Äppeltid och pannkakssug

Äntligen är de här! Jag har bloggat om det innan men jag måste säga det igen, svenska äpplen är helt fantastiska! Jag tillhör den gruppen av kräsna fruktätare som helt undviker äpplen när det inte finns svenska att tillgå och jag tycker att det är härligt att märka och följa säsongerna för olika råvaror.

I möjligaste mån äter jag efter säsong och därför är sensommar och höst årets mathöjdpunkter när det finns massor av fina råvaror att tillgå. För att hinna äta så många äpplen som möjligt innan de svenska tar slut (visst, det dröjer några månader till, men ändå!) klämmer jag ner äpplen i såväl bröd och maträtter som i pajer och bakverk. Med anledning av detta tyckte jag att det var extra roligt att Karoline som har bloggen Det gröna skafferiet den här månaden belyser just äpplet i bloggens återkommande tema Säsongens bästa. Mitt bidrag till Karolines receptsamling med just äpplen blir således receptet nedan på äppeltoppad fläskpannkaka. Jag vill dock även passa på att tipsa om andra äppelfavoriter, som världens godaste Surdegsbröd med äpple och valnötter och Nötknäckig äppelsmulpaj som jag bloggat om tidigare.

Som jag var inne på i inlägget om kalvdans nedan var en av min barndoms favoriträtter fläskpannkaka. Eftersom jag fortfarande tycker att just fläskpannkaka är så otroligt gott måste jag självklart blogga om min äppeltoppade fläskpannkaka med lite grahamsmjöl och keso i. Fläskpannkaka passar lika bra som mellanmål som till lunch eller middag. Eller varför inte skära upp den i små munsbitar och servera på buffén? Självklart kan man hoppa över fläsket i pannkakan om man inte äter kött, pannkakan blir jättegod ändå.

Fläskpannkaka med äppelringar
4 portioner eller 24 minibuffébitar

400g rimmat fläsk (kan uteslutas)
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 nypor salt
1 nypa socker
6 dl mjölk
4 ägg
4 msk keso
2 medelstora svenska äpplen
Smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 225ºC. Smörj en långpanna med måtten 35×25 cm med lite smör.

Skär bort svålen från fläsket. Skär fläsket i små tärningar. Hetta upp en stekpanna och stek fläsket knaprigt. Börja med medeltemperatur och öka efter hand för att få ett riktigt knaprigt fläsk. Bred ut det stekta fläsket i botten på en långpanna. (Om du utesluter fläsket behöver långpannan smörjas med lite smör eller olja för att undvika att pannkakan fastnar).

Tvätta äpplena och skär dem i tunna skivor.

Vispa samman vetemjöl och grahamsmjöl med mjölk, salt och socker till en slät och klumpfri smet. Vispa ner ägg och keso.

Häll pannkakssmeten över fläsket. Lägg ut äppelskivorna ovanpå. Grädda pannkakan mitt i ugnen i 20-25 minuter eller tills pannkakan är gyllene. Låt svalna och skär pannkakan i småbitar om du vill servera den som tapas. Eller skär upp den i större portionsbitar och servera med rårörda lingon.

5 thoughts on “Äppeltid och pannkakssug

  1. Karoline | Gröna Skafferiet

    Fiffigt med äpple i fläskpannkakan! Det ska jag testa någon gång men byter ut fläsket mot kanske stekta champinjoner eller lite sojakorv 🙂

    Tack för ditt bidrag, superkul att du vill vara med och visa upp dina fina äpplerecept!
    Trevlig helg!

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Champinjoner i tror jag blir toppengott! Roligt initiativ och kul att samla många bra recept på ett tema på ett ställe. Trevlig helg till dig med!

      Svara
  2. Ann-Louise

    Tack för att du belyser storheten med svenska äpplen! Jag är helt klart en äppelmissbrukare och äter dem allra helst rätt upp och ner. Annars älskar jag att ha rivna äpplen i bröd. Men av någon konstig anledning, som jag själv inte riktigt kan förstå så gillar jag inte äpplepaj eller äpplen i någon annan uppvärmd form. Mycket märkligt…

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Haha! Jo, men precis så är det ju ibland! Man tycker om råvaror i en form men inte en annan. Och rivna äpplen i bröd bidrar ju mer med en mustig saftighet än med själva äppelsmaken i sig, vilket kanske kan förklara det lite, trots att äpplena värms under tillagning. Min pojkvän kan äta klyftpotatis, potatisgnocchi och hasselbackspotatis men avskyr kokt eller mosad potatis och potatisgratäng, också ganska märkligt.

      Råa eller uppvärmda äpplen smakar ju dessutom väldigt olika och byter helt konsistens om de tillagas. Men fram för mer äppelätning och för mer svenska äpplen i butikerna när det är säsong! 🙂

      Svara
  3. Ping: Våra bästa äpplerecept | Det gröna skafferiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s