Ugnsbakad pumpasoppa med brynt smör och långrostade tomater

Höst är lika med skördetid, vilket är lika med underbar mat! Nu är det dags för pumporna att göra entré i köket igen och igår köpte jag med mig en söt liten butternut-pumpa från min favoritgrönsakshandlare. Idag när vädret var allmänt grått, fuktigt och trist valde jag att låta pumpans orangegula ton lysa upp min lunch. Och vilken lunch det blev!

Eftersom jag var lite trött efter en intensiv arbetsvecka som inte är slut än på långa vägar, ville jag laga en rätt som i princip kunde sköta sig själv medan jag tog en powernap på soffan. Med tanke på att de flesta grönsaker får en djupare och mustigare arom av att tillagas i ugnen, resonerade jag som så att en pumpasoppa med ugnsrostad pumpa borde bli finemang! Bitar av pumpa, potatis, morot och  syrliga Discovery-äpplen hamnade i en långpanna med kryddor och olivolja och fick sedan gotta till sig i ugnen en knapp halvtimme medan jag vilade.

När grönsakerna mjuknat tog jag ut dem ur ugnen och mixade ihop med brynt smör, mer kryddor, mjölk och vatten till soppkonsistens. Soppan serverade jag sedan med blandade örter och rester av de underbara långrostade tomaterna som jag gjorde tidigare i veckan. Tomaterna tar förvisso några timmar i ugnen men är såå goda! Om du vill äta soppan idag kan du dock strunta i tomaterna, soppan blir kanongod ändå.

Ljuvliga långrostade tomater – perfekta i mat, som smörgåspålägg
eller som tapas. Passa på att göra dem nu om du kommer över
billiga tomater och/eller har ett växthus med några kvar.

Du hör ju själv, knäckigt brynt smör, sötmustig ugnsbakad pumpa mosad till krämig konsistens, syrligt äpple, aromatiska örter och så sötsyrliga långrostade tomater med en superkoncentrerad tomatsmak på det – så mycket aromer, så många härliga smakkompisar, så helt otroligt perfekt höstmysmat! Prova bums – arbetsinsatsen är minimal så det här orkar alla göra 🙂

Ugnsbakad pumpasoppa med brynt smör och långrostade tomater
4 portioner

1 stor butternut-pumpa (eller butternutsquash)
5 medelstora morötter
2 stora potatisar
1 liten bit purjolök
3 medelstora Discoveryäpplen
Salt och peppar
Olja
50 g smör
3-5 dl vatten
3 dl mjölk
Salt och peppar
Färska örter

Garnering:
2-3 långrostade tomater/portion (kan uteslutas – soppan är god ändå!)
Örter (jag hade timjan och basilika)

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.

Skölj grönsakerna och skär bort skalet på pumpan. Dela den på mitten och gröp ur kärnorna. Dela pumpaköttet i kuber och lägg i långpannan.

Skär moroten i slantar, purjolöken i skivor och äpple och potatis i kuber. Blanda allt med pumpan i långpannan och krydda rejält med salt och peppar. Ringla över olivolja och baka grönsakerna i ugnen i 25-35 minuter tills de blivit mjuka.

Lägg smöret i en liten kastrull och bryn det till en kolaliknande brunton. Lägg i de ugnsbakade grönsakerna och mosa runt i smöret. Häll på den lilla mängden vatten och mjölken. Låt koka en minut.

Ta av kastrullen från värmen och mixa soppan lätt – lite bitar får gärna vara kvar tycker jag, men det är en smaksak. Smaka av soppan med mer salt och peppar och eventuellt färska örter. Späd soppan med mer vatten om den blir för tjock.

Servera genast med några långrostade tomater på toppen, eller varför inte med lite pumpafrön eller något annat krispigt.

7 thoughts on “Ugnsbakad pumpasoppa med brynt smör och långrostade tomater

    1. Linda Inläggets författare

      Ja, visst är det! Pumpa är ju dessutom så mångsidigt så det går att variera i det oändliga =)

      Svara
  1. Rebecka

    Åhhh, jag älskar butternut! Så himla härligt att det är i säsong igen 🙂

    Svar; Jaså! Vad roligt 🙂 Kan tänka mig att du har det du gör! Okej, jag tänkte bara kolla om du var ledig 🙂 Haha, det ska vi göra! Är det något du kan rekommendera att vi ska prova? Den där baguetten såg riktigt god ut!

    Detsamma till dig! Hoppas vi ses snart 🙂 Kram

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Ja, visst är det härligt med pumpa! Baguetten var riktigt god så den rekommenderas varmt. Där fanns dock en massa annat som såg gott ut som jag inte hade plats i magen att prova. Jag ser fram emot rapport på vad ni åt sen 😉 Kram!

      Svara
  2. Ping: Ugnsbakad pumpasoppa med brynt smör och långrostade tomater

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s