Älskade helg! (Och sensommarens godaste grillmeny!)

Det finns en nackdel med helgen och det är att den går alldeles för fort. När man har så trevliga helger som jag oftast har gör det dock inte så mycket för de värmer en inifrån en bra bit in på nästkommande vecka.

Helgkänslan infann sig redan vid lunchtid i fredags då jag och ett gäng andra trevliga, roliga och härliga matbloggare bjöds på en tävlingsmeny på temat ”Genom djupa hav och gröna skogar” beståendes av fem härliga rätter skapade av Fazer Culinary Team som ska tävla i Olympiade der Köche i Erfurt, Tyskland i oktober. Vi fick möta delar av det fem man starka laget (bestående av 4 manliga och 1 kvinnlig kock) som kommer att tävla i klassen för storköksmatlagning i världens största lagtävling för kockar. Tävlingens historia sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet och är därmed den äldsta och mest prestigefyllda internationella matlagningstävlingen i världen.

Lagkapten Joachim Mueller presenterar tävlingsmenyn och berättar om tävlingen.

Kriterierna för tävlingsmenyn är att den får kosta max 3,50 euro/person och att den ska bestå av en soppa till förrätt, en varmrätt av vardera kött, fisk och vegetariskt, en salladsbuffé och en dessert. Kocklagen har fem timmar på sig att laga sina egenkomponerade menyer för 150 personer på högst fem timmar. 

Som du säkert förstår fick vi smaka på riktigt högklassig mat, eller vad sägs om följande meny:

Jordärtskockssoppa med räkor,  kålrot och jordärtskocka med dill

Bilden gör verkligen inte den goda rödbetsbollen rättvisa…

Rödbets- och matkornsboll fylld med getost och toppad med hjortronkvarg med ugnsbakad pumpa

Gräddfils- och senapsmarinerad strömming med potatispuré

Som den kantarellälskare jag är hade jag inte haft något
emot ännu mer kantareller i rotfruktsbakelsen 😉

Renstek med en bakelse på vita rotfrukter fylld med kantareller och toppad med Västerbotrtenostfras

Chokladmousse kan man aldrig få för mycket av men den
här desserten var verkligen stor (men god såklart)!

Chokladmousse med marinerade päron, valnötscrunch och lakritssockerarbete

Superdupergott var alltihop även om de flesta av oss matbloggare blev mest frälsta över rödbetsbollen. Vi får önska kocklaget lycka till med tävlingen (och hålla tummarna för att de delger oss receptet på rödbetsbollen när tävlingarna är över 😉 )

Helgen i övrigt har bjudit på pajprovbakning inför höstens Paj- och pirogkurs samt fotografering. Dessutom skördade jag mina första balkongodlade morötter igår, så härlig känsla! De var små och primörliknande och gjorde sig kanon som en del av gårdagskvällens middag (se mer om den nedan).

Mina små morötter – det är så kul att jag har odlat dem själv på balkongen!

Gårdagskvällen bjöd på Kräft- och grillfest hos pojkvännens kompis. Eftersom jag har lyxat och ätit skaldjur två helger i rad passade jag på att grilla istället. När man som jag bor i lägenhet på tredje våningen utan hiss blir det lite mycket spring att grilla ute på gården, vilket gör att det är ytterst sällan jag tänder en grill och lagar grillmat. Igår lagade jag därför ett lax- och fetaostpaket och ett potatis-, kantarell-, ronamesco- och egenodlade morötter(yes, de som syns på bild ovan åkte ner i paketet)paket som placerades på grillen och jisses amalia så gott det blev!

Laxfilé med fetaost, salt, peppar och färska örter.

Paket på grillen kan man ju fylla med precis vad man vill men här följer en grovskiss på mängder och innehåll som jag tyckte blev kanon för mig.

Höstprimörer toppade med timjan och citrontimjan. Mums!

Fetaostlax i foliepaket med höstprimörpaket
4 port

Laxpaket:
500 g laxfilé i 4 bitar
½ pkt fetaost
Citronolja
Salt
Peppar
Några kvistar färska örter
Aluminiumfolie

Primörpaket:
12 medelstora färskpotatisar
1 knippe färska morötter
1 huvud romanesco 8som är en blandning av broccoli och blomkål. Kan ersättas med något av dessa)
400 g kantareller
50 g smör
Salt
Peppar
Några knippen färska örter

Underbar röra till lax och grönsaker:
1 pkt philadelphiaost
1 dl crème fraiche
1 msk citronolja
4 kvistar färsk timjan och/eller citrontimjan
Salt
Peppar

Gör så här:
Lägg ut stora ark aluminiumfolie på en bänk. Välj själv om du vill göra ett stort gemensamt paket eller 4 portionspaket. Smöra mitten av arken. Dela laxen i portionsbitar och placera dem på folien. Krydda med salt och peppar och ringla över citronolja. Smula över fetaosten och lägg på kvistarna av färska öret. Stäng igen paketen ordentligt och förvara i kyl fram till tillagning.

Lägg ut folie på en bänk till primörpaketen. Smöra mitten av foliearken. Skrubba potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Skiva den kokta potatisen och lägg skivorna på folien. Skölj och skrubba morötterna och dela dem i slånga stavar om de är stora. Skär romanescon i små buketter och strö ut morötter och romanesco på potatisskivorna. Rensa och stek kantarellerna i en het panna utan fett tills vattnet kokat bort. Smörstek sedan kantarellerna gyllene. Strö svampen på potatis, morötter och romanesco. Salta, peppra och klicka på smöret i små klickar på grönsakerna. Strö över örtkvistarna och stäng igen paketet. Förvara i kyl fram till tillagning.

Rör samman philadelphiaost, crème fraiche, citronolja, salt, peppar och bladen från timjankvistarna. Ställ kallt fram till servering.

När grillkolet/briketterna är askgrå är det dags att grilla. Lägg foliepaketen på grillgallret och baka i 10-20 minuter beroende på hur varm grillen är. Vänta åtminstone 10 minuter innan du tjuvkikar – laxen är klar när fisken har blivit ljusrosa och ogenomskinlig och det ska ånga ur primörpaketen när de är färdiglagade.

Låt svalna något och ät bums med den goda philadelphiaröran.

2 thoughts on “Älskade helg! (Och sensommarens godaste grillmeny!)

    1. Linda Inläggets författare

      😀 Det var det också! Jag var inte ens avundsjuk på mitt middagssällskaps enorma havskräftor för jag var så nöjd med min mat. Prova!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s