Turbosnabb grönsaksrätt som passar jämt!

Grönsaksrecept kan man aldrig få för många av! Det finurliga med de flesta grönsaker är att de är så färgglada att när man kombinerar dem ser de sådär sprittande glada och goda ut att det vattnas i munnen. Det här är en superenkel och snabblagad grönsaksrätt som passar till grillat, stekt, ugnsbakat eller kokt kött, fisk och fågel. Den kan även bli en härlig vegoensamrätt om den kompletteras med stekt halloumi och/eller ört- och balsamvinägermarinerade linser, bönor eller kikärtor. Den kan också serveras med pasta, ris, korn och gryner eller blandas med kokt eller ugnsrostad potatis för en färgglad potatissallad. Sa jag att den passar jämt?

Hemligheten bakom att den här grönsaksrätten är så hiskeligt god är fina grönsaker och riktig grädde! Här behövs bara lite grädde och det är gräddsmaken vi vill åt så använd helst riktig vispgrädde och inte lättvarianterna.

Som en bonus har kroppen lättare att ta upp vitamin A i form av karotenoider (som finns i riklig mängd i framför allt morötter men även i röd paprika) om grönsakerna tillagas lätt och äts tillsammans med lite fett. Självklart bör man välja omättat fett i första hand som finns i bland annat vegetabiliska oljor, men med så här mycket näringsrika grönsaker som steks i rapsolja gör inte den lilla mängden grädde någon skada alls.

Gräddslungad grönsaksrätt
4 portioner (som tillbehör)

6 färska knippmorötter
3 paprikor i olika färger
2-3 små gula knipplökar
1 stor squash
300 g champinjoner
Rapsolja och smör att steka i
Salt
Nymalen svartpeppar
½ dl vispgrädde

Gör så här:
Skölj alla grönsaker. Slanta morötterna, skär paprikorna i bitar, skiva lökarna, squashen och champinjonerna.

Fräs alla grönsakerna (börja med lök, champinjoner och morötter och låt dem fräsa några minuter först innan övriga grönsaker läggs i) i en teflonpanna i smör och rapsolja utan att de får så mycket färg och bara tills de har mjuknat något men fortfarande har tuggmotstånd.

Smaka av med salt och peppar. Häll på grädden på grönsakerna och dra pannan åt sidan. Vänd runt grädden runt grönsakerna och låt den koka in på eftervärmen. Ät genast!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s