Svenska hösttapas och macarons – helgens kurser

Förra veckan bjöd på jobb, jobb och ännu mera jobb för min del. Efter att ha ägnat veckans fyra första dagar åt receptkorrekturläsning, broschyrskrivning, inhandling av kursmaterial, psykologikurskväll och ledning av seniorgympapass var det på fredagkvällen äntligen dags för en av mina höstkursnyheter för Medborgarskolan: Svenska Hösttapas. Lördagen kom sedan att fyllas med en macaronskurs och alla ingredienser till båda kurserna fick inhandlas torsdag och fredag. Resultatet blev följande för min kyl:

Ja, ni ser ju. Det finns en del plats kvar för musslor och färs…

Men åter till Svenska hösttapaskursen: Tanken bakom kursen var dels att lyfta fram några av höstens allra finaste svenska råvaror och dels att inspirera kursdeltagarna att kombinera ihop dem till en höstig meny av svenska smårätter. Desserter på tapasbord är kanske inte det vanligaste om man ser till traditionella spanska tapas, men eftersom kursen handlade om en försvenskning av plockmaten tyckte jag att det passade fint med en sötare avslutning – för vad är väl en middag utan en dessert?

Fröiga toscaäpplen serverades med vanijfraiche – en av kvällens desserttapas.

10 glada tjejer samlades vid 17-tiden i fredags i Franska skolans hemkunskapskök och lagade tillsammans  på drygt två timmar inte mindre än 12 olika tapasrätter, från salt till sött enligt menyn nedan:  

Meny Svenska Hösttapas

Grönt och skönt
Lingonbröd med brynt smör
Ostgratinerade svamphattar med örter
Citron- och persiljemarinerade morötter
Rödbetscarpaccio med getostcrème

Från skog och mark
Kantarellviltbollar med Västerbottenost
Fläskpannkaka med äppelringar

Från havet
Äppelmustångade blåmusslor
Ugnsbakade potatisskivor med laxsnurror

Söt avslutning
Toscatoppade ugnsäpplen med vaniljfraiche
Lingoncheesecake med kardemummafras
Lakritsblondies
Miniblåbärspajer

En rolig händelse under kursen var när två av deltagarna kom in i kurslokalen och fick syn på whiteboarden där jag hade skrivit upp kvällens meny. Den ena av tjejerna utropade entusiastiskt ”Åh så roligt! Va spännande!”. Det är något ovanligt med så entusiastiska kursdeltagare och senare fick jag förklaringen till denna trevliga entusiasm. Tjejen som blev så glad hade inte vetat vad det var för kurs hon skulle gå på innan eftersom hon fått den i present av kompisen som följde med på kursen. Jag tyckte att det lät som en alldeles underbar present att få gå på matlagningskurs och attt döma av hennes reaktion tyckte tjejen detsamma. Med en sådan start på kvällen kunde det inte bli annat än trevlig stämning i hela gruppen 🙂

Västerbottensostgratinerade örtfyllda svamphattar var en av kvällens rätter.

Färskostfyllda laxrullar på rostade potatisskivor.

Getostkrämstoppad rödbetscarpaccio gick hem hos alla!

Allt flöt på kanonfint hela kursen och det var roligt att se det fina samarbetet mellan kursdeltagarna. Vid provsmakningen av alla tapas dukades de matigare tapasen upp på bordet vi satt vid, medan desserterna ställdes upp på ett bord bredvid för senare framdukning.

Älgfärsbiffarna fyllda med lingon, kantareller och ost blev härligt saftiga.

Äppelmustångande currymusslor.

Efter att vi nästan länsat mattapasfaten på bordet upptäckte några av deltagarna förskräckt att de ju helt glömt bort att lämna plats i magen för desserter. Trots detta lyckades vi gå rätt hårt åt sötsaksbordet också, där favoriten överlag verkade vara lakritsblondiesen – kul eftersom just de kakorna är nyskapade favoriter i min kaksamling.

Lakritsblondies med muscovadosocker, vit choklad och lakritspulver.

Miniblåbärspajer med vaniljsås.

Lingoncheesecake i glas med havrefrasiga smulor. Maffiga
godsaker som gör sig bäst i miniglas av snapsglastyp.

Utvärderingarna av kursen som skrevs efter avslutad måltid visade att deltagarna tyckte att kvällen hade varit trevlig och god och att de tyckte att det var en kul idé med svenska hösttapas som After workkurs. En deltagare betonade att hon tyckte att det var bra att det satsas på svenska smaker, svenska råvaror och säsongsbetoning, medan andra framhöll att det var trevligt att laga mat tillsammans med nya bekantskaper och att de hade fått med sig mycket tips och trix hem. Flera skrev att de tyckte att det passade fint att avrunda arbetsveckan med att laga tapas under ett par timmar och utbyta matlagningsidéer och kunskaper med andra matintresserade. Alla recepten verkade gå hem hos deltagarna och en tjej påtalade särskilt att hon tyckte att det var roligt att så många olika smaker fungerade så fint att kombinera i en meny.

Det är alltid roligt att få så fin respons på mina kurskoncept och recept och att ett par deltagare dessutom beskrev mig som ”kunnig och inspirerande kursledare som bjöd på många goda råd och tips” gör mig självklart jätteglad! Tack så mycket för era fina kommentarer!

Jag efterfrågar dock inte beröm i mina utvärderingar utan vill veta båda vad som var bra och vad som kan göras bättre till kommande kurser. Ett par deltagare skrev i utvärderingarna att de hade önskat mindre desserter och en deltagare hade gärna sett mer kött och fisk på menyn. Jag tar självklart till mig kritiken och kommer att omarbeta och utveckla menyn ytterligare till nästa tapaskurs; mitt huvud är konstant inställt på mattankar så det svåra lär inte bli att hitta på något nytt att göra utan att välja ut vilka av alla nya idéer som ska få plats på nästa kurs 🙂

Efter avslutad tapaskurs bar det av hemåt för att ta itu med lunchmatlagning av rotfruktssallad med kyckling och rostade kikärtor inför helgens nästa kurs på lördagen i Macarons.

Macarons fyllda med salt chokladkola som blev mer av fudgekaraktär.

Klockan 10.00 i lördags dök fyra glada tjejer upp i köket för att lära sig tips och trix för hur man lyckas med sina macarons. Ett par av deltagarna hade provat att baka macarons tidigare men inte blivit helt nöjda med slutresultaten. Fram till klockan 14 bakade deltagarna, indelade i två grupper med två tjejer i varje grupp, 4 olika sorters macarons med mandel och nötter med citronfrosting, mjölkchokladtryffel, salt chokladkola och vit lingontryffel som fyllningar.

Solgula citrusmacarons.

Pastellrosa lingontryffelmacarons.

Utöver ovanstående macarons fick grupperna även testa ett recept på ggulemaränger som till utseendet inte blir helt olika macarons. Jag brukar ha med äggulemaränger som ett moment i min macaronskurs för att ge tips på hur överblivna äggulor från macaronsbakningen kan användas till söta små kakor. I lördags fick deltagarna göra en variant med en fyllning av chokladespressotryffel och en med persikogodisfluff.

Espressotryffelfyllda äggulemaränger, inte så olika macarons om
än lite svårare att få raka, de puffar gärna upp sig lite snett…

Sockersöta persikogodisflufffyllda kakor.

Utvärderingarna visade att deltagarna hade haft en rolig kursdag och att de upplevde att de hade lärt sig mycket om macaronsbakning. Deltagarna verkade dessutom sugna på att gå hem och fortsätta öva macaronsbakning, vilket såklart gjorde mig jätteglad. Som kursens höjdpunkter framhölls att deltagarna fick mixtra med olika smaker och göra olika sorters macarons samt att det var roligt att lyckas få till så vackra macarons.

Valnötsmacarons med mjölkchokladtryffel.

Mindre roligt för både mig och deltagarna var vissa recepttekniska problem som jag ska undersöka och provbaka här hemma för att ta reda på hur det kunde gå snett att koka en chokladkola… Det var dock en lättnad att deltagarna verkade nöjda med sin kursdag ändå och till och med skrev att det som var mindre tråkigt med kursen var att tiden gick så fort.

Nu på lördag är det dags för höstens andra kursnyhet. Då bär det nämligen av till Gislaved igen där jag ska hålla Paj- och pirogkurs för en trevlig liten grupp där flera av deltagarna har varit med tidigare. Det ska bli så skoj att få träffa dem igen!

Här följer ett par bilder på pajerna vi kommer att baka på lördag…

Viltskavspaj med kantareller och lingon i bakgrunden
och smulig broccolipaj i förgrunden.

Frötoscatoppade frasiga äppelpiroger.

Saffranspannacottacheesecakepaj med hallon.

4 thoughts on “Svenska hösttapas och macarons – helgens kurser

    1. Linda Inläggets författare

      =) Det blev en riktigt trevlig buffé. Det är skoj att laga mat tillsammans eftersom man får ihop så mycket mat på kort tid.

      Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Åh, tack! Det är dock mest mina kursdeltagare som är duktiga! Du får komma hem till mig någon gång så kan vi köra en kurs =). Det handlar om att ha ett bra grundrecept (Mia Öhrns är superbra) och att inte vara rädd för att röra en del i smeten. Övning ger som bekant färdighet, med just gällande Macarons tror jag att många är rädda för att röra om ordentligt i smeten. Kram till dig!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s