Hjärtliga chokladsemlor med nutella och hallon

???????????????????????????????Hjärtliga semlor med överraskning inuti!

Imorgon är det Fettisdagen och det firas såklart med semlor överallt i vårt avlånga land. Hur man väljer att avnjuta sina semlor verkar dock variera en hel del. Vissa vill att hela den maffiga bullen ska läggas i varm mjölk, andra tycker att semlor är godast utan mandelmassa och ett gäng ”renläriga” semleälskare hävdar bestämt att utan mandelmassan är det ingen semla. Jag har aldrig riktigt kunnat med det här med mandelmassa eller marsipan och om jag ska äta semlor blir det följaktligen av en mer ”oäkta” sort där mandelmassan har bytts ut mot något godare, som hallon eller vaniljkräm.

Eftersom jag är i full gång med att skapa recept till vårens kurser och just nu arbetar mest med mina Chocoholickurser, är min hjärna inte alls inställd på semlor utan bara på bakverk med choklad. Självklart ska semletraditionen firas ändå, men i år väljer jag att göra det på mitt eget vis med en (trumvirvel). Chokladsemla!

Oäkta så det förslår och då kan man ju lika gärna passa på att göra det till något helt annorlunda mot vanliga semlor. Jag bakade därför en vetedeg med kakao i och formade degen till små bollar som gräddades i en minimuffinsplåt.

   ???????????????????????????????

Sedan klippte jag ut ett hjärtformat lock på bullarna (eftersom det är Alla hjärtans dag på torsdag kan man ju lika gärna passa på att slå samman firandet och göra hjärtansemlor), gröpte ur innanmätet och fyllde bullarna med nutella uppblandad med lite vispad grädde, lade dit några hallon och spritsade sedan vaniljgrädde över alltihop, innan locket lades på och florsockrades.

Om ni gillar choklad och nutella och vill ha ett avbrott bland alla ”vanliga” semlor tycker jag att ni borde prova detta! Eftersom semlorna blir ganska små kan man ju dessutom lyxa till det och bjuda riktigt många på semlor 🙂

Hjärtliga chokladsemlor2Chokladsemlor
ca 40 st minisemlor

25g jäst
3 dl kall eller rumsvarm mjölk½ ägg
100 g rumsvarmt smör
½ dl muscovadosocker
3/4 dl kakao
½ tsk salt
½ tsk nymalen kardemumma
7-8 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Fyllning:
1 burk nutella
300 g hallon
5 dl vispgrädde
½ tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
Florsocker

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och vispa runt tills jästen löst sig. Blanda ner det halva ägget, socker, kakao, salt och kardemumma. Rör om. Häll på hälften av mjölet och knåda samman med en slev eller i degblandare.

Klicka ner smöret lite i taget och rör knåda in varje klick. Knåda in mjöl tills degen blir smidig – det är inte säkert att du behöver allt mjöl.

Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar eller tills degen är dubbelt så stor.

Smörj fördjupningarna i två minimuffinsplåtar (med plats för 24 st i varje) eller lägg bakplåtspapper på två vanliga plåtar. Sätt ugnen på 225°C.

Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda ihop den. Dela degen i fyra delar.

Rulla varje del till en längd och skär varje längd i tio lika stora bitar. Forma varje bit till en boll och lägg i minimuffinsplåtsfördjupningarna eller på plåten. Låt bullarna jäsa i ca 40 minuter eller tills de dubblat sin storlek.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Baka av bullarna i mitten av ugnen i ca 5-8 minuter eller tills de fått fin färg. Låt dem svalna på galler med bakduk över.

Vispa grädden fluffig och rör ner vaniljpulvret. Blanda 1 dl av den vispade grädden med nutellan.

Skär lock i form av hjärtan på de nu helt kalla bullarna och gröp ur innanmätet. Blanda eventuellt innanmätet med nutellagrädden om du vill ha en lite mer kompakt fyllning. Fyll bullarna med nutellagrädden och lägg några hallon på varje.

Häll över den vispade grädden i en spritspåse och spritsa den på de fyllda bullarna. Lätt på locken och sikta över florsocker.

Njut av en kalasgod ”semla”!

???????????????????????????????

Om ni tycker att det här med att ha choklad i semlor är att ta det för långt, kan ni testa mina mumsiga semlecupcakes jag bloggade om för tre år sedan, eller varför inte mina allergivänliga semlewhoopies som jag bloggade om för två år sedan?

Hoppas att ni får en rikigt fin Fettisdag imorgon i vilket fall som helst!

P.S. Om ni har nyårslöften om att undvika sötsaker och ändå äter en semla imorgon – se till att njuta av den ordentligt och vägra ha dåligt samvete för att ni bryter era löften! Hälsa, vikt och välmående handlar inte om vad vi gör eller äter en dag om året; det är de övriga 364 dagarna som räknas :)! D.S

11 thoughts on “Hjärtliga chokladsemlor med nutella och hallon

  1. Charlotta

    Jag tillhör den lilla skara människor som tycker att semlor är sådär… Föredrar min mammas semlebullar med en klick smör och lite kall mjölk till det! :=)

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Semlebullar med smör minsann? I jämförelse med de gräddfyllda bullarna känns det ju nästan nyttigt 😉 Det kanske skulle vara värt att prova faktiskt, många semlebullar är ganska torra så de skulle nog behöva lite mer smör. Att döma av Twitterflödet igår var det tydligen ganska många som inte var överförtjusta i semlor så du är i gott sällskap Charlotta =)

      Svara
  2. Ping: Hjärtliga chokladsemlor med nutella och hallon

  3. Rebecka

    Men fy så söta! Jag är ju ingen riktig semelfantast, men dessa såg smarriga ut 🙂

    Svar; Men åh! Vad fint du hade skrivit om mig, haha, jag som är så dålig på att uppdatera. Men ska försöka bättra mig nu, när jag äntligen börjar få kläm på alla bollar i luften 🙂

    Vi måste ses snart!

    Kram!

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      🙂 De var goda, smakpanelen slukade dem åtminstone väldigt snabbt 😉

      Det är ju inte så konstigt att du inte har hunnit med bloggen – i slutet på ett år har man ju oftast hur mycket som helst att fixa med och i början på nästa handlar livet mest om att överleva mörkret och klara av allt man måste hinna med, tycker jag i alla fall.

      Men jag ser verkligen fram emot att läsa om dina kökseskapader igen – dina parma-pastapaket lät ju helt sjukt goda! De hamnar på Måste-laga-listan (den är låång nu…)

      Jag är för att ses snart!

      Kramar

      Svara
      1. Rebecka

        Svar; Haha, tycker jag också! Ska försöka upprätthålla en någorlunda regelbunden uppdatering 🙂 Försöka iallafall! Men som du säger, är en del att hinna med emellanåt 🙂

        Har faktiskt uppdaterat nu IGEN! Haha, helt galet 🙂 Jag hoppas att vi under årets lopp flyttar till en lägenhet med riktiga fönster och dagsljus, skulle tro att det är en stor anledning till att jag inte riktigt haft någon riktig ork. Men men! Får ta en dag i taget 🙂

        Låter bra, vi får höras vidare! Kram!

      2. Linda Inläggets författare

        Snart snart kommer våren och då kan man gå ut och fota lite mer (utan att frysa ihjäl). DET längtar jag efter. Men jag förstår att det blir extra klurigt att få till bra bilder när fönsterna i lägenheten är små – det är ju svårt när man har stora fönster den här tiden på året! Vi får kämpa på och muntra upp oss med glada träffar och mumsiga maträtter 😉

        Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s