Pajer och piroger på toppenrolig lördagskurs i Gislaved

Nu sitter jag vid en hel och betydligt tystare version av min dator och skriver igen och det är så skönt :)! Visst är det härligt med datorfri tid emellanåt, men då vill man att det ska vara av eget val, inte för att man måste för att datorn gått sönder.

Jag behövde bara köpa till lite nya delar som fantastiska datordoktorn Bobo opererade in i min gamla burk och vips var den som ny. Som tur var lyckades han dessutom rädda alla dokument (jag sa ju att han var fantastisk!) så nu återstår bara arbetet att bestämma vad som ska läggas in i datorn igen och vad som kan få stanna på den externa hårddisken (vilket inte är så bara, jisses vilken tid det tar!). I synnerhet bilder har ju en tendens att läggas på hög så framöver ska jag rensa rejält bland alla mat- och bakningsbilder – för hur många halvdana bilder behöver man egentligen på en och samma paj?

På tal om paj så ägnade jag förra helgen åt att hålla en kurs i just paj- och pirogbakning i min hemort Gislaved. Kursdeltagarna var kända ansikten allihop eftersom de gått andra kurser jag hållit tidigare terminer. Det är alltid lika skoj när kursdeltagare kommer tillbaka för då känns det nästan som att hålla kurs för goda vänner :). Två tjejer som bor i Anderstorp har gått i stort sett varenda kurs jag har haft i Gislaved de senaste åren, men till den här kursen hade en av dem tvingats lämna återbud. Eftersom vi var udda antal passade jag på att hoppa in och vara med och baka under kursen vilket var superskoj.

Under dagen bakade vi följande matiga härligheter:

Vegetariska filodegspiroger med garam masalakryddad linsröra.

Kantarell-, timjan- och kycklingpiroger inbakad i knaprig och mager deg.

Rödbetspiroger med chèvreost med en jästdeg innehållandes
bl a rödbetsavkoksvatten och linfrön
.

Avocadotoppad tacopaj med köttfärs, bönor, salsa och majs på glutenfripolentabotten.

Fröig broccolismulpaj med laxrosor.

Viltskavspaj med lingon, svamp och västerbottenost på en knaprig potatisbotten.

Alla pajerna och pirogerna hade olika degar/pajskal vilket gjorde att deltagarna fick med sig en hel hög basrecept med sig hem att fortsätta pajexperimentera på. De vegetariska filodegspirogerna blev så populära att två av de trevliga kursdeltagarna kände sig tvugna att åka till affären på vägen hem från kursen för att köpa filodeg 🙂

Vi bakade dock inte bara matiga saker på kursen. Ni som känner mig vet ju att jag gärna petar in sötsaker så snart jag kan. En paj- och pirogkurs kan ju inte bli komplett utan lite söta varianter också 😉

På sötsaksbordet fanns:

Toscatoppade frasiga äppel-kanelpiroger med vaniljcrème fraiche.

Saffranspannacottacheesecakepaj med dolda hallon.
(Bättre bild på pajen finns på Livsaptits Facebooksida –
gå gärna in och gilla den för att få extra tips och
information om mat, mig och Livsaptit :))

Segt ljuvlig chokladkolapaj med pecannötter och…

… saltad vispgrädde. Hur gott som helst till chokladkola!

Alla söta pajer/piroger väckte stor förtjusning men saffranspannacottacheesecakepajen vann nog över de flesta på sin sida. Största överraskningen för de flesta var nog hur gott det är med flingsaltad vispgrädde – i synnerhet till chokladkolapaj. Kursens ende manliga deltagare tog om av grädden både en och två gånger och var helt förundrad över hur gott det var.

Jag är alltid lycklig när jag får chansen att inspirera andra med mina recept och olika tips och trix som jag har lärt mig och/eller snappat upp med åren. Den här kursen gjorde mig alldeles varm inifrån och ut eftersom jag kunde inspirera och deltagarna visade så tydligt att de uppskattade det – jag märkte inte alls att det spöregnade ute och att världen var grå för i hemkunskapssalen i Gislaved var det idel ljus och värme 🙂

I utvärderingarna skrev kursdeltagarna bland annat att det de uppskattade mest var att det var en bra blandning av recept och ett bra upplägg tidsmässigt, samt att smakkombinationerna i det vi bakade var spännande. Louise Svenningsson som gått ett par kurser hos mig tidigare skrev att de gärna kommer på kurs hos mig igen. Behöver jag ens skriva att jag gärna vill att de kommer tillbaka ;)?

Kursdagen var alltså succé och gav energi för veckan som följde, vilket behövdes med tanke på datorkrasch och lite andra arbetsrelaterade problem. Nu har det mesta dock ordnat upp sig igen så jag hoppas att det inte dröjer alltför länge innan jag hinner visa bilder från helgens Minicupcakeskurs och den trevliga matbloggsträffen hemma hos Åsa i lördags. Då tänker jag också dela med mig av det totalgrymma receptet på lakritsblondies som jag bjöd på hos Åsa. Och så får vi ju inte glömma min nya idé för bloggen där jag skriver om nya ingredienser som jag provat och som jag rekommenderar. Den som väntar på något gott…

Ha det fint så länge så hörs vi snart igen 🙂

8 thoughts on “Pajer och piroger på toppenrolig lördagskurs i Gislaved

    1. Linda Inläggets författare

      🙂 Visst hann vi med mycket! Inte illa när det bara var 5 kursdeltagare på kursen. Men vi hade ju fem timmar på oss 🙂

      Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Haha! Lugn, lugn! Det kommer! Många inlägg ligger på kö 😉 Jag hojtar på Twitter och Livsaptits FB-sida när det dyker upp! (Och så kommer det ju finnas på bloggen då med såklart).

      Svara
  1. Kim

    Är det något dator-haveri-sjukdom som går nu eller? Har just också återfått min burk… Tack gode gud för entusiaster som tar sig an våra problem 🙂
    Vilken pajfest, där hade man allt velat vara med (och äta framförallt).., Vet inte vilken paj jag är mest förtjust i av dessa. Tur att man inte behöver välja 😉

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Det kanske är någon kollektiv kollaps – datorerna vänder sig mot oss :O Verkligen tur att man har datorkunniga vänner!

      Pajer kan man ju bara inte få för många av! Det kanske är det som ska bli temat till nästa bloggräff (efter glöggträffen då) – pajträff! Jag kan knappt tänka mig något godare, mmm! Fast min saffranspaj skulle nog passa fint till glögg i och för sig =)

      Svara
    1. Linda Inläggets författare

      🙂 Ja, det är nästan drömgott med rödbetspiroger! När jag hade med dem till förrförra matbloggsträffen tyckte en av tjejerna att det såg ut som vanliga små bröd och så var det en härlig rödbetsöverraskning i – jag tyckte att det var en fin beskrivning. Rödbetor är ju så härliga!Jag såg att du hade bloggat om Rödbetstzatziki, det såg ju supergott ut så det måste jag prova. Ha en trevlig dag!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s