Krämig majssoppa med knaperstekt fläsk och smörstekta kantareller

Höstvindar som viner och regn som smattrar mot tak och fönster är hur mysigt som helst – om man får stanna inomhus. Oavsett om man har varit ute på äventyr eller har haft lyxen att sitta inne hela dagen och lyssna på smattret i bakgrunden kan det vara härligt att välkomna (eller kanske bara acceptera) höstrusket med en riktigt god, värmande och enkel soppa.

Den här majssoppan görs på ett kick och innehåller något krämigt, något knaprigt, något sött, något salt och lite värmande sting – helt perfekt på alla sätt och vis. Jag kan tänka mig att soppan blir ännu mer snabblagad och nästan lika god på burkmajs.

Majssoppa med knaprigt fläsk och smörstekta kantareller
2 portioner

4 färska majskolvar + vatten och salt
3 dl vatten
3 dl mjölk
½ dl grädde
Salt
Nymalen svartpeppar
Chiliflakes eller nymalen chilikrydda
100 g rimmat stekfläsk
150 g kantareller och/eller trattkantareller
Smör

Gör så här:
Rensa svampen och hetta upp en stekpanna utan fett. Lägg i svampen och salta rejält. Låt svampens vätska koka bort under omrörning. När all vätska är borta är det dags att lägga i en klick smör. Stek svampen hårt så att den blir lite frasig i kanterna. Lägg åt sidan.

Skär bort svålen på fläsket och skär det i små tärningar. Stek fläsket utan extra fett på låg värme tills det har vitnat och vätskan i fläsket har avdunstat. Höj värmen gradvis så att fettet i fläsket smälter ut. Stek så fläsket riktigt knaprigt. Lägg åt sidan att rinna av på ett hushållspapper.

Koka upp en rymlig kastrull med vatten och salta generöst. Skala den färska majsen och koka kolvarna i det salta vattnet i 10-15 minuter tills kornen känns mjuka.

Slå av vattnet och spola kallt vatten på kolvarna så att de går att hålla i. Skär bort majsen från kolvarna med en vass kniv. Lägg tillbaka majskornen i kastrullen. Häll i vatten och mjölk och låt det hela koka upp. Salta, peppra och strö i chiliflakes eller chilipulver.

Mixa soppan nästan helt slät, lite bitar kvar är bara gott. Rör ner grädden och smaka av med mer kryddor.

Häll upp den varma soppan i soppskålar och toppa med den smörstekta svampen och det knaperstekta fläsket. Strö eventuellt över extra chiliflakes eller lite färsk timjan.

Servera direkt, gärna med en bit nyrostat surdegsbröd med en skiva god ost på. Smaklig måltid!

När jag ändå är inne på temat soppa vill jag tipsa om andra soppfavoriter som jag har bloggat om tidigare:

Slät och superlen blomkålssoppa.


Värmande guldgult härlig pumpasoppa med vit choklad och chili.

Och en mer god än vacker fisksoppa (som jag inte lägger upp bilden på för då kommer ni kanske inte våga prova 😉 )

Vad har ni för soppfavoriter?

One thought on “Krämig majssoppa med knaperstekt fläsk och smörstekta kantareller

  1. Ping: Krämig majssoppa med knaperstekt fläsk och smörstekta kantareller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s