Våga prova: Hasselnötssmör

Hösten brukar alltid kännas som något av en nystart för mig. Jag antar att det har att göra med terminstänket man får med sig från skolan och som sedan sitter i även efter att man har slutat studera.

Eftersom det är höst (för inte kan det väl räknas som vinter riktigt än?) och jag vill testa något nytt tänkte jag ta tillfället i akt att introducera ett nytt tema här på bloggen. Jag kallar det för ”Våga prova”. Tanken är att jag en gång per månad kommer att blogga om ett nytt livsmedel eller en produkt som jag precis har ”upptäckt” och som jag vill rekommendera er att prova.

I mitt ”Våga prova”-experiment kommer det att finnas med både färdiga produkter (som jag har betalat för själv och inte fått skickade till mig från olika producenter som hoppas att jag ska skriva om deras produkt) och vanliga råvaror. Flera  av er kommer kanske redan att ha provat en del av det jag vågar prova, och om det är så hoppas jag att ni vill vara så snälla och dela med er av era bästa recept med månadens ”Våga prova” i kommentarsfältet nedan. Om ni som läser här har en matblogg och har bloggat recept som passar in på temat får ni jättegärna lämna en länk till era recept så att jag och andra läsare kan hitta dem.

För några veckor sedan fick jag via flera bloggar upp ögonen för att det fanns något som hette Hasselnötssmör. För er som inte har stött på det innan har det inget att göra med desserter (inte nödvändigtvis åtminstone 😉 ) eller med nutella; hasselnötssmör är helt enkelt finmalda hasselnötter och inget annat. När man mal nötter och mandlar frigörs som ni kanske märkt en hel del av nötternas/mandlarnas fett. Detta fett hjälper till att binda samman det finmalda nötmjölet och ger nötsmöret en härligt segkladdig konsistens.

Jag bestämde mig för att köpa hem en sådan där Hasselnötsmörsburk från Kung Markatta och börja experimentera med den. Sedan inköpet har jag lagat såväl hasselnötssmörtäckt ugnskyckling, som brett smöret på bröd, rört ner det i sallader och klickat det på rostade grönsaker. Något av det godaste jag har lagat med hasslnötssmöret var dock lika enkelt som det var ljuvligt gott: grönsaksstinn hasselnötssmörad spagetti med stekt lax. Hasselnötter passar så bra till just fisk och pasta är ju så lätt att kombinera ihop med det mesta för att få till en god rätt.

För att låta hasselnötssmöret spela huvudrollen använde jag relativt milda grönsaker i pastan – för mig blir det ingen riktig måltid utan en massa grönsaker!

Här kommer så receptet som är så enkelt att det nästan knappt behöver skrivas upp så om du inte har testat hasselnötssmör tycker jag att det är dags att Våga prova det :)!
Hasselnötssmörad pasta med snabbstekta grönsaker och lax

2 portioner

2 bitar laxfilé
140 g spagetti
1 liten squash
10 stora champinjoner (eller andra svampar efter smak och tillgång)
70 g färsk bladspenat
(lägg gärna till mer grönsaker efter tillgång och smak)
2 msk hasselnötssmör
Smör
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
Koka upp vatten med rikligt med salt i en stor kastrull. Koka spagettin al dente.

Skölj squashen och bladspenaten och låt spenatbladen rinna av väl. Skär squaschen i skivor som delas i halvor. Skiva champinjonerna och riv stora spenatblad i mindre bitar.

Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek champinjoner och squash lätt gyllene. Krydda med salt och peppar. Lägg åt sidan.

Hetta upp lite mer smör i pannan och stek laxen på alla sidor på hög värme. Det är bara gott om laxbitarna har en liten nästan rå kärna i mitten så stek inte för länge – bitarna ska fortfarande hålla ihop!

Slå av pastavattnet men spara ca ½ dl kokvatten. Slå tillbaka vattnet i pastan och rör ner champinjoner, squash och hasselnötssmör i pastan. Vänd sist ner spenatbladen och smaka av med salt och peppar, samt örter för den som önskar.

Lägg upp pastan på två tallrikar. Toppa med laxen och servera genast!

Så, nu håller jag tummarna för många våga prova-kommentarer, alla idéer och all inspiration mottages tacksamt, vad tycker du att jag absolut bara måste prova?

11 thoughts on “Våga prova: Hasselnötssmör

    1. Linda Inläggets författare

      Så härligt! Hasselnötter och lax är en liten doldis – jättegott tillsammans men många jag möter är lite skeptiska, roligt att du inte är en av dem =)

      Svara
  1. Ping: Våga prova: Hasselnötssmör

    1. Linda Inläggets författare

      Det är så roligt i matbloggskretsar att man fastnar för och inspireras att prova ungefär samma råvaror och rätter ungefär samtidigt. Ibland ”hittar” jag saker själv, andra gånger blir det upptäckter genom andras bloggar. Det går ju ganska lätt att hitta mattrender i bloggar om man säger så, och nu är tydligen en trend (vid sidan om ständigt aktuell säsongsbetonad matlagning) just hasselnötssmör. Jag provade ett valnötssmör också som var jättegott det med, men det är något visst med hasselnötter.

      Jag får göra som ni andra som har teman på bloggarna och samla alla hasselnötssmörtips i ett månadssammanfattningsinlägg tror jag =)

      Kram

      Svara
  2. Kim

    Kul nytt tema! Våga prova – jag är på!
    Hasselnötssmör låter ljuvligt. Är det liksom ”crunch” i det eller är det slätt?

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Vad roligt, ju fler desto roligare 😀 Det är ganska slätt och om man som i den här pastan har ganska få övriga ingredienser blir det lite grynighet av det snarare än crunch. Jag testade det i en pumpasallad också tillsammans med hackade rostade hasselnötter – då fick man både krämigheten från smöret och crunch från nötterna och MASSOR med hasselnöttsmak =) Recept på det kommer snar också =)

      Svara
  3. milla

    Vad gott har inte provat det ännu. Men jag har haft en period där jag ätit mandelsmör använde det i semlor i stället för mandelmasssa muma 🙂

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Vilket bra tips! Jag och en kompis har haft hasselnötter och andra nötter i grädden i semlor, men jag kan tänka mig att hasselnötssmör skulle vara underbart i en semla om man som jag inte älskar madelmassa. Tack för inspirationen Milla!

      Svara
  4. tina

    Det är ju ett fantastiskt tema, våga-prova alltså! Jag är inget jättefan av hasselnötssmör, men har en burk (av Kung Markattas) i kylskåpet. Den brukar dukas fram när vi har över nattningsgäster och vill att det till frukosten ska se lite mer generöst ut bland påläggen. Godast är att bre på stekpannerostat bröd och sen toppa med lite flingsalt för att bryta det lätt lite mäktiga. Fisken låter spännande, ska testas! Och så ska jag visst äta rostade hasselnötter till svartrötter framöver, tror alla gånger att det passar finfint! Tack för tips!
    🙂

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Tack snälla Tina! Jag hoppas att det nya temat kommer att få mig att just våga prova en massa saker som jag tänker att jag ska testa men som det inte händer mycket med. Tack för frukosttipset med hasselnötssmör också – rostat bröd med smöret tror jag blir kanon och allt blir ju lite godare med flingsalt på =) Svartrötter med hasselnötter får bli nästa köksexperiment!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s