Kalvdans eller fuskråmjölkspannkaka


Det är något visst med maten man åt och tyckte om när man var liten. Barndomens smaker känns trygga, hemvana och lite extra härliga på något sätt. I de flesta fall är rätterna inte ens i närheten av att vara lika fantasifulla och komplicerade som mat på en finrestaurang, men på något sätt lyckas barndomens mat ändå slå det nya, lite trendiga och fantastiskt goda.

När jag var liten tyckte jag om hönökaka med smör och skinka, mormors och morfars pannkakor med stekt fläsk, mammas fläsk med löksås, mammas fläskpannkaka (ser ni ett mönster?), nyfångade abborrar som min farmor stekte i mycket smör utanför hennes sommarstuga, ostkaka med sylt, grädde och vaniljsocker och makaroner med mormors köttbullar. Dessa rätter återkom ofta och ändå tycker jag fortfarande att det är så gott att äta dem. Kanske beror det på att jag inte äter det så ofta längre, eller så är det barndomens makt som är så stor.

Något som jag inte åt lika ofta som makaroner eller fläskpannkaka var kalvdans, eller råmjölkspannkaka. Det är dock få saker som jag kan längta så efter som just det. Min pappa fick under en period massor med råmjölk, vilket ledde till att vi åt rätten ofta. Sedan uteblev råmjölksgåvorna efter att pappa tackat nej till mer (pga en överfull frys med råmjölk…) och sedan dess har jag fått hålla tillgodo med fuskråmjölkspannkaka som görs på mjölkpulver, mjölk och ägg. Det smakar inte exakt som äkta råmjölkspannkaka men det är ett riktigt gott substitut i vilket fall som helst.

Under min semester passade jag på att laga fuskråmjölkspannkaka till bara mig och det var precis så gott som jag minns det. Vissa tycker att kalvdans är en efterrätt, men jag anser att den går jättebra att äta som lättare lunch eller kvällsmat, kanske kompletterad med någon matig macka (precis som jag gör när jag äter ostkaka).

Jag tycker att fuskråmjölkspannkakan blir allra godast stekt med lite grädde och toppad med bär eller sylt, men man kan även äta den ostekt skuren i skivor och med sylt eller bär.

Om ni inte har provat det här innan så gör det, det är helt galet gott!

Kalvdans
4-6 portioner som matig dessert, 2-3 portioner som lättare lunch eller kvällsmat

2 ½ dl torrmjölkspulver
7 dl mjölk (3 % fett)
2 medelstora ägg
½ tsk salt
1 msk socker

(Om man vill kan kalvdansen smaksättas med lite kanel eller kardemumma men det har vi aldrig gjort i min familj)

Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C.

Mät upp torrmjölkspulver, mjölk, salt och socker i en bunke och vispa samman ingredienserna till en slät smet. Vispa ner äggen.

Häll smeten i två avlånga limpformar som rymmer ca 1 ½ liter.

Grädda smeten i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Kalvdansen är klar när den har stelnat (skär ett litet snitt i en av dem med en vass kniv och försäkra dig om att den inte är rinnig).

Låt kalvdansen svalna och ät den som den är med sylt eller bär.

Eller gör som jag och skiva den och stek skivorna gyllenbruna i smör. Häll på lite grädde när skivorna är färdigstekta och låt den koka in något. Servera direkt med sylt eller bär.

6 thoughts on “Kalvdans eller fuskråmjölkspannkaka

    1. Linda Inläggets författare

      Åh, då måste du prova! Smaken är ganska speciell, men samtidigt väldigt snäll. Det blir som en riktigt fast ugnsomelett men med lite sötare och fylligare (och mindre äggig) smak.

      Svara
  1. Malin Ljungskog

    Vilket mysigt inlägg systeryster!!! Kommer ihåg och känner alla smaker i munnen!!! Riktig nostalgi!!! Omma du massa mest!!! Pussar och kramar!!!

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Tack Gullunge! Ja, jag satt faktiskt och blev lite nostalgisk jag med. Tänk hur härligt det var med sommarlov och att äta abborre i solen på altanen i stugan (jag minns inte ens några mygg, tala om att försköna det förflutna ;)). Omma du massa mest, puss och kram!

      Svara
  2. Helena

    Det var såå längesedan jag åt kalvdans, måste hem och testa ditt recept i helgen. För övrigt har jag köpt cupcakesformar…….ses på onsdag!

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Åh så roligt att du hittade in till bloggen Helena (och extra skoj att du kommenterar också :)!) Kalvdans är supergott tycker jag med. Kul med nya cupcakesformar. Ha en riktigt fin helg så ses vi på onsdag!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s