Recension och jämförelse mellan glasskokböckerna: ”Glass” av Elisabeth Johansson, Natur & Kultur och ”Lomelinos glass” av Linda Lomelino, Bonnier Fakta

I sommarvärme och strålande sol blir den självklara desserten och fikat glass i stora och små lass! Det har inte märkts så mycket på bloggen men under förra året experimenterades det mycket med olika glassrecept i samband med att jag blev med glassmaskin. Några olika favoriter hittade jag, men konstigt nog nådde de aldrig in på bloggen. Jag hoppas på ändring i sommar, så att ni får se vad jag har för glassfavoriter.

Förra årets största glassinspirationskälla var utan tvekan den underbara boken ”Glass” utgiven på Natur & Kultur och skriven av duktiga konditorn och kokboksförfattaren Elisabeth Johansson. I maj i år nådde glassboken ”Lomelinos glass”, utgiven på Bonnier Fakta och skriven av bloggaren, fotografen och kokboksförfattaren Linda Lomelino, butikernas hyllor. Vid första anblicken tycker jag att det är två förbluffande lika glassböcker. Med anledning av detta tyckte jag att det kunde vara kul att göra en jämförelserecension av de två böckerna, och därför presenterar jag här Livsaptits första jämförelserecension av en ”gammal goding” och en av kokbokvärldens hetaste (eller är det coolaste när det gäller glass?) kokböcker i sommar. Vi börjar med ”Glass” av Elisabeth Johansson.

Glass Elisabeth Johansson recension Livsaptit

”Glass” av Elisabeth Johansson, Natur & Kultur.
Elisabeth Johansson är en veteran i kokbokssammanhang och har skrivit en hel uppsjö av kokböcker om bland annat choklad, smulpajer, glass och nu senast Lakrits (recension på den kommer på bloggen framöver!). Hennes bok ”Glass” är drygt 150 sidor fulla med inspiration, recept och vackra färgfoton på glassar av alla de slag, fotograferade av Anna Kern. Boken inleds med en presentation av Johanssons tanke med boken, samt ett avsnitt på en sida om saker som är bra att tänka på när man gör glass och hur recepten kan anpassas efter om man inte har en glassmaskin att tillgå men ändå vill göra glass. Därefter följer recept på allt från gräddiga glassar, parfaiter, semifreddo, färskostglass och paletas, ice pops och pinnglassar, till sorbeter, granitéer, terriner, glasstårtor och klassiska glassar, milkshakes, yoghurtglassar, samt specialglassar utan ägg och mjölk. Det sista av bokens sju kapitel innehåller recept på tillbehör som passar i och till glass, exempelvis såser, strössel, maränger, rån, kakor och sylter. Nedan ser ni några uppslag ur boken som jag har fotograferat.

Glass Parfait recension LivsaptitParfaiter.

Glass Sorbet recension LivsaptitSorbeter.

Glass Granité recension LivsaptitGranité.

Glass Paletas recension LivsaptitPaletas.

Glass Tårta recension LivsaptitMudcake i glasskapitlet.

Alla recept är tydliga och lätta att följa, även om vissa glassrecept innehåller flera olika moment och ett gäng bunkar kan behövas i glassprocessen. Det som är roligt med Johanssons ”Glass” är att här finns verkligen något glassigt för alla, oavsett smakpreferenser eller födoämnesallergier/intoleranser som annars kan sätta käppar i hjulet för glassätandet. Såväl klassiska glassmaker som choklad, jordgubb och vanilj finns med, som nya spännande smaker som exempelvis Kastanjeglass, Aprikosglass med honungscrunch, Whiskyglass, Tiramisuglass och Avokadoglass. Mest innovativa känns dock smakerna i kapitlet med paletas, ice pops och pinnglassar, där vi hittar bland annat Iskaffepinnar, Piña colada-pinnar, Rödbetspinnar med rosmarin, Cosmopolitanpinnar och Gurka- och jalapeñopaletas. Även sorbet- och granitékapitlet bjuder på härligheter som Mango- och hallonsorbet, Citronsorbet i skal, Yuzusorbet med limeblad, Mjölkchokladsorbet, Mojitogranité och Lakrits- och champagnegranité. I kapitlet med glasstårtor och klassiska glassar återfinns en Spritsad kalastårta med flera sorters glass, samt Mudcake och Whoopieglass.

För glassälskaren tycks här finnas allt och lite till, och när jag fick boken förra året tyckte jag att den var ett absolut måste i kokbokshyllan om man är ens det minsta lilla intresserad av att göra egen glass. Inget känns särskilt svårt och här finns både grundrecept som man själv kan använda som bas i experimenterande och nya spännande kombinationer att testa. En riktigt guldklimp i kokboksväg med andra ord som kommer att hålla länge framöver!

Lomelinos glass Recension Livsaptit

Lomelinos Glass av Linda Lomelino, Bonnier Fakta.
Linda Lomelino gjorde sig ett namn genom bloggen Call me cupcake och förra året kom hennes första kokbok Lomelinos tårtor. Hennes andra kokbok ”Lomelinos Glass” är gjord i samma stil som tårtboken med en pastelligt rosa rygg och en blandning av bilder mot antingen en riktigt mörk eller en riktigt ljus fond. Många av tårtbokens recept innehöll många olika moment och delar, och i jämförelse med den känns glassrecepten i denna nya kokbok enkla och snabba att göra.

”Lomelinos glass” utgörs av drygt 100 sidor uppdelade i sju kapitel. Det inledande kapitlet innehåller information om allt man behöver veta om att göra glass. Sedan följer kapitel om gräddglass, sorbet och sherbet, glasspinnar, glasstårtor och desserter, drycker och sist tillbehör. Det rejäla informationsavsnittet i början reder ut begreppen kring både redskap, ingredienser och metoder man kan göra glass på, vilket gör att boken passar lika bra för nybörjaren som den vane glassmakaren.

Bokens första receptkapitel handlar om gräddglass, och här hittar vi grundrecept på olika typer av vaniljglass med diverse smaksättningsförslag, samt chokladglassar. Kapitlet innehåller även lite mer spännande recept som Körsbärsglass med rostad mandel och vit choklad, Fikon- och honungsglass med Madeira, Crème brûlée-glass med Macadamiacrunch, Zabaglioneglass med biscotti, Earl Grey-glass och Browned butter Maple Semifreddo. I sorbet och sherbet-kapitlet sticker Kiwisorbet och Jordgubbs- och champagnesorbet ut, liksom Choklad- och portersorbet. Glasspinnekapitlet är kort med endast tre recept, exempelvis Blåbärs- och yoghurtpinnar. Kapitlet därpå med glasstårtor och desserter känns då betydligt roligare med en kalasfin Rocky roadglasstårta och en Neapolitansk glasstårta med glass i flera färger. Kapitlet med drycker bjuder på kaffe- och glassdrinken Affogato och Ice Cream floats. I det avslutande tillbehörskapitlet bjuder Lomelino på recept på bland annat frasiga glasstrutar, crumble, maränger och såser. Nedan syns några uppslag ur boken.

Lomelinos glass Glass recension LivsaptitOlika gräddiga glassar.

Lomelinos glass sorbet recension LivsaptitSorbet, här med plommon.

Lomelinos glass glasstårtor LivsaptitFörstasidan till kapitlet om glasstårtor och desserter.

Lomelinos glass floats och drinkar recension LivsaptitFloats ur drinkkapitlet.

Lomelinos glass Tillbehör recension LivsaptitOlika glasstillbehör.

Alla recept är tydliga och lätta att följa, även om vissa av glasstårtorna kräver många olika moment som kan vara ganska tidsödande. Varje recept inleds på ett trevligt vis med en personlig text där Lomelino kommenterar glassen, någon ingrediens eller sin egen hållning till just det här receptet. Alla recept och de fina färgfotografierna på fantasifullt stylad glass är skapade/tagna av Linda Lomelino själv. Här och där i boken finns även illustrationer av Katy Kimbell som förvisso är fina men som jag personligen inte tycker behövs. Många av Lomelinos recept innehåller en liten mängd av någon typ av alkohol, vilket hon själv anger är tillsatt dels som smaksättning och dels för att minska mängden iskristaller och göra glassen krämigare, men om man inte vill ha alkohol i glassen ska det gå bra att hoppa över den.

”Lomelinos glass” är en fin och trevlig glassbok med många oväntade och spännande smaksättningsförslag och de fina färgfotona gör detta till en bok man gärna har framme, oavsett om man ska göra glass eller ej. En bra nybörjarglassbok och inspirationsbok för de flesta.

Jämförelse mellan de två böckerna
Om vi börjar med likheterna har båda glassböckerna lika många kapitel (7), båda har med recept på gräddglassar, parfaiter, sorbeter, pinnglassar och glasstårtor, och båda avslutas med ett kapitel med tillbehör till glassen. Dessutom tycker jag att form- och bildspråket är ganska likt också. Kanske beror det på att det är trendigt att fotografera med bakgrund av antingen vitt och ljusa pasteller eller mot mörka träskivor och brädor, utan så många mellanting eller utomhusbilder? Kanske råkar det bara vara så att fotograferna har liknande fotograferings- och stylingstil?

Lomelino väljer dock något oftare lite mörkare bakgrunder, medan många av Johanssons bilder är tagna mot ljusare och mer avskalade bakgrunder som gråvita marmorskivor. Johanssons ”Glass” saknar illustrationer utöver färgfotografierna och rubrikerna är enkelt satta med tjocka versaler mot vit bakgrund, medan Lomelino har färgglada rutor i olika färger som botten mot sina rubriker, vilka även de är skrivna med versaler.

I inledningsavsnittet redogör Lomelino för vad olika glassar som sorbet, sherbet, gräddglass och semifreddo egentligen är, medan Johansson i sin ”Glass” har inledningstexter till varje kapitel där detta beskrivs närmare. Receptmässigt säger det sig självt att Johansson får plats med betydligt fler recept eftersom hennes bok är femtio sidor längre än Lomelinos, och just här känns det som att man får betydligt mer för pengarna tack vare alla extra recept.

En hel del recept är relativt lika mellan de båda böckerna, och på vissa uppslag känns det som att Lomelino har kopierat en del från Johansson. Med tanke på hur lång tid det tar att göra en kokbok behöver det dock inte vara så. Bilder, stil och recept i många matmagasin och kokböcker är så lika numera att det är svårt att säga vem som kom på vad och vem som har kopierat vem. Likheten gör att man knappast behöver ha båda böckerna, samtidigt som skillnaderna och de olika smaksättningsförslagen gör att båda böckerna är inspirerande och absolut kompletterar varandra. Om man är intresserad av att göra spännande och varierande glasspinnar är Elisabeth Johansson ”Glass” det självklara valet, medan ”Lomelinos glass” innehåller drinkar och fina tårtor som man inte hittar i Johanssons bok. ”Glass” är mer av en glassbibel som känns som om den kommer att hålla över lång tid, delvis på grund av dess bredd med många olika recept på gräddiga, sorbetiga och isiga glassar, glasspinnar, tårtor, desserter och glassar även för dem som har allergier och intoleranser, medan ”Lomelinos glass” med sina spännande smakkombinationer känns mer som en trendbok som känns väldigt kul nu men som kanske inte står sig riktigt lika bra över tiden.

I slutändan är det helt och hållet en smaksak vilken av dessa böcker man föredrar, och jag tror inte att den glassintresserade blir besviken på någon av dem. Om jag bara fick välja att ha en glassbok hemma i hyllan skulle jag dock välja Elisabeth Johanssons ”Glass”, men eftersom jag har plats för båda ser jag ingen anledning att välja bort Linda Lomelinos ”Lomelinos glass”. Två fina böcker som gör en glad finns det alltid plats för, och inte kan det väl bli för mycket av glass?

2 thoughts on “Recension och jämförelse mellan glasskokböckerna: ”Glass” av Elisabeth Johansson, Natur & Kultur och ”Lomelinos glass” av Linda Lomelino, Bonnier Fakta

  1. Charlotta

    Spännande läsning! Jag tycker de flesta kokböcker ser precis likadana ut nu för tiden (krossade kex utanför en slarvigt upplagt glass, smulor utspridda – jag blir tokig!) och speciellt bilderna. Så otroligt icke-innovativt ibland…

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Tack! Tyvärr är det ju lite så Charlotta. Jag tror att bok- och tidningsvärlden har fastnat i att det ska se hemgjort slarvigt ut, gärna fotat mot gamla plankor eller shabby chic-sandpapprade vita ytor. Jag tycker också att det kan vara snyggt, men det skulle vara kul och uppfriskande att se något annat. Jag läser dock mest recepten och tycker nästan bäst om gamla kokböcker med färre bilder där maten eller bakverken är i centrum snarare än bilderna. Men med tanke på hur lite mat folk tydligen lagar är det kanske inte så konstigt att foto-kokböckerna är mer poppis än de som fokuserar på mer recept och färre bilder…

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s