Laxrilette, Berget Orangerie, Kinnekulle, LivsaptitFörrätt: Laxrilette med färskost.
Basilikamarinerad rostbiff, Berget Orangerie, Kinnekulle. Livsaptit  Huvudrätt: Basilikamarinerad rostbiff på näruppväxt nötkött med
chèvrekaka och sesam-sockerärtsallad.

Rabarberkaka med jordgubbar, bär och grädde,Berget Orangerie, Kinnekulle. Livsaptit Dessert: Rabarberkaka med rabarbersylt, vispgrädde och bär.
Annette, Berget Orangerie, Kinnekulle. LivsaptitAnnette är en av de två som står bakom Berget Orangerie,
där maten 
lagas med kärlek, mycket grönsaker
och lokala råvaror.

Inredningsbutik Berget Orangerie, Kinnekulle. LivsaptitTill Berget Orangerie hör en annorlunda inredningsbutik med mycket fint och sevärt,
allt är handplockat av Annette och Carina själva från olika tillverkare och producenter.

Carina, Berget Orangerie. Kinnekulle. LivsaptitCarina – en av ägarna till Berget Orangerie. Här inne i inredningsbutiken.

Efter en titt i den tillhörande inredningsbutiken var det dags att få en guidad tur upp på Kinnekulle med trevliga Västgötaguiden och turismföretagaren Eva-Maria Friberg, som jag hann prata en del med under lunchen – det är så roligt att träffa nya människor som brinner för en massa olika saker och som i Eva-Marias fall har en sådan passion för bygden de lever i!

Eva Maria Friberg, Västgötaguide KinnekulleVår guide Eva-Maria uppklädd i traditionell Kinnekulledräkt.

Jag kan inte minnas att jag har varit i Läckö-Kinnekullebygden tidigare (men med tanke på alla Sverige-camping-semestrar vi åkte på med familjen när jag var liten har jag säkert varit där…) men den här varma dagen när himlen var klarblå och i stort sett molnfri, och så här i början av juni när allt är sådär overkligt grönt i naturen, var det som att åka genom ett sagolandskap när vi åkte upp på Kinnekulle, blickade ner mot Vänern och till sist, efter att ha passerat en mängd medeltida kyrkor och ståtliga herrgårdar, hamnade vid Munkängarna.

Ramslöksäng, Kinnekulle. Livsaptit Ramslöksskog doftar väldigt speciellt, lökigt men på ett friskt och bra sätt.
Sen är det ju tokfint att gå omkring i så här fina miljöer också!

Ramslöksblomma från Kinnekulle. LivsaptitRamslök har väldigt fina blommor som går utmärkt att äta! Man får dock
inte plocka ramslök 
eller andra växter på Munkängarna eftersom de
och större delen av Kinnekulle är naturreservat.

En kort promenad genom skogen förde oss rätt ut i en grönvit drömvärld där marken var täckt av små vita blommor från ramslöken, och där ståtlig lövskog (en hel del bokträd såg jag minsann, mitt favoritträd!) gav skogen en sådan där skir skugga med lätt strilande solljus. Vid ett mäktigt berg fick vi provsmaka Ramslökspesto på hembakat knäckebröd som Miriam Johansson, som är en av ägarna till Forshems Gästgivaregård, hade tagit med sig ut till Munkängarna.

Mäktigt berg på Kinnekulle. Livsaptit   Mäktiga skiffriga berg syns överallt på Kinnekulle. Detta var extra pampigt
förstås 
och en perfekt miljö för Eva-Marias saga om jätten Hälle från
Kinnekulle och hans kärlek Kisa från Lurö som sägs ha gett namn
till den närbelägna orten Hällekis.

Ramslökspesto tillverkad på Forshems Gästgivaregård. Kinnekulle. Livsaptit.Ramslökspesto har väldigt annorlunda smak mot vanlig basilikapesto.
Ett måste- prova-livsmedel
för alla lök- och vitlöksälskare
(och ramslöksälskare förstås!) 

Miriam Johansson från Forshems Gästgivaregård. Kinnekulle. Livsaptit.Miriam Johansson från Forshems Gästgivaregård bjöd på svalkande
Aroniajuice och hembakat knäckebröd med ramslökspesto.

Munkängarna. Kinnekulle. Livsaptit.Slingrande stigar i ramslöksskog.

Munkängarna. Kinnekulle.Livsaptit.Det går ju inte att se sig mätt på så här vackra vyer!
Vem hade anat att det kunde vara så vackert med ramslök?

Efter denna paus i det gröna var det dags för en kort bussfärd till nästa stop – Kinnekulle Bryggeri.

Kinnekulle Bryggeri, Livsaptit

I en liten ombyggd träbyggnad byggd på en källa ligger detta mikrobryggeri som förser bland annat Bishops Arms i Skövde och Forshems Gästgivaregård med unika sorter av hantverksöl. Här görs 8000-10000 liter öl per år och det provas fram nya sorter med de klassiska ölingredienserna malt, vatten, humle och jäst.

Malsäckar på Kinnekulle Bryggeri, Livsaptit Malt i stora säckar på Kinnekulle Bryggeri.

Malt, Karamellmalt och Chokladmalt, Kinnekulle Bryggeri. LivsaptitMalt, karamellmalt och chokladmalt. Chokladmalten tillsätts framför allt
för att  få en fin färg på ölet medan karamellmalten ger härlig smak.

Vi fick en guidning genom bryggeriet där Göran och Rebecka arbetar fram balanserade ölsorter genom att blanda malt, karamellmalt och chokladmalt i olika mängd med vatten, tre varianter på humle som tillsätts i olika steg före nedkylning och jäsning, först aerobt (med tillgång till syre) i 4-5 dagar och sedan anaerobt(utan tillgång till syre i tankarna) i 4-5 veckor. Passionen för att tillverka riktigt gott öl finns verkligen här och under guidningen blev det tydligt att det här med ölbryggning på ett mikrobryggeri är mer av ett tidskrävande intresse än ett sätt att försörja sig – åtminstone i så små mängder som tillverkas på just detta bryggeri.

Rebecka och Göran på Kinnekulle Bryggeri, LivsaptitGöran och Rebecka som driver Kinnekulle Bryggeri, här med de stora jästankarna.

Om man vill provsmaka ölet från bryggeriet ska man passa på att besöka Forshems Gästgivaregård som under sommaren har pub med grillbuffé ute i den lummiga trädgården. För mer information om öppettider och datum för puben, se gästgiveriets och/eller bryggeriets hemsida!

Sista stoppet på denna goda och vackra resa var Forshems Gästgivaregård, som är Sveriges äldsta gästgiverioch drivs av paret Stefan och Miriam Johansson. Restaurangen finns med i White Guide 2013 och har fått en utmärkelse som Slow food-restaurang av den internationella gastronomiska rörelsen Slow Food. Det lät alltså bra redan innan vi var på plats och fick se menyn och gården.

Forshems Gästgiveri, Kinnekulle, Livsaptit.         Forshems Gästgivaregård utifrån.

Öl på Forshems gästgiveri, LivsaptitÖl från Kinnekulle Bryggeri mötte oss när vi
kom fram till Forshems Gästgivaregård.

Forshems gästgiveri, trädgården. LivsaptitI Forshems Gästgivaregårds trädgård. Det är här det
hålls pub med Kinnekulle Bryggeris öl i sommar.

Gästgiveriets matsal, Forshems gästgiveri, Kinnekulle. Livsaptit.Gästgivaregårdens matsal var mysig i gammeldags stil.

I matsalen hade det dukats upp långbord för vårt sällskap och vi fick avnjuta en femrätters gourmetmiddag lagad på närproducerade råvaror. Eftersom det varierar vilka råvaror som är i säsong och vilka varor som gästgiveriet har tillgång till från dag till dag, varieras även menyn varje dag. Till gästgiveriet kan man endast komma om man har förbokat och det krävs ett större sällskap för att man ska kunna boka plats på gästgivaregårdens middag. Man kan dock komma i mindre sällskap, förutsatt att något större sällskap eller flera små finns inbokade samma dag. Man får dessutom vara förberedd på att menyn fastställs först samma dag och att man får äta det som serveras just den dagen (vilket inte är en obehaglig överraskning på något sätt när maten lagas så kärleksfullt och med så fina råvaror som under vårt besök).

Miljön i matsalen är gammeldags och charmig och det känns som att flyttas tillbaka i tiden att äta i sådana omgivningar. Vår meny för kvällen såg ut så följer (med några mindre ändringar som tillägg av ett stekt vaktelägg till fasanbröstet och en rabarberkaka på desserttallriken):

Meny, Forshems gästgiveri, Kinnekulle. LivsaptitEn spännande och härligt komponerad meny som inte gjorde någon
av oss besökare besvikna på något sätt, vilket är lätt att förstå
om ni kikar på maten nedan:

Ramslökssill, Forshems gästgiveri, Kinnekulle. Livsaptit.Ramslökssill med en färskpotatis inledde måltiden.

Brödkorg med hembakat bröd och ramslökssmör,Forshems gästgiveri, Kinnekulle. Livsaptit Brödkorg med nybakat bröd och knäckebröd smaksatt med anis och fänkål, s
erverat med ett milt kryddigt ramslökssmör, perfekt till brödet.

Ramslökssoppa med äggrulle och ostgiffel, Forshems gästgiveri, Kinnekulle. LivsaptitRiktigt krämig Ramslökssoppa (Kinnekullebygdens paradrätt) med ostgiffel
och äggrulle dekorerad med en ramslöksblomma (jag älskar blommor i maten!).

Fasanbröst med ramslökspesto, Forshems gästgiveri, Kinnekulle. LivsaptitCitrusconfiterat fasanbröst med ramslökspesto och
havtornsglaze (ett ord: mmm), samt vaktelägg och gräslöksblommor.

Abborrefilé med kräftsås, Forshems gästgiveri, Kinnekulle. LivsaptitPanerad abborrefilé med färskpotatis, sparrisknoppar och kräftsås.

Granité smaksatt med harsyra, Forshems gästgiveri, Kinnekulle. LivsaptitFrisk Granité smaksatt med harsyra rensade smaklökarna med sin ”gröna” smak.

Dovhjortsrostbiff med potatisbakelse och murkelsås,Forshems gästgiveri, Kinnekulle. Livsaptit Örtmarinerad pannstekt rostbiff av dovhjortskalv  (hur ofta får man som
Göteborgsboende chansen att äta dovhjortskalv över huvud taget? – fantastiskt
gott!) med
potatisbakelse, (himmelsk) murkelsås och lingonsås.

Råmjölkspannkaka, pösmunk, rabarberkaka och granskottsglass, Forshems gästgiveri, Kinnekulle. LivsaptitDesserttallrik med (framifrån och bakåt) granskottsglass (supergott och
snällt annorlunda),
råmjölkspannkaka, rabarberkaka och roligt fluffig pösmunk.

Om vi hamnade i mathimlen? Absolut! Forshems gästgiveri är helt klart värt en omväg och jag tror att vi alla var positivt överraskade av den klass som maten höll och den innovationsrikedom som verkar råda i köket. Mest spännande var helt klart granitén med harsyra och granskottsglassen, men murkelsåsen och dovhjortskalven var i en klass för sig också.

Stort tack till alla trevliga människor och företag som har tagit emot oss under dagen, det har varit helt fantastiskt trevligt att få en inblick i era verksamheter och smaka på det ni gör!

Ny rapport följer efter bravaderna dag 2. Idag ska vi nämligen besöka Hannu Sarenströms trädgård och laga mat tillsammans; hur roligt får man ha det egentligen? 🙂

6 thoughts on “Ramslöksresa i Läckö-Kinnekullebygden dag 1

  1. Ping: Ramslöksresa till Läckö-Kinnekulle

    1. Linda Inläggets författare

      Ja! Det var helt sagolikt! Jag önskar att jag hade kunnat ta med alla goa göteborgs-matbloggskompisar så att ni också hade fått uppleva det där! Men jag gjorde lite reklam för vår lilla fb-grupp så förhoppningsvis kan både jag och ni bli inbjudna om de gör fler matresor.

      Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Åk bara åk Sofie! Nu är dag 2 i resedagboken upplagd också, som om du åker till Kinnekulle, se till att tajma resan med när Hannu har sin trädgård öppen för allmänheten. Den är sevärd och han är et original som är en fröjd att få träffa!

      Svara
  2. Ping: Allt om Ramslök: En Ramslöksresa till Läckö-Kinnekulle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s