Saffransvåfflor med rårörda hallon och cream cheesefraiche

Som sig bör i december råder det fullkomlig saffransfrossa på matbloggar till både höger och vänster. Knepigt egentligen att saffran används så mycket kring jul för att nästan glömmas bort (förutom i en eller annan paella eller fisksoppa) resten av året. Den underbart guldgula färgen och speciella smaken passar ju året runt tycker jag!

Saffransvåfflor

För ett par år sedan tyckte jag inte alls om saffran. Lussekatter skulle göras utan saffran om jag skulle äta dem och jag skulle aldrig ha beställt någon rätt med saffran i på restaurang, än mindre lagat det själv. Men, som med så många andra saker jag inte trott mig gilla, jag har tvingats vänja mig vid saffran eftersom jag har vänner som tycker om det och som jag tycker om att laga mat och baka med. Nu gör jag till och med saffransrätter när det bara är jag själv som ska äta dem och tycker riktigt bra om denna juliga och gyllene krydda.

Saffransvåfflor nr 3

Ett av mina senaste saffransexperiment testade jag i samband med att jag och min fina vän Fo hade pepparkaksbakningskväll hos mig och hade bestämt oss för att äta våfflor till middag. Eftersom hela köket doftade jul och julmusiken stod på hög volym, kände jag att jag ville testa att även julifiera (visst kan vi väl säga att det är ett riktigt ord?) våfflorna. Sagt och gjort, våffelsmeten pimpades med saffran och hjälp så smaskigt det blev! Det blev faktiskt så gott att jag bestämde mig för att göra saffransvåfflor som lördagsbrunch till mig själv i lördags också. Om ni funderar på vad ni ska laga till brunch eller fika de närmaste veckorna tycker jag att ni bara måste prova dessa! Jag och Fo ersätter alltid en del av vetemjölet med grövre mjöl när vi gör våfflor och lägger till frön och nötter, vilket gör dem lite nyttigare.

Glöm för all del inte bort hallonen till – saffranssmaken kommer inte alls fram på samma sätt utan hallonen, konstigt nog. Saffran och hallon är verkligen riktiga smakkompisar.

Saffransvåfflor och snölandskap

Saffransvåfflor med rårörda hallon och cream cheesefraiche4 port

2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl linfrön
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
½ tsk salt
5 dl mjölk
75 g smör
½ pkt saffran (1/4 g)
3 ägg

Tillbehör:
100g cream cheese
100g lätt crème fraiche

2 dl hallon
½ dl valnötter

Gör så här:
Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, linfrön, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke. Vispa ner 3 dl mjölk med mjölblandningen och vispa till en klimpfri smet. Vispa ner resterande mjölk.

Smält smöret tillsammans med saffranet och vispa ner det i smeten. Knäck äggen och vispa ner dem ett i taget i smeten.

Hetta upp ett våffeljärn och grädda våfflorna gyllene.

Rör samman cream cheese med crème fraiche. Rör hallonen lätt mosiga. Hacka valnötterna grovt.

Servera våfflorna med cream cheesefraichen, hallonen och valnötterna.

—————————————————————————————————————————————–

Jag har mycket att blogga om men som vanligt händer det lite för mycket på olika håll i livet vilket gör att bloggen prioriteras ner lite. Inom kort kommer dock bilder från mina senaste After workkurser i Cakepops och Whoopie pies som jag har haft de senaste fredagarna, samt ett inlägg om Decembers Våga prova som avslöjas inom kort.

Om ni vill ge bort en privat matlagnings- eller bakningskurs till vänner och familj i julklapp är ni varmt välkomna att kontakta mig på livsaptit@gmail.com för offert. Jag håller kurser för små och stora grupper och kan ordna med kurslokal om ni är många och/eller inte vill ha kursen hemma. Självklart håller jag även kost- och hälsorådgivningar som man kan ge bort presentkort på om man vill det.

Vi hörs snart igen, må så gott så länge!

8 thoughts on “Saffransvåfflor med rårörda hallon och cream cheesefraiche

  1. Amy's piece of cake

    Det finns faktiskt en logisk förklaring varför vi använder så mycket saffran vid jul. Saffran är värmande för kroppen (precis som andra kryddor som kryddnejlika, ingefära etc.).

    Saffransvåfflor låter så gott. Har också mycket saffransinspirerat inne hos mig =)

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Ja, jag har sett dina saffransinlägg och blev extra nyfiken på saffransmjölken – den såg jättegod och värmande ut! Precis som du skriver så är ju många kryddor värmande, men när det gäller saffran värms jag nog mest (på det medvetna planet åtminstone) av den underbara färgen =)

      Svara
  2. Ann-Louise

    Jag instämmer helt om att man borde äta saffran året om. Jag tyckte inte heller om kryddan förrän jag passerat 30-strecket och smaken är kanske helt enkelt en vuxensmak?!
    Dina våfflor låter vansinnigt goda och kommer definitivt att serveras under julledigheten. Förresten ska jag hålla två kurser på Medborgarskolan till våren. Tack för tipset!

    Svara
  3. Ping: Saffransvåfflor med rårörda hallon och cream cheesefraiche

    1. Linda Inläggets författare

      Haha, i min familj äts det fortfarande bara saffransfria lussebullar, vi har alltid tyckt att det är konstigt att ha saffran i dem 😉 Men i ärlighetens namn har lussebullar aldrig varit någon favorit hos mig, varken med eller utan saffran, precis som jag inte är särskilt förtjust i kanelbullar. Vid jul var höjdpunkten alltid mammas kolakakor (mördegsbotten+seg kola+choklad) och mormors smörbakelser, mmm!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s