Våga prova: Vegetariskt! Superfräsch vegetarisk sallad med godaste mangosåsen

Vietnamesisk salladFräscht krispig, smakrik och mättande sallad med mangosås.

Visst är det härligt att det har blivit så ljust igen! Jag har aldrig tyckt att jag påverkas så mycket av vädret förrän de senaste åren (börjar jag bli gammal?), då jag har märkt att jag blir mycket piggare av de soliga och ljusa dagarna än när himlen är vitgrå eller blygrå. Men personligen tycker jag inte som många andra jag möter nu att det gör så mycket att det har blivit kallare igen och att våren inte riktigt har kommit än – det är ju trots allt bara mars! För något år sedan låg det snö i Göteborg från november till april så sett ur den synvinkeln är det väl inte mer än rätt att vi får ett par omgångar snö till innan våren kommer på riktigt. Hellre kallt och soligt än varmt, grått och regnigt om ni frågar mig!

Med ljuset kommer dock även min längtan efter lättare och fräschare rätter; så är det varje år när vintern börjar gå mot sitt slut. När jag satt och planerade vårens kurser i höstas kom jag faktiskt ihåg just det där med den lätta och fräscha maten (som inte var det som lockade mest en småruggig oktoberdag) och planerade därför in en Vegetarisk salladskurs med matiga varma och kalla sallader, vilket jag är väldigt sugen på nu! Jag har provat ut ett helt gäng mumsiga favoritsallader den senaste tiden (ni som följer Livsaptit på Facebook har sett några av dem på bild) och jag är övertygad om att det kommer att bli en av de fräschaste kurserna jag har haft. Låter det gott och skoj finns det fortfarande platser kvar till min After Workkurs i Vegetariska sallader den 12 april – läs mer och anmäl dig via Medborgarskolan!

För dig som gärna vill ha bildbevis och recept för att se vad som kännetecknar en god och mättande vegetarisk sallad, kommer här ett smakprov på en superfräsch vietnamesiskinfluerad glasnudelsallad med krispiga grönsaker, gröna sojabönor och cashewnötter (se bilden ovan) samt en supermumsig mangosås som du mixar ihop på ett kick! Om du inte tycker om koriander kan den ersättas med färsk basilika eller varför inte med mynta, men då får salladen en helt annan karaktär. Satsen mangosås är ganska stor, men den är så god att du inte lär ångra att du gjorde mycket! Om du är tveksam till någon ingrediens så föreslår jag att du mixar mangon först och sedan smaksätter med lite kryddor åt gången. Smaka dig fram till din favoritkombination av kryddorna.

Eftersom vegetarisk mat känns mer på modet än på länge passar jag även på att göra Vegetarisk mat till månadens Våga prova. Jag vet att många redan äter en hel del vegetarisk mat, åtminstone i matbloggskretsar, men det skadar inte att vi allätare ger den vegetariska maten en chans också! Tipsa gärna om dina vegetariska favoritrecept (det behöver inte vara sallader) i kommentarsfältet nedan så får jag och alla ni andra en hel lista på spännande vegetariska recept att prova. Om du har en blogg där favoritreceptet finns inskrivet får du gärna länka till det, och om du vill även länka tillbaka hit från din blogg så att vi blir många som kan inspireras av varandra. Om det blir många bidrag nedan postar jag alla tips som ett separat inlägg (inklusive länkar samt eventuella bilder) senare i mars.

Nu får det vara slutpratat, här kommer receptet!

Mangosås till vietnamesisk sallad 2Magiskt god mangosås. Servera i salladen nedan eller
varför inte använda som kanonmumsig dipsås?

Vietnamesisk glasnudelsallad med gröna sojabönor och mangosås
4 portioner

200g glasnudlar
4 morötter
1 squash
1 paket (omkring 200g) frysta gröna sojabönor/edemamebönor
4 salladslökar
1 röd paprika
1 kruka färsk koriander
2 dl cashewnötter
Eventuellt 1 paket fast tofu + sambal oelek, ingefära och fisksås

Mangosås:
2 stora mogna mangofrukter (eller 3 pkt frysta mangotärningar)
4 msk fisksås
2 msk sambal oelek
2 lime (saft och rivet skal)
2 salladslökar
2 cm färsk ingefära (med skalet bortskuret)

Gör så här:
Börja med mangosåsen. Skär mangon i mindre bitar, finhacka salladslöken, riv skalet av limefrukterna och riv ingefäran fint. Mät upp fisksås och sambal oelek i en mixer (eller i en hög skål om du använder mixerstav) och tillsätt mangobitar, salladslök och ingefära. Pressa ner lime och mixa ihop allt till en ganska slät sås. Smaka av med mer fisksås eller sambal oelek efter tycke och smak. Ställ såsen åt sidan.

Skala morötterna och skär dem i tunna strimlor, för hand eller med hjälp av en mandolin. Skär squashen i långa stavar och finhacka salladslökarna. Skär paprikan i mindre bitar. Plocka korianderbladen från krukan och riv dem i mindre bitar om bladen är stora.

Om du vill ha tofu i salladen (vilket gör den lite mer mättande): Skär tofun i små tärningar. Blanda lite sambal oelek, fisksås och riven färsk ingefära (smaka dig fram till en bra kombination!) i en skål. Stek tofun i olja och lägg ner de varma tofubitarna i skålen med sambal, fisksås och ingefära. Låt dem marinera en stund i rumstemperatur.

Tillaga sojabönorna enligt anvisningarna på förpackningen och smaka av med lite salt.

Tillaga risnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen (oftast räcker det att sänka ner dem i kokande vatten någon minut och sedan skölja dem i kallt vatten). Häll av  vattnet från nudlarna och häll mangosåsen över de varma nudlarna.

Blanda ner morots- och squashstrimlor, salladslök och paprikabitar. Strö över färska korianderblad och bryt över naturella cashewnötter. Strö över den stekta och marinerade tofun om du har valt att ha med det.

Servera genast – salladen är godast när den är lite ljummen men går även bra att servera kall som lunchlåda dagen därpå.

15 thoughts on “Våga prova: Vegetariskt! Superfräsch vegetarisk sallad med godaste mangosåsen

    1. Linda Inläggets författare

      Det låter som goda rätter Katarina! Kul med ny inspiration, tack! Jag önskar dig en trevlig helg!

      Svara
  1. Jaggillarskidor

    Om Du frågar mig så verkar detta mums. När kommer Du att medverka i matprogrammen som sänds på TV? Har alltid gillat Dig.
    En hemlig beundrare.

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Åh, tack så mycket! Roligt med en beundrare 😉 Matprogrammen på TV får nog vänta tills jag har fler beundrare, men i framtiden kanske =) Kram till dig!

      Svara
  2. Sonja {Dagmar's Kitchen}

    Jag är precis som du – mår så mycket bättre av ljuset och jag försöker också tänka positivt, att det egentligen fortfarande ÄR vinter. Och då är det inte så farligt med kylan – det är iaf galet varmt i direkt solljus!

    Din sallad, för att inte tala om mangosåsen, låter otroligt god – måste testas!

    Jag lagar ju också väldigt mycket vegetariskt (utan att för den skull kalla mig vegetarian) och här kommer ett par länkar till mina senaste rätter:

    http://www.dagmarskitchen.se/2013/03/linsbiffar-med-quinoa-parmesan-orter/

    http://www.dagmarskitchen.se/2013/03/rodbetssoppa-med-timjankrutonger-artskotts-creme-fraiche/ (och där får man förstås ta grönsaksbuljong för att få den helt vegetarisk ;-))

    Önskar dig en härlig helg i vårsolen!

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Om man sitter i lä är solen hur varm som helst – en kollega till mig åt lunch ute på altanen förra helgen, det tyckte jag lät hoppfullt =)

      Tack för tipsen Sonja; absolut måste-testa-recept båda två och sagolika bilder som vanligt.

      Ha en finfin helg!

      Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Tack Milla! Ibland känner man att man verkligen lyckas skapa något man aldrig har ätit innan (även om jag inspireras av allt möjligt så rätten i sig finns kanske redan någon annanstans också).

      Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Det hade jag gärna gjort Moma! Det enda tråkiga med den där salladen var ju just att jag åt den alldeles ensam!

      Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Ja det klart att du ska Tina! Jag tror att den skulle passa finfint på en påskbuffé med sin knalliga färg 🙂

      Svara
  3. Ann-Louise

    Jag är helt insnöad på mango för tillfället och jag tror att det är mitt sätt att kompenser den lååånga vintern. Salladen låter förträfflig!
    Här kommer ett recept på vegetariska vietnamesiska pannkakor som är to die for och min favoritgryta just nu – Smokey Black Bean & Sweet Potato Chili. 🙂

    http://lillamatderiven.blogspot.se/2013/01/bahn-xeo.html?m=0

    http://lillamatderiven.blogspot.se/2013/02/smoky-black-bean-and-sweet-potato-chili.html?m=0

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Du har så rätt Ann-Louise! När det är vinterkyligt behöver vi alla uppiggande soliga färger och smaker vi kan hitta. Vietnamesiska pannkakor står på måste-laga-listan (tack för påminnelsen!) och en härligt rökig chili låter inte dumt heller. Tack för inspirationen! 🙂

      Svara
  4. Ping: Kurs: Matiga varma och kalla sallader i Gislaved | Livsaptit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s