Hasselnötspanerad torsk med blomkålsmos och svampsallad

Tasteline har en årlig tävling där de söker Årets hemmakock. Vem som vill får skicka in egna bidrag på rätter som passar in på det för året valda temat. Årets tema var ”Uppdatera söndagsmiddagen!” och jag och min kompis Frida bestämde oss för att skicka in ett bidrag där huvudrätten var hasselnötspanerad torskfilé med blomkålsmos och trattkantarellsallad. När de 12 delfinalisterna tillkännagavs i förra veckan kunde vi besviket konstatera att vårt bidrag inte var bland finalisterna.

Eftersom varken jag eller Frida är typerna som deppar ner oss över sådana saker, och vi ändå tycker att den här rätten är helt fantastisk, oavsett vad tävlingsjuryn tyckte, vill vi ge receptet den uppmärksamhet det förtjänar! Därför, kära läsare, presenterar jag härmed stolt vårt underbara recept.

Hasselnötternas knaprighet tillsammans med den härliga syran och kryddiga aromen från citrontimjan passar perfekt ihop med den salta och lagom gelémjuka fisken som smälter i munnen. Tillsammans med höstinspirerad sallad med svampfavoriten trattkantarell och snällt och mysfluffigt blomkålsmos är det här en rätt som passar lika perfekt till fredagsmyset som till söndagsmiddagen.

Prova den här rätten i helgen, det gäller ju att passa på när det finns trattisar att tillgå!

Hasselnötspanerad torskfilé med blomkålsmos och trattkantarellsallad
4 port.

4 torskfiléer (eller annan vit fisk, färsk eller fryst och tinad – se till att den är MSC-märkt!)
2 dl hasselnötter
1 msk citrontimjan
1 ägg
1 nypa flingsalt
Svartpeppar

1 stort blomkålshuvud
½ dl grädde

½ stor squash 
2 nävar färsk bladspenat
100 gram trattkantareller
Smör

Gör så här: 
Hacka hasselnötterna och blanda dem med citrontimjan, salt och peppar. Vispa upp ägget i en djup tallrik. Torka av torskfiléerna med hushållspapper och vänd dem sedan i uppvispat ägg och därefter i nötblandningen så att filéerna blir rejält täckta. Stek fiskfiléerna i lite smör i en stekpanna i några minuter på varje sida så att paneringen får fin färg och fisken blir precis genomstekt.

Dela blomkålshuvudet i mindre buketter och koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka, det tar omkring 10 minuter. Häll av vattnet och mixa blomkålen med en stavmixer. Mixa i grädden och smaka av med salt och peppar.

Skär squashen i skivor och därefter i kvartar. Skölj spenaten. Rensa bort eventuellt skräp från svampen. Lägg svampen i en varm stekpanna och låt vätskan koka bort, tillsätt smör och salt och stek tills svampen får fin färg. Stek squashen snabbt så att den får lite färg. Blanda trattkantarellerna, squashen och spenaten i en skål. Servera salladen med den nystekta fisken och blomkålsmoset.

Smaklig måltid!

3 thoughts on “Hasselnötspanerad torsk med blomkålsmos och svampsallad

    1. Linda Inläggets författare

      Smaken är ju som baken, vårt recept var väl helt enkelt inte i deras smak =) Hoppas att du får en riktigt fin helg du med!

      Svara
  1. Ping: Nyårsmenyer | Livsaptit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s