Vit rocky road med cashewnötter och lakrits

Med psykologitenta imorgon, julgodiskurs på måndag och en hel hög med jul- och decemberrelaterade aktiviteter känns det som om jag hade behövt ha några fler timmar på dygnet för att hinna sova lite mer… Men det ligger något i det där citatet jag såg i en almanacka för ett tag sedan: ”Varför ska någon som önskar sig fler timmar på ett dygn få det om hon redan slösar bort de timmar hon redan har?”

Vit rocky road blogg3

Idag kliade det dock i bloggfingrarna för jag vill så gärna dela med mig av mitt senaste julgodispåhitt: Vit rocky road!

Traditionell söt-salt och chokladig Rocky road verkar vara något av en julgodisfavorit hos de flesta, men för dem som inte är så förtjusta i vanlig choklad (jag vet att det är svårt att tro men det finns faktiskt sådana människor!) tänkte jag att det vore roligt om de också kunde få en egen Rocky road-variant. Dessutom drömmer väl de flesta om en vit och stämningsfullt glittrig jul, och då borde väl lite av julgodiset vara vitt ändå?

Inför måndagens julgodiskurs skapade jag därför det här kanongoda receptet med vit choklad, seg lakrits, flingsalt, cashewnötter och pumpakärnor. Provbaka det gärna i helgen så att du är säker på att det är gott och passar in på julafton!

Blogg rocky road vit

Vit rocky road med lakrits och cashewnötter

Ca 30-40 bitar

200 g vit choklad
6 st (ca 120 g) Kick (lakritsstänger)
1 ½ dl naturella cashewnötter
½ dl pumpakärnor
½ tsk flingsalt
2 nypor lakritspulver (eller samma mängd krossad turkisk peppar)

Gör så här:
Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna som är ca 15×20 cm stor.

Skär Kick-stängerna i mindre bitar. Grovhacka cashewnötterna.

Hacka den vita chokladen i mindre bitar och lägg i en mikrovågsugnssäker form eller skål.

Ställ in formen/skålen i mikrovågsugnen och kör på hög effekt i 20 sekunders intervaller. Ta ut formen/skålen och rör om ofta. När det mesta av chokladen har smält, ta ut formen/skålen och rör chokladen slät och utan bitar.

Rör ner Kickbitar, grovhackade cashewnötter, pumpakärnor och flingsalt i den smälta vita chokladen. Rör om så att allt blandas och täcks av chokladen.

Bred ut godisblandningen i ett jämnt lager i den bakplåtspapperklädda formen. Strö över lakritspulvret.

Ställ in formen i kylen i ca ½-1 timme tills chokladen har stelnat.

Ta ut godisblocket ur formen och skär det i små fyrkantiga munsbitar med en vass kniv.

Förvara godiset i en lufttät burk i kylen.

Rocky road vit blogg

Hoppas att ni får en trevlig tredje adventshelg!

9 thoughts on “Vit rocky road med cashewnötter och lakrits

    1. Linda Inläggets författare

      Ja, prova Sonja! Om man gillar saltlakrits bättre än sötlakrits bör man dock byta ut kicken, eller ha i mer salt =) Lycka till med julgodisbakandet! Kram

      Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Vilken tur Sofie! Lakrits är ju lite speciellt och när jag har lakritsrecept brukar det var något man antingen älskar eller hatar. Jag har börjat gilla lakrits igen, efter ett uppehåll på några år när jag inte alls kunde äta det. Turkisk peppar i flytande form i samband med möhippor lämnar sina spår… 😉

      Svara
  1. Kim

    Nu är det ju nästan lite för sent att göra julgodis… men den här skulle man nog allt kunna klämma in i schemat..!
    God jul Linda!
    Uppför dig nu hos svärföräldrarna 😉

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Haha! God jul Kim! Jag ska göra mitt bästa för att uppföra mig 😉 Ät riktigt mycket julgodis och mat och ha en toppenhelg så hoppas jag att vi ses på en bloggträff snart!

      Svara
  2. Ping: Chocoholickurs för Medborgarskolan – chokladgodsaker x 24! | Livsaptit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s